Op 15 oktober begint Interieur 04, de negentiende editie van de Kortrijkse biënnale. We vroegen de kersverse directeur Farida O’Seery naar haar plannen en verwachtingen.

U bereidt uw eerste editie van Interieur voor. Wat zijn uw verwachtingen ?

Farida O’Seery : Ze zijn hooggespannen. Zoals altijd als je iets voor het eerst doet, neem ik aan. Ik loop vanaf nu tot 15 oktober mezelf te bezweren door de hele tijd Break a Leg te zeggen.

Wat kunt u al kwijt over Interieur 2004 ?

Geen namen, maar ik kan wel zeggen wel dat er veel stardust zal ronddwarrelen. Waarmee ik bedoel : mijn soort stardust. Ik val niet voor designers die voor een ster doorgaan, terwijl niemand eigenlijk weet waarom. Wij, mensen, en design in het bijzonder, lijden al te lang onder dat soort megalomane vormelijke leegheid. Interieur 04 wordt een designfeest dat tegelijkertijd innovatief en toch zeer humaan zal zijn. Zoals design al altijd hoorde te zijn.

Komt er ook een tweede aflevering van ’theyoungdesignersfair’, het randgebeuren voor jonge designers in een tent op de Grote Markt ?

De jongen moeten het nest weer binnengehesen worden. Interieur heeft ooit een prachtige tijdlijn getekend door de prototypes van absolute beginners ( de laureaten van de wedstrijd Design for Europe) te laten aanvullen door eerst jonge en daarna gereputeerde designers. Andere organisatoren flirten met het kilometers-ver-van-de-grond en organiseren allerlei randevenementen voor jong design. Wij willen liever dat onze bezoekers in die luttele tien dagen iedereen gezien hebben. We zijn volop aan het onderzoeken hoe dat kan gebeuren. Er komt dus geen tent op de Grote Markt. En we horen onze jonge designers verrukte kreten uiten.

Het gaat slecht met de meubelindustrie ; kan Interieur nog groeien ?

Ik ben een optimist en dit is niet mijn favoriete economische periode. Persoonlijk denk ik dat we moeten afkomen van een economisch systeem van expansie. Is iets goed omdat het groeit ? Neen, toch ? Als ik hoor hoezeer bevriende bedrijfsleiders in de knoei zitten omdat ze precies daarvan uitgaan ! Ik ga voor verdieping. Er is nog zoveel werk aan de winkel.

Kortrijk heeft de ambitie om designhoofdstad van Vlaanderen te worden. In hoeverre is Interieur daarbij betrokken ?

We zijn een van de partijen die mee de kar trekken. De stad heeft een Designmeester verkozen, eigenlijk twee. Ik wens hen veel inzicht en gezond zweten toe. (JB)

(JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content