TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Vanavond zetten we een stap terug in de tijd, rijden de oprijlaan met knotwilgen van Hofstede De Stamper in Damme op en ontdekken wat tegenwoordig nog alleen in de literatuur lijkt te bestaan: de pastorale rust. En dat op een kwartier van het mondaine Zoute en nauwelijks even ver van het historische centrum van Brugge.

Marc Nyssen noemt zichzelf in gedachten een échte boer, was één van de eersten in dit land die voor hormoonvrije runderteelt ijverde en fokt zo’n tachtig Bleu d’Aquitaine-runderen, naast schapen en kippen. Zijn grootouders streken in 1906 neer in de zeventiende-eeuwse hoeve, die hij twintig jaar geleden overnam met in het achterhoofd de gedachte aan een landelijke herberg die alleen in het weekend de deuren zou openen.

De gastheer plantte meer dan duizend wilgen, herstelde de oprijlaan in ere om zich vervolgens over de open zolder te buigen. Met de hulp van enkele vrienden werden daar enkele kamers gecreëerd. Uiteindelijk ontstond er geen herberg maar een vorm van gastvrijheid die zeldzaam geworden is, want ontstaan uit passie en overtuiging. Tien jaar geleden opende Marc een eerste gastenkamer, zonder televisie, en de rest ging bijna vanzelf. Niet verwonderlijk overigens, want iedere bezoeker bleek meteen gecharmeerd door zoveel authentieke gastvrijheid en door een stijl die niet in de boeken beschreven staat en evenmin op school wordt aangeleerd, die van de echtheid. En eenieder vertelde het voort. Tien jaar later telt De Stamper drie kamers en heeft de hofstede een zekere reputatie verworven, ook dankzij de maaltijden die er worden geserveerd met vlees van dieren die op het erf zelf in een zeer natuurlijke omgeving zijn opgegroeid.

De kamer die we aan de achterzijde betrekken, kijkt uit op het oosten en bezit een soort eenvoud die niet gemakkelijk in woorden te vatten is. Gekalkte muren tussen het oude gebinte, eenvoudig meubilair, een badkamer met douche. ’s Avonds serveert Marc met een kleine ploeg voor de gasten die dat wensen een al even authentiek avondmaal in een zaaltje met drie lange tafels, een werkende Godin-kachel, druipende kandelaars en hopen sfeer. Daar proeven we een uitzonderlijk stoofpannetje van lamsschouder met aardappelen en uien. ’s Morgens wachten ons verse broodjes, een kaasschotel, vers geperst fruitsap en een gekookt eitje, met aan het eind van het ontbijt nog een flinterdun wentelteefje. Terwijl buiten de Mechelse koekoek over het erf stapt. Zalig toch?

De Stamper telt drie kamers, waarvan twee met douche en één met ligbad. Ze worden voor gasten die meerdere nachten blijven tegen 62 euro per nacht en per kamer verhuurd, inclusief de ontbijten. Wie maar één nacht blijft, betaalt 75 euro. Die prijzen worden vanaf 1 januari respectievelijk 75 en 88 euro.

De Stamper, Zuiddijk 12, 8340 Damme, tel. en fax 050 50 01 97.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content