“Een man die verse bloemen in huis heeft, is een man die zegt dat hij voor dingen kan zorgen.” Zo staat het in het gloednieuwe Handboek voor de liefdespanter. Een beetje tot mijn spijt, want in mijn handen pleegt zelfs een cactus euthanasie.

Gelukkig bevat de “succesgids voor de kansloze casanova” van de Nederlandse bladenmaker Jan Heemskerk en journalist Marcel Langedijk wel meer tips voor mannen die een partner aan de haak willen slaan. Volgens het duo is de wereld er immers niet manvriendelijker op geworden. Zo zijn vrouwen financieel en seksueel onafhankelijk geworden, en dus ook veeleisender. Vroeger volstonden “een lieve lach, een modaal inkomen en een redelijk bekwaam optreden in de missionarishouding”, nu moeten we van alle markten thuis zijn. Van vrouwvriendelijke kip bereiden tot het urenlang volhouden van een emotioneel gesprek.

Ook de zorg voor de eigen woon- en leefruimte verdient volgens de verleidingsgids al onze aandacht. “Geen enkele vrouw houdt ervan de liefde te bedrijven in een ranzig appartement vol stof, pizzadozen en lege flessen,” benadrukken de auteurs, “om maar niet te spreken van ongewassen masturbatielakens.”

Van Heemskerk, jarenlang hoofdredacteur van de Nederlandse Playboy, valt niets anders te verwachten. Architectuur en design speelden zo’n centrale rol in de geschiedenis van Hugh Hefners blootblad dat het Nederlands Architectuurinstituut / Bureau Europa er vanaf dit weekend een tentoonstelling aan wijdt in Maastricht. De opmars van Playboy vanaf 1953 viel namelijk samen met die van de eeuwige vrijgezel, een nieuw soort man die wel wat hulp kon gebruiken. Vooral bij de inrichting van zijn cocon dan, iets waar de traditionele kostwinner niet erg bedreven in was.

Playboy maakte van modern design een cruciaal element van verleiding, leert de expo. Aanvankelijk publiceerde het magazine vooral tekeningen van gesofisticeerde en geïdealiseerde vrijgezellenstudio’s, penthouses en vakantiehuizen. Later volgden echte interieurreportages, stichtende portretten van architecten als Frank Lloyd Wright, en informatie over futuristische lampen, hifi-installaties en andere hebbedingen. Je vrijgezellenstatus verzorgen betekende immers dat je mee moest zijn met de trends, en Playboy wees zijn lezers de weg in de rollercoaster van stijlen.

Wie bij me thuis op visite komt, begrijpt dat het tussen mij en Playboy nooit wat geworden is. Kleuren coördineren, Ikeameubels in elkaar steken en legendarische magazinecovers inlijsten wil nog wel lukken, maar voor hogere designkunsten bent u aan het verkeerde adres. Een genetische kwestie vermoed ik, want ook bij dit blad werken en doe-het-zelftips op het internet (de moderne versie van Playboy) hadden voorlopig weinig effect.

Anderzijds kan ik nu wel een touw vastknopen aan de jeanstrends (pagina 36), en ook deftig koken met tabasco en sojasaus (pagina 70) zal wel lukken. Ook dat zijn vaardigheden waar moderne panters en leeuwinnen hun voordeel mee doen. Zelfs als ze reeds gedomesticeerd zijn.

Het ‘Handboek voor de liefdespanter’ (15 euro) wordt uitgegeven door Prometheus. De expo ‘Playboy Architecture’ loopt van 29 september tot 13 januari 2013. Info : www.bureau-europa.nl.

wim.denolf@knack.be

Wim Denolf

De opmars van Playboy viel samen met die van de eeuwige vrijgezel, een nieuw soort man die wel wat hulp kon gebruiken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content