Woorden die u de komende jaren nog veel zal horen. Woorden die iets zeggen over veranderende tijden. Meestal zijn ze in het Engels, de global language. Wij proberen ze naar het Nederlands te vertalen en te verklaren.

GENETACEUTICALS – GENOMICS

Soms razen revoluties haast ongemerkt voorbij, zoals de genetische manipulatie van voedsel. Gewassen worden via biotechnologie beschermd tegen insecten, pesticiden en bacteriën, terwijl ook smaak, voedingswaarde en houdbaarheid worden verbeterd. Tomaten en bananen hebben nà genetic engineering een makkelijk te verwerken schil, terwijl aardbeien met visgenen ook in koude omstandigheden groeien. In Amerika, waar gemodificeerde groenten vrij verkrijgbaar zijn, zullen er over vijf jaar geen producten zonder gemanipuleerde ingrediënten meer bestaan, zegt Marc van Montagu (RUG). In België lijkt het zo’n vaart niet te lopen. Toch bevat al 60 à 70 procent van de voeding in onze supermarkt gemanipuleerde soja of maïs. Je vindt ze zowel in bitterballen, koekjes, pasta’s en margarine als in babyvoeding, mayonaise en in groenten en soep uit blik. Via het veevoeder belanden gensoja en -maïs ook in zuivelproducten. De overheid kan het niet bijhouden. Ze wil de concurrentiekracht bewaren, maar heeft geen tijd om de effecten na te gaan.

Voorstanders zitten niet om argumenten verlegen. Biotech zou dé oplossing zijn voor het wereldvoedseltekort, de landbouwproductie in de Derde Wereld en de klimaatveranderingen die gewassen en de beschikbare landbouwgrond en grondstoffen aantasten. Aansluiting met pseudo-farmaceutische voeding, als Yakult en vitaminepillen, biedt vele mogelijkheden. Zo werkt Monsanto reeds aan cholesterolverlagende stoffen in gewassen. Genomics zou dus ecologisch verantwoord zijn en nodig voor onze overleving in de 21ste eeuw. Maar we weten weinig over de werking van genen en de risico’s van manipulatie en kruising. Leiden ze tot nieuwe gifstoffen en ziekten in planten? Stuifmeel van gemanipuleerde gewassen kan op onkruid belanden en resistente superweeds creëren. Antibioticagenen in veevoeder en voeding kunnen opgenomen worden door onze darmflora, en nieuwe ziekten, kankers en epidemieën brengen. Gebrek aan onafhankelijk onderzoek en onnauwkeurige etikettering laten de consument in het ongewisse. Ongeveer 75 procent van de Europeanen zou gemanipuleerd voedsel afwijzen. Het valt af te wachten of voedselschandalen de consument toleranter zullen maken voor gengewassen, dan wel wantrouwiger ten aanzien van de biotechindustrie. De populariteit van biologische en eerlijke voeding en artisanale producten als hoevekaas, pasta en op steen gebakken brood doen het laatste vermoeden.

Op 21 oktober organiseert Weekend Knack Opus XXI, een seminarie over de toekomst, lifestyle en trends. Meer inlichtingen op onze website: www.opusXXI.com. Of Tel. (02) 467.58.54.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content