In de buitenwijken van Mol, waar het goed wandelen is in de bossen, verrast Tspijker al bij een eerste aanblik. De passant weet niet goed raad met het landhuis en de aanpalende toren met het dubbele dak. Bea en Jan waren ooit te gast in ’t Materken in Oudenaarde en kregen daar de smaak van de gastvrijheid te pakken. Even dachten ze eraan een hoeve te kopen en te verbouwen, maar al snel bleek dat wetten en praktische bezwaren hun droom in de weg stonden, zodat er niets anders overbleef dan hun eigen huis om te vormen. Uitbreiden mocht nog wel, maar de vierkante centimeters waren geteld. Bij een bezoek aan Bokrijk vielen ze voor de ouderwetse charme van Tspijker, een zeventiende-eeuwse graanopslagplaats die voor inspiratie zorgde.

“Omdat ik toch wat afstand wilde tussen het privé-gedeelte van ons huis en de b&b, leek zo’n toren de oplossing.” Uiteindelijk werd de toren een paar meter van het huis gebouwd, en de tussenin liggende ruimte tot een elegante wintertuin verbouwd. Wie er op een middag een koffie en een Molse mokka drinkt, kijkt aan beide zijden op de natuur uit. ’s Avonds is het er goed lezen, ’s morgens wordt er een bijzonder ontbijt opgediend, met wentelteefjes met kaneel en compote, vers sinaasappelsap en een waaier aan lekkernijen die door Jan zelf worden gebakken.

Die wintertuin staat vol met oude spullen en ook de toren werd met oude materialen ingericht. Omdat Bea op zoek was naar de Kempense sfeer van weleer in combinatie met modern comfort. Stellen die wat van elkaar vervreemd zijn, worden hier in elkaars armen geduwd want in de drie kamers staat telkens een ouderwetse twijfelaar centraal. Op de benedenverdieping, in de Alkoof, werd die heel toepasselijk in een nis ondergebracht. Op de eerste verdieping werden twee kleine kamers gerealiseerd, elk met eigen badkamer en toilet. Zelf slapen we in 1934, genoemd naar het jaar waarin Albert I verongelukte. Wie daar meer over wil weten, ontdekt in de badkamer een muur vol bladzijden uit L’Illustration die het treurige feit in herinnering brengen. In de kamer staan oude meubels en dito serviezen, een kleine verzameling geblutste metalen drinkpullen en enkele koekentrommels met de beeltenis van de jonge Boudewijn. Het is er heerlijk slapen, met dikke dekbedden en uitstekende matrassen en een enthousiaste haan die ’s morgens de dag uit bed kraait. Kortom, een aanrader waar warme gastvrijheid geen ijdel woord is.

Tspijker telt drie kamers die voor 60 euro (bovenkamers) en voor 70 euro (Alkoof) worden verhuurd, inclusief ontbijten. Singles (enkel boven) betalen 40 euro.`

users.pandora.be/tspijker/ô users.pandora.be/tspijker/, tspijker57@skynet.be.Tspijker is een unieke, wat nos- talgische creatie van Bea en Jan, die het de gasten met hart en ziel naar hun zin weten te maken.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content