In deze maandelijkse rubriek verdiept wijnkenner Frank Van der Auwera zich in de laatste nieuwtjes van de wijnwereld.

De Führer op de fles

Toch eens snel uw garage uitmesten ? Een Brit schrok zich namelijk een aap toen hij er een fles uit 1943 (her)ontdekte met op het label Adolf Hitler. Volgens de overlevering zou de Führer op zijn verjaardag zulke flessen aan zijn generaals cadeau gegeven hebben. Een feit dat historici evenwel sterk betwijfelen. Nep of geen nep, de brave man liet de fles onlangs in Plymouth veilen, stiekem hopend op zo’n 500 pond (736 euro) opbrengst. De veilingmeester was voorzichtiger en pronostikeerde hooguit 150 euro. Verbazing alom toen de fles uiteindelijk afgehamerd werd op 5908 euro, na een telefonisch bod. Als de anonieme bieder ooit op het idee komt de fles te ontkurken, wacht hem vermoedelijk een zure verrassing, na jaren van foute bewaring in de garage. Letterlijk en figuurlijk dus een fles met een vieze bijsmaak.

Njet tegen rooien

Een koude douche voor de Europese Commissie en vooral voor de Commissaris voor Landbouw Mariann Fischer Boel. Met een overweldigende meerderheid over alle fracties heen werd namelijk het kritische tegenrapport goedgekeurd, dat brandhout maakt van de herstructureringsplannen voor de Europese wijnindustrie. Een (gepland) beleid dat vooral stoelt op massale rooicampagnes. Fout, zo stelt nu het Europees Parlement, want ons wijnpatrimonium is vooral een cultureel erfgoed in plaats van een simpele marktvariabele. Radicaal rooien zou enerzijds de productieconcentratie in de hand werken, ten voordele van de grote holdings, en zou anderzijds in nog meer smaakuniformiteit resulteren. De parlementairen stellen daarom een geleidelijk en gefaseerd beleid voor, gericht op meer kwaliteitsbewaking en meer wereldwijde promotie. Of dit advies ook gevolgd wordt, zullen we pas in juni weten, als de Commissie haar definitief voorstel op tafel legt.

Wijn als sport

Oxford en Cambridge : dan denkt u toch spontaan aan de historische roeiwedstrijden, die al begin negentiende eeuw werden georganiseerd. Onlangs geraakte echter bekend dat de wine societies van beide universiteiten opnieuw zwaar lobbyen om hun wijndegustaties te laten erkennen als een officiële (academische) sport. U leest het goed : sport. Beide universiteiten bekampen elkaar al sedert 1953 in een jaarlijkse proefcompetitie. Deze wedstrijd wordt even au sérieux genomen als elke andere sportdiscipline. De proevers van Oxford bijvoorbeeld trainen vijf dagen per week. Als het voorstel wordt aanvaard, zullen de teamleden officieel Colours ontvangen, zoals alle andere erkende sporttakken, om hun campus te vertegenwoordigen. Sportblazers incluis.

Tekening Jan Vanriet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content