Verfijnd lunchen in een toprestaurant kan goedkoper zijn dan een à la carte maaltijd in een trendy lounge of brasserie. Waarom haasten we ons naar een hippe spot waar de kans op een middelmatige maaltijd niet onbestaand is ? Waarom zijn we bereid om ongemakkelijk te tafelen in een brasserie met oncomfortabel cafémeubilair of in een loungerestaurant met onhandig lage zetels ? Het is op zijn minst verwonderlijk. Want voor hetzelfde of zelfs minder geld kunnen we ons laten verwennen met een feestelijk lunchmenu in een van onze toprestaurants. Je moet dan wel tussen twaalf en twee komen en eten wat de pot schaft, wat overigens geen straf is want onze test toonde dat het eten in alle gevallen bijzonder smakelijk is. Sommige topchefs presenteren voor het weinige geld zelfs een meerkeuzemenu of prijzen hun voordelig voorstel ook 's avonds aan. De tien 'koopjeslunches' die wij hebben getest, boden allemaal bijzonder veel voor onze lieve centen. Tegen zulke gunstige verhouding prijs/kwaliteit kan de beste brasserie, bistro of loungerestaurant niet concurreren.
...

Verfijnd lunchen in een toprestaurant kan goedkoper zijn dan een à la carte maaltijd in een trendy lounge of brasserie. Waarom haasten we ons naar een hippe spot waar de kans op een middelmatige maaltijd niet onbestaand is ? Waarom zijn we bereid om ongemakkelijk te tafelen in een brasserie met oncomfortabel cafémeubilair of in een loungerestaurant met onhandig lage zetels ? Het is op zijn minst verwonderlijk. Want voor hetzelfde of zelfs minder geld kunnen we ons laten verwennen met een feestelijk lunchmenu in een van onze toprestaurants. Je moet dan wel tussen twaalf en twee komen en eten wat de pot schaft, wat overigens geen straf is want onze test toonde dat het eten in alle gevallen bijzonder smakelijk is. Sommige topchefs presenteren voor het weinige geld zelfs een meerkeuzemenu of prijzen hun voordelig voorstel ook 's avonds aan. De tien 'koopjeslunches' die wij hebben getest, boden allemaal bijzonder veel voor onze lieve centen. Tegen zulke gunstige verhouding prijs/kwaliteit kan de beste brasserie, bistro of loungerestaurant niet concurreren. Ons streefdoel was : eten (drie gangen) en drinken (twee glazen wijn én koffie) voor maximum 50 euro ! Dat stelde geen enkel probleem : er was zelfs een toprestaurant waar wij genoten van een driegangenlunch met ruim geschonken wijnen van correcte kwaliteit, vier keurige hapjes vooraf en een stoet van in huis gemaakt zoets na, voor nog geen veertig euro per persoon ! Op alle adressen werkten de chefs met eerstekeusproducten. Ondanks de lage lunchprijs hadden we nooit het gevoel dat de chef minder zijn best deed, speciaal voor het menu met goedkopere ingrediënten aan de slag ging of op de porties beknibbelde. Lekker koken begint met het juiste product en dat is voor een koopjeslunch niet anders : dat lijkt wel hun gemeenschappelijk standpunt. Zo leggen de chefs de basis voor verfijnd en elegant tafelen. Bovendien kregen wij als gebruikers van de goedkope lunch dezelfde hapjes voor en na geserveerd als de à la carte klanten. Overal was de bediening vriendelijk en professioneel en, net als het comfort, van zeer hoog niveau. In deze tien toprestaurants hebben we voor een habbekrats feestelijk en bijzonder lekker kunnen eten. Gezien het uitzonderlijke niveau, tien keer bravo ! Bij de restaurants vermelden we het aantal 'gardes' uit de Knack Restaurantgids 2007 en geven we één tot vijf 'bestekjes' als symbool voor de verhouding prijs/kwaliteit van het geproefde menu. Weer in vorm De 63-jarige Jean-Pierre Bruneau is niet de eerste de beste chef. De man stond met zijn verfijnde en creatieve bereidingen vele jaren aan de absolute top van ons land. Privé had Bruneau af te rekenen met tegenslag, maar na wat minder goede jaren is hij weer in zijn element. Kenners weten dat deze vaardige en vindingrijke kok niet alleen dure à la carte maaltijden serveert. 's Middags kan je in dit comfortabele luxerestaurant terecht voor een democratisch geprijsd keuzemenu Déjeuner. Dat kost 35 euro of 49 euro met tweemaal 20 cl goede basiswijnen en bestaat uit een keuze uit drie voor-, vier hoofd- en vier nagerechten. Het zijn overwegend traditionele bereidingen, gepresenteerd in een nieuwe verpakking. De éminence grise beschouwt het immers als zijn taak om jonge koks die bij hem in opleiding zijn, te wijzen op het goede van voorheen. Wij werden vlot en stijlvol bediend en kregen vier verzorgde hapjes : gebrande crème met morielje, gemarineerde tonijn met avoca-domousse, oester met zuringschuim, gelei van tomaat. Het voorgerecht was een smakelijk kussentje van vast, wit en zeer vers vlees van rog, opgevuld met kreeft en omgeven door een vinaigrette met tomaat. Hoofdgerecht was een royaal stuk gepaneerde en krokant gebakken pata-negrafilet van sappig Spaans varken, geserveerd met in huis gemaakte tagliatelle en gestoofde jonge spinazie. Deze onberispelijke en smakelijke maaltijd werd beëindigd met taart van lichte chocomousse en pistache-ijs, mokka en mignardises. Bruneau, Broustinlaan 75, 1083 Brussel Ganshoren. 02 421 70 70. Dinsdag en woensdag gesloten. www.bruneau.be Lunch drie gangen met keuze : 35 euro of 49 euro met tweemaal 20 cl wijn. Gardes XXXX Prijs/kwaliteit zzzz Mee met de tijd De Fransman Jacques Pélissier en zijn Vlaamse Nicole Vancraeyveldt verhuisden hun restaurant Saint-Christophe bijna tien jaar geleden van Wevelgem naar de majestueuze woning van een Engelse vlashandelaar in Kortrijk. Het oude burgerpaleisje kreeg een opulente inrichting en in de aristocratische vertrekken met bewerkte plafonds, manshoge marmeren schouwen en feestelijk gedekte tafels wordt uiterst comfortabel getafeld door de gegoede burgerij en captains of industry. Jacques Pélissier groeide op met de streekgebonden keuken van Lyon en werkte bij Vergé en Chapel. De bescheiden kok wist zijn stijl te verfijnen en ging altijd mee met zijn tijd. Comfort en bediening staan in Saint-Christophe op hoog niveau. Het menu met keuze uit twee voor-, twee hoofd- en twee nagerechten, omlijst door hapjes, kost 42 euro of 49 euro met wijnen. Wij proefden van drie kunstzinnige fijne hapjes. Rauwe schijfjes sint-jakobsschelpdier waren het voorgerecht, geserveerd op een macedoine van knolselderij met truffelaroma en met een grote Zeeuwse oester. Dit fijne voorgerecht werd gevolgd door kort gegrilde tonijn met een op de grill bereide langoustinestaart aan zilveren spies. Bij de tonijn kwam zachte tarwe, chorizoham, koriander en geklaarde boter. Om af te sluiten waren er blokjes ananas uit vorm met krulkoekje, ijs geparfumeerd met Bourbonvanille en Italiaanse meringue. De wijnen die het feestelijke eten begeleidden waren eerder aan de magere kant, wat eigenlijk normaal is omdat het wijnassortiment slechts 7 euro kost. Koffie en mignardises zijn inbegrepen. Saint-Christophe Minister Tacklaan 5, 8500 Kortrijk. 056 20 03 37. Zondag- en dinsdagavond, en maandag gesloten. www.stchristophe.be Lunch met keuze : 42 euro of 49 euro met wijn. Gardes XXXXX Prijs/kwaliteit zzzzModern Vlaams Kristof Coppens heeft ambities. Hij kan bogen op een opleiding in eersteklas eethuizen (Apicius en Hof ter Eycken) en hij wist op relatief korte tijd een mooie zaak uit te bouwen. A Priori is gelegen aan het dorpsplein van Haaltert. De façade en de eetzaal werden recentelijk vernieuwd. Er klinkt moderne muziek en je zit aangenaam, met zicht op het Warandepark en de keuken. Kristofs gerechten zijn te omschrijven als feestelijk, hedendaags Vlaams. Op weekdagen is er een driegangenmenu, dat zowel 's middags als 's avonds wordt geserveerd (35 euro of 50 euro met aangepaste wijnen). Wij kregen een glaasje goed gemaakte Luan, 100 procent chardonnay, en bloemkoolpuree met garnalen en een soepje met ham en shiitake als hapjes vooraf. Het voorgerecht kwam op designbord onder zilveren cloche : kort gebakken sint-jakobsschelpdier met gesmolten ganzenlever, risotto van bospaddenstoelen, krokantje van parmezaankaas en schuim van schaaldieren. In het glas kwam een sappige Le Morge 2005, Montepulciano d'Abruzzo. Deze rode met veel fruit werd opgediend bij het succulente vlees van gegrilde reebok met gesmolten stilton, schorseneren, stroaardappels en pijnpitten. Aspic van peer en salie met sorbet van peer en schuim van karnemelk met kaneelappel vormden het nagerecht. Wij ervaarden deze royaal met saus overgoten maaltijd als smakelijk en rijk, maar misten frisse accenten. Niemand zal bij A Priori echter onbevredigd naar buiten gaan ! A Priori Sint-Goriksplein 19, 9450 Haaltert. 053 83 89 54. Dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag gesloten. www.a-priori.be Lunch drie gangen : 35 euro of 50 euro met wijn. Gardes XXX Prijs/kwaliteit zzz Bij de kampioen Monique Rutgeerts komt van achter de kassa in de plaatselijke supermarkt. Zij begon met haar man Paul Janssens, die prefect op een internaat was, eten te verkopen in een hoevetje in de bossen. Monique ontpopte zich tot een bekwame chef-kok, die werd gelauwerd met de Gouden Garde Beste Vrouwelijke Kok 2005-2006 in de Knack Restaurantgids. Inmiddels heeft zij de chefmuts overgegeven aan haar zoon Bart Janssens, die samen met zijn vrouw meer en meer op de voorgrond treedt. De Cuylhoeve is een mooi succesverhaal. De eetzaal is ingericht in een elegante kasteelhoevestijl. Op de spijskaart treft men een reeks aantrekkelijk geprijsde menu's, met als visitekaartje een driegangenmenu voor een bodemprijs van 31 euro of 39 euro met wijn (min twee procent korting bij contante betaling). Wij kregen vier klassieke hapjes : kaaskroket, bloemkoolmousse met zalmkoek, tartaar van tonijn en knabbelkoek van bladerdeeg. De eerste wijn was een propere Les Salices, Sauvignon Blanc, Vin de Pays d'Oc, geschonken bij gepaneerde en in olijfolie gebakken zeebaars met winterse salade met appel en specerijensaus. De tweede wijn was een correcte Nostrade, Tempranillo 2005 uit Spanje, geschonken bij het rosé gebakken vlees van pata-negravarken met rodekool, puree van spruitjes, aardappelkroket, beukenzwammen en saus met sinaasappelparfum. Vijgentaart met citrusvrucht en vanille-ijs, twee verdiepingen in huis gemaakt snoepgoed en een uiterst licht verteerbare rekening van 38 euro per persoon sloten deze succulente maaltijd af. De Cuylhoeve Hollandse baan 7, 2440 Geel. 014 58 57 35. Zaterdagmiddag, zondag en woensdag gesloten. www.cuylhoeve.be Lunch drie gangen : 31 euro of 39 euro met wijn. Gardes XXXX Prijs/kwaliteit zzzzzHedendaags klassiek Julien Burlat verwierf de Gouden Garde Het Jong Talent in de Knack Restaurantgids 2003-2004. Samen met de Vlaamse Sophie Verbeke opende de Franse kok het koepelrestaurant Dôme. Het gebouw werd in 1893 als café getekend door Jos Bascourt. Burlat ging in de leer bij Franse goden als Pierre Gagnaire, Alain Ducasse en Bernard Pacaud. Hij toont respect voor het seizoen en werkt met eersteklasproducten. Dôme heeft een spijskaart met zeven voorgerechten en zeven hoofdgerechten. Trekpleister is het moduleerbare menu Carte Blanche (59 euro of 85 euro met aangepaste wijnen). Op weekdagen serveert men een aantrekkelijk lunchmenu met voorgerechtje, specialiteit van de dag, kaas of dessert voor 30 euro! Op tafel komt een in huis gebakken broodje van topkwaliteit (Dôme opent binnenkort een eigen bakkerij). De bekwame sommelier vraagt wat wij drinken en wij laten hem zijn gang gaan. Dan verschijnt linzenpuree en terrine van varkenskop met lever, knolselderijmousse en oude mosterdsaus. Het voorgerecht bestaat uit getoast rozijnenbrood met rillettes van fazant en een slaatje met jonge artisjok en ansjovis. Hierbij komt een Cuvée Vieilles Vignes, Beaujolais Villages 2004 (5,50 euro) : een prima keuze ! Hoofdgerecht is mooi gegaarde koolvis met karamelwitloof en gemarineerde jonge venkel. In het glas komt een Hochler-Rubrecht 2001, Riesling Trocken, Kallstadter Kronenberg Kabinett als indrukwekkende karakterwijn uit de Pfalz (6 euro). Als finale is er nog in oude rum gemarineerde tapioca met ananas en schuim van kokos als variatie op de piña colada-cocktail. We betalen voor dit festijn 45,50 euro. Dôme Grote Hondstraat 2, 2018 Antwerpen. 03 239 90 03. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten. www.domeweb.be Lunch van drie gangen 30 euro, wijn per glas 5,5 en 6 euro. Gardes XXXX Prijs/kwaliteit zzzzFijnste tafel met zeezicht In de categorie culinaire verwennerij met zicht op zee staat restaurant Bartholomeus van Bart Desmidt en Sandra Vandegeuchte hoog genoteerd. Van De Panne tot Het Zoute zal je niet makkelijk een eetgelegenheid vinden die beide optimaal combineert. De gastvrouw stelt vlot de lunch in drie bedrijven voor (31 euro) en vraagt of we een normale of snelle service verkiezen. Dan krijgen we de wijnkaart en suggereert ze tegelijk twee aangepaste glazen wijn. De keurige heren in de bediening zitten strak in het pak, kennen hun vak maar ervaren we als iets te zakelijk en formeel. Zeker in zo'n ontspannend en eindeloos decor waarin alleen meeuwen en voorbijvarende containerschepen de rust verstoren. Voorgerecht zijn stukjes gefileerde jonge makreel die kort gegaard zijn. Makreel levert diepsmakend visvlees op voor relatief weinig geld en is voor een lunch op dit niveau een verstandige keuze. Zalvende puree van artisjok zorgt voor passend vegetaal contrast, wat nog versterkt wordt door de elegante zuren van gemarineerde kerstomaat. Typisch sappige zeewolf krijgen we als hoofdgerecht. Aardappelpuree met room uit de Bressestreek, blanke botersaus met fijne Franse sjalot en stukjes krokant en iets te zout spek vullen het smakelijke en mooi gedecoreerde bord. Tot slot volgt een technisch knap opgebouwd nagerecht met fijn suikerwerk, opgevuld met onder meer chocolademousse, puree van mango en fijngehakte verse mango. Daarnaast proeven we van een ijstaartje op basis van mojito. Bij de mokka krijgen we onder meer vijf zoete hapjes op een stokje, waarbij macaron en suikerspin. Bartholomeus, Zeedijk 267, 8301 Knokke-Heist, 050 51 75 76. Dinsdag, woensdag en donderdag gesloten. www.restaurant-bartholomeus.be Lunch drie gangen : 31 euro, 2 glazen wijn 12 euro, koffie 6 euro. Gardes xxxx Prijs/kwaliteit zzzzSprankelende, overvloedige keuken Tussen Namen en Dinant biedt restaurant L'Eau Vive aangename culinaire verpozing voor zakenlui en dagjesmensen die graag geraffineerd tafelen. Het lunchmenu voor 30 euro is helemaal geen goedkoop derivaat van de kaart. Ook voor zo'n 'koopje' tovert productchef Pierre Résimont gerechten met topingrediënten op tafel. Wie de lunchformule kiest, geniet evengoed van creatieve hapjes vooraf en een leuk minigerechtje op basis van terrine van haas. Voorgerecht is een mooi stuk snoek. Krokant op het vel gebakken heeft de vis in de pan zijn sappig en smeuïg karakter perfect behouden, waardoor hij smakelijk combineert met fijn gegaarde kalfswangen. Aangenaam, lichtbitter smakende zwarte olijven vormen in de krachtige vleesjus een welgekozen toets terwijl één netjes gekookte groene asperge als frisse smaakcomponent daarbij mooi aansluit. Hoofdgerecht is een ruime portie rosé gebakken hertenkalf. Bij het zuiver smakende garnituur onder meer een heerlijk en niet te zoet peertje en knapperige cromesquis met kaas. Na het dessert, panna cotta met daarnaast nog een tiramisu op basis van speculaas, volgden diverse exquise zoete hapjes. De gastvrouw presenteert bij al dit overvloedigs ook nog een dienbord met extra lekkers. Voor een geselecteerd glas wijn betaalden we 6,50 euro. Het arrangement met vier ruim geschonken wijn kost 20 euro. De bediening verloopt bijzonder vlot, ook al zat het restaurant die middag afgeladen vol. L'Eau Vive 37 Route de Floreffe, 5170 Rivière (Profondeville). 081 41 11 51. Dinsdag en woensdag gesloten. www.eau-vive.be Lunch drie gangen : 30 euro, twee glazen wijn 13 euro, koffie 5 euro Gardes XXXX Prijs/kwaliteit zzzzz Verfijnde associaties Chef Franky Vanderhaeghe van Hostellerie Saint Nicolas focust op de essentie in de keuken. Product, gaartijd, kruiden, sausen, garnituur en presentatie zijn voor hem de zes stappen naar een mooi afgewerkt gerecht. Zijn driegangenlunchmenu voor 48 euro, aangeprezen wijnen en koffie inbegrepen, ervaarden wij als een feestelijk visitekaartje. Met fijne en originele hapjes scherpt hij de appetijt van zijn gasten subtiel aan om dan met het voorgerecht alle zintuigen op te eisen. Meesterlijk gebakken coquilles associeert de chef met een taartje van zacht gekookte kalfsstaart. Een flinke krul zacht wegsmeltende eendenlever siert samen met een paar frisse blaadjes groen het geheel. Een zachte saus op basis van vermoedelijk vleesjus en tomaat zorgt voor subtiele zuren. Na deze ode aan land en zee volgt het hoofdgerecht waarin de chef zacht en sappig gegaarde fazantenborst combineert met onder meer fijn verwerkte kalfstong. Franky Vanderhaeghe houdt duidelijk van een creatieve en originele toets en betrekt zijn gasten daarbij op een laagdrempelige, toegankelijke manier. Geen waaghalzerij, mooi is dat. Net als bij de andere koopjeslunches spaart deze chef niet uit op product of arbeidstijd. Het nagerecht is een compositie van vier creaties met onder meer zalig roomijs waarin we een hint van hazelnootjes proeven. Bij de koffie krijgen we onder meer versgebakken madeleinekoekje en cannelé-taartje. Dat laatste smaakt uiterst sappig maar kon nog wat aan gebrande krokantheid winnen. De hemelse lekkernij uit Bordeaux blijft inderdaad duivels moeilijk. Hostellerie Saint Nicolas Veurnseweg 532, 8906 Elverdinge, 057 20 06 22. Zaterdagmiddag, zondagavond en maandag gesloten. www.hostellerie-stnicolas.com Lunch drie gangen met 2 glazen wijn en koffie : 48 euro. Gardes XXX Prijs/kwaliteit zzzzCulinaire wafelenbak Om bij Luc Bellings aan tafel te schuiven hoef je het centrum van Hasselt niet in te rijden. Vlakbij afrit 28 van de E 313 vond hij na een professioneel uitstapje in Grand-Leez weer onderdak in Limburg. Een elegante villa die plaats biedt aan een dertigtal gasten werd zijn stek. De lunch voor 32 euro is, met uitzondering van zaterdagavond, ook als diner te verkrijgen. Nog voor we goed en wel neerzitten, krijgen we vanop een zilveren schotel een versgebakken zout wafeltje aangereikt waarna nog twee hapjes en een klein voorgerechtje volgen. Van een culinair onthaal gesproken. Een flinke moot skrei of poolkabeljauw zet als voorgerecht de feestelijkheden verder. Luc Bellings demonstreert hiermee dat hij oog heeft voor product en cuisson. Een dun sneetje relatief jonge pata-negraham zorgt voor een zoute toets bij een fris garnituur van onder meer fijngesneden knapperige bloemkool. De sommelier schenkt bij dit gerecht een voortreffelijke jonge witte bourgogne die door zijn complexe zuren aangenaam verrast. Ook bij het hoofdgerecht is het met een goed gekozen Languedoc feest in het glas. De kruidige wijn past netjes bij rosé gebakken pata-negrafilet, traag gegaard buikspek met delicaat bereid witloof en plakjes aromatische wintertruffel. Na deze vorstelijke ode aan het zwijn worden we nog verwend met een chocoladetaartje met versgedraaid vanilleroomijs en allerlei fijn zoetwerk waaronder heerlijke macarons. Tot slot serveert de gastvrouw vanonder een zilveren klok wafelijzerverse zoete wafeltjes waarmee ze elegant de culinaire cirkel sluit. Luc Bellings Luikersteenweg 358, 3500 Hasselt, 011 22 84 8. Zaterdagmiddag, maandag en dinsdag gesloten. www.lucbellings.be Lunch drie gangen : 32 euro, 2 glazen wijn 10 euro, koffie 6 euro. Gardes XXX Prijs/kwaliteit zzzzMeerkeuzelunch In Couvert Couvert laten de creatieve broers Laurent en Vincent Folmer hun klanten voor 32 euro drie keer kiezen uit telkens drie suggesties. Ze maken het zich dus niet makkelijk. Ook bij Couvert Couvert wordt in de lunchformule niet op kwaliteit beknibbeld. Tussen de hapjes vooraf proeven we bijvoorbeeld van AOC zoete ui uit de Cévennes met gerookte paling. Bij de voorgerechten serveert Laurent Folmer een salade van stukjes zeer smaakvol, rosé gebakken Salers-rund. Met een sausje van verse gember krijgt het vlees een aangename frisse toets terwijl in kleine blokjes gesneden eendenlever een filmisch mondgevoel oplevert. De andere opties waren jonge makreel met vadouvan of gekonfijte kalfswangen met bouillon van koriander en limoen. Als hoofdgerecht kiezen we voor sneetjes wit van parelhoen. Onder het uiterst sappig gegaard vlees vinden we onder meer gestoofde venkel en wortelen, die dankzij gekonfijte citroen en verse harissa extra body krijgen. Alternatief waren ombre-vis met rauw en gegaard witloof of lamsschouder met kikkererwten, sinaasappel en komijn. Bij de nagerechten houden de chefs het iets klassieker. Dame blanche met vanilleroom en diepsmakende chocoladesaus is een voltreffer. Suzettepannenkoek of bordje kaas zijn andere mogelijkheden om de lunch af te ronden. Bij de koffie laat Vincent Folmer zijn creativiteit en kennis de vrije loop, met sterke staaltjes zoet in miniversie als resultaat. Couvert Couvert St-Jansbergsesteenweg 171, 3001 Heverlee (Egenhoven), 016 29 69 79. Zondag en maandag gesloten. www.couvertcouvert.be Lunch in drie gangen, met telkens keuze uit drie suggesties : 32 euro, 2 glazen wijn 12 euro, koffie 5 euro. Gardes XXXX Prijs/kwaliteit zzzzzDoor Pieter van Doveren en Willem Asaert I Foto's Michel Vaerewijck