Gâteau breton

Deze droge en licht zoute cake is een Bretonse specialiteit. De boekweit geeft wat extra diepte en het zout tilt alles op. Lekker met een dot geklopte room en wat vers fruit of confituur. Luchtdicht bewaard blijft deze cake een paar dagen goed.

Voor 1 cake

6 eigelen

250 g suiker

280 g tarwebloem

80 g boekweitmeel

250 g boter, op kamertempe-

ratuur + beetje extra om de taartvorm in te vetten

1 tl gedroogde gist

grof zeezout

+ 1 eigeel om de cake af te werken

Verwarm de oven voor op 160°C. Klop met een mixer de eigelen en de suiker tot een witte en luchtige massa. Voeg de bloem, boter en gist en een stevige snuf grof zeezout toe. Meng alles tot een beslag. Vet een taartvorm in en stort het deeg in de vorm. Strijk het glad (maak eventueel een lijnenpatroon met een vork zoals bij de traditionele gâteau) en bestrijk met wat geklopt eigeel zodat de cake straks mooi gaat glanzen. Als je dat lekker vindt, kun je op dit punt nog wat grof zout over de taart strooien. Bak de taart 20 minuten en draai dan de oven hoger tot 180°C. Bak de taart nog 20 minuten op hoge temperatuur. Je taart is gaar als het mes waarmee je erin prikt er schoon weer uitkomt. Plakt er nog deeg op het lemmet, dan heeft de taart nog wat extra oventijd nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content