Dit is de beste manier om een kip te braden als u weinig tijd heeft. Omdat de kip plat ligt, is de braadtijd minder lang ; zo blijft het kippenvlees ook lekker sappig.
...

Dit is de beste manier om een kip te braden als u weinig tijd heeft. Omdat de kip plat ligt, is de braadtijd minder lang ; zo blijft het kippenvlees ook lekker sappig.5 middelgrote aardappelen, in dunne schijfjes 1 bolletje knoflook, ongepeld olie, voor het besprenkelen en inwrijven zout en versgemalen zwarte peper 1 kip van ca. 1,5 kg (liefst scharrel) 2 snuifjes mosterdpoeder 1 citroen, in schijfjes blaadjes van OE bosje dragon 1 glas marsala of wijn 1 el bloem 1 flinke mok kippenbouillon fijne kristalsuiker (naar wens) Verwarm de oven voor op 220°C. Schik de aardappelschijfjes (liefst in één laag) in een grote ovenschaal. Kneus een teentje knoflook en leg dat erbij. Besprenkel met wat olie, bestrooi met zout en peper en bak 45 minuten in de oven. Leg de kip met de borst naar beneden op een werkvlak en knip met een keukenschaar langs de ruggengraat (niet er precies boven) van het ene naar het andere uiteinde, zodat u de kip kunt openvouwen. Keer de kip om en leg uw hand op het borstbeen. Druk er stevig op tot u gekraak hoort - nu komt de kip mooi plat te liggen - en leg de kip zo in een braadslede. Wrijf het vlees in met wat olie en bestrooi met mosterdpoeder. Leg de schijfjes citroen erop plus de rest van de teentjes knoflook. Strooi de helft van de dragon erover met flink wat zout en peper. Braad de kip 45-50 minuten in de oven of tot het vlees helemaal gaar is. Om de gaarheid te testen steekt u een scherp mes in het dikste deel en drukt u het een beetje naar beneden : als er heldere vloeistof uit druipt, is de kip gaar. Zet 5 minuten voor de kip klaar is een platte schaal in de oven. Hier kunt u de kip op laten rusten. Neem de kip en de verwarmde schaal uit de oven. Gooi de citroen weg. Leg de kip op de verwarmde schaal en bedek met aluminiumfolie. Zijn de aardappelschijfjes klaar, neem die dan ook uit de oven. Schep het braadvocht, op 1 eetlepel na, uit de braadslede, voeg de wijn toe en zet op hoog vuur. Roer de aanbaksels los. Laat de vloeistof voor de helft inkoken. Voeg de bloem geleidelijk toe, al roerend, en voeg dan de bouillon toe, met de rest van de dragon. Kook de saus nog enkele minuten, tot ze ingedikt is. Neem van het vuur. Proef en voeg indien nodig zout, peper of zelfs een snuifje suiker naar smaak toe. Ik knip de kip meestal met een schaar in stukken. Dat gaat bij een opengevouwen kip gemakkelijker dan snijden met een mes. Schep wat aardappelschijfjes op elk bord, leg er een portie kip op en werk af met wat saus.