Categorie sfeervolle brasserie met lekkere gerechten

Keuken 7,5 Decor 7

Comfort 6 Service 7

Prijs/kwaliteit geproefde menu 7

Tien jaar na de opening is De Kleine Zavel nog altijd geliefd. Nieuwe eigenaars en een nieuwe chef-kok hebben daar geen verandering in gebracht. Een sfeervolle omgeving en een inventieve en smakelijke keuken staan aan de basis van dit blijvende succes. Het restaurant werd in de markt gezet als een project van kok Carlo Didden en zijn vennoten, die ook het nabijgelegen hotel- en congrescentrum ’t Sandt uitbaatten.

De Kleine Zavel heeft zijn onderkomen in een oud logementshuis. De inrichting, met houten vloeren en hoge, bewerkte plafonds is bewust versleten gehouden. Om het gevoel van ongedwongenheid te accentueren, staan er houten kratten met lege flessen bier aan de ingang en gaat het personeel op een vlotte manier te werk. Om het allemaal extra knus te maken klinkt er klassieke muziek, staan er kaarsjes en ligt er nostalgisch aandoend, verzilverd bestek van Verbeelen op tafel. De reputatie van de keuken is gemaakt door Carlo Didden. Hij begon als pionier van de fusion kitchen, waarbij hij stijlen en technieken uit alle hoeken van de wereld in creatieve bereidingen bijeen wist te brengen. Die trend is afgezwakt tot een speelse keuken met zuiderse invloeden.

Wij kwamen ’s avonds en schrokken van het prijsniveau. In deze brasserie met beperkt comfort, krakende vloeren, een vettige trap en rioolluchtjes die leiden naar de toiletten, kosten de voorgerechten gemiddeld boven de twintig euro. Hoofdgerechten zijn er vanaf 23 tot 30 euro. Voor een lunch met wijnen betaal je 34 euro, het menu Carte Blanche kost 60 euro, met wijnen 82 euro. Zelfs in crisistijd zijn de hier gehanteerde prijzen blijkbaar niet te duur, want in de loop van de avond werden alle tafeltjes bezet.

De Kleine Zavel heeft een interessante internationale wijnkaart en schenkt prima huiswijnen. Onze keuze ging naar een Feudo Felice, een heerlijk intense terroir-wijn van honderd procent nero d’avola, vol kracht, frisheid en elegantie (25 euro). Hij wordt op Sicilië gemaakt door de Belg Jan Theys.

Er waren twee voorgerechten : cannelloni met rauwe zalm, nobashi-garnaal en som-lam, Thaise vinaigrette gemengd met papaja (22 euro, lekker maar duur) en een heerlijk torentje van krab, appel, guacamole, raketsla, ganzenlever en gerookte paling met chiligelei en wasabimayonaise (22 euro). Er kwamen ook twee verschillende hoofdgerechten aan tafel : tongschar met geplette patat, groenekruidenolie en citroen, kort gestoofde spinazie als klassieker van De Kleine Zavel (23 euro) en een smakelijke bereiding van kabeljauw met geplette bloemkool, parmezaanjus en grijze garnalen (26 euro). Om binnen ons budget te blijven sloegen wij het nagerecht over.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content