Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (266), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : bourgognejaren.

Bourgogne is een ‘noordelijk’ wijngebied. Daardoor kan men er voldoende complex smakende wijnen maken, met één enkele druivensoort. In dit geval pinot noir. Een goed samenspel van zon overdag en koelte ’s nachts brengt immers mee dat de druiven traag rijpen en een veelheid aan nevenproducten ontwikkelen die later in de wijn voor smaakcomplexiteit zorgen. Het klimaatverloop in Bourgogne is dus voor de wijn uiterst belangrijk en kritisch. De goede jaren zijn zeldzaam. In 2004 was er een tekort aan rijpheid en gezondheid, 2006 was als een hakbijl, waardoor overdreven rendementen en gebrekkige zorg in de wijngaarden werden afgestraft, 2007 was naar verluidt overspoeld door nattigheid en rot.

In 2005 echter was het weer perfect : het begon met een vroege zomer en een warme junimaand. Augustus was eerder fris en droog, en dan kwam in september de juiste hoeveelheid regen de rijpheid voltooien zonder de gevreesde verdunning. De evolutie van zoet en zuur in de druiven was optimaal. De lange warme zomer bracht traagheid in het rijpingsproces waardoor de zuren niet te ver werden afgebouwd. Het samengaan van smaakfrisheid als gevolg van de zuren, en smaakvulling door de ideale rijpheid is wat bourgogne 2005 zo uitzonderlijk maakt.

Daardoor is er wereldwijd, van in het begin, op de bourgogne van 2005 gejaagd en zijn de prijzen door de vraagdruk navenant stevig. De Belgische supermarkten hebben echter langlopende contracten in de streek en bieden nu nog altijd de 2005 aan tegen relatief attractieve prijzen.

Met de witte wijn van 2006, die nu in de rekken ligt, is het uitkijken geblazen : juli 2006 was brutaal heet en droog, maar augustus was drijfnat. Iedereen verwachtte een grote catastrofe maar door warm weer in september werd de oogst nog enigszins gered. De witte wijnen van 2006 zijn algemeen gesproken wat onfris en men mag verwachten dat ze zeer vlug op fles zullen ontwikkelen en in het slechtste geval oxidatief zullen verouderen. In elk geval te drinken vóór deze van 2005.

Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune 2005, Albert Bichot

Goede kleurconcentratie met zelfs wat somberheid in het volume. Gesloten neus en een kleine verre toets van pinot na opschudden. De smaak is stevig maar wat stomp met goede structuurtannines. Wijn die een tijdje moet liggen om te versmelten en te verfijnen. Zal passen bij stoofpotten. (Colruyt : 5,99 euro).

Bourgogne 2006, Reine Pédauque

Lichte, zelfs ijle kleur en een dunne nietszeggende neus, ook na hevig opschudden. De smaak is kort en zuur en bitter. Geen gastronomische functie mogelijk.

(GB/Carrefour : 7,47 euro).

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits,

Louis Moulin

Te lichte kleur en een verre hint van pinot na opschudden. De smaak is wat stomp maar met charme in de aanspraak, valt een beetje weg op het einde. Wijn die wat kan verouderen, moet passen bij bereide, warme gerechten.

(Colruyt : 6,95 euro).

Bourgogne 2005, Les Chevaliers de la Reine

Lichte kleur, maar neus herkenbaar als pinot, met zelfs iets diepte na opschudden. De smaak is klein en charmant met zelfs wat lengte. Moet passen bij fijne vleeswaren.

(GB/Carrefour : 6,75 euro).

Bourgogne 2006, Louis Moulin

Lichte, haast ijle kleur en een dunne neus met een verre hint van pinot na opschudden. In de mond komt een kleine, smakelijke, aangename wijn. Moet passen bij het type gekookte ham.

(Colruyt : 7,49 euro).

Bourgogne Passe Tout-Grain 2005,

La Chance au Roy

Heel lichte kleur en een gamayachtige fruitneus. Smaak met klein fruit zoals beaujolais. ‘Salamiwijn’. (Delhaize 4,19 euro).

Door Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content