Woorden die u de komende jaren nog veel zal horen. Woorden die iets zeggen over veranderende tijden. Meestal zijn ze in het Engels, de global language. Wij proberen ze naar het Nederlands te vertalen en te verklaren.

HEALTHWATCH – LANG LEVEN

De strijd om de gezondheidszorg, de opkomst van alternatieve medicijnen en de populariteit van kruidenproducten: het staat hoog op de publieke agenda. De signalen zijn talrijk, van de omzet van organische producten (in Amerika vorig jaar 8 biljoen dollar) tot het met 64 procent gestegen ledenaantal van fitnessclubs. Ook kuuroorden, massage- en meditatiecursussen en acupunctuur zijn in. Gezondheid is big business: supermarkten, postordercatalogussen en health shops puilen uit van crèmes, lotions, vitamines, neutraceuticals, biologische voeding en diëten die inspelen op de wens om jong en gezond te blijven.

Nieuwe medicijnen bestrijden àlles: van kanker en aids tot diabetes, hoge bloeddruk en hartkwalen. Genetisch onderzoek en autobiologische orgaantransplantatie (in tegenstelling tot donororganen zijn ze afkomstig van cellen van de patient zelf) beloven levensverlenging en de eliminatie van ouderdomsziekten.

Een en ander versterkt de vergrijzing. Dankzij de welvaartsstijging, medische vooruitgang en pensioenzorg zijn ouderen talrijker, gezonder en actiever dan ooit. In de toekomst zullen de traditionele levenscycli verdwijnen: opleiding, werk en vrije tijd zullen elkaar afwisselen. Het zal normaal worden dat 50’ers terug naar school gaan en 70’ers een nieuwe carrière beginnen. Langer werken zal nopen tot rustperiodes ( midlife mini-retirement) met ruimte voor opleiding en carrièreplanning. Ouderen zullen de politieke, economische en wetenschappelijke machtscentra domineren en een einde maken aan de dominantie van jongeren op de consumentenmarkt en in marketingprogramma’s. De toekomst is aan producten die inspelen op de behoeften en lifestyle van senioren.

Vergrijzing houdt echter ook risico’s in: age wars (jongere generaties revolteren tegen de machtspositie van ouderen), dalende productiviteit en massale ouderenarmoede. En wat willen we met onze extra levensjaren? Verveling, ongelukkig zijn en voor de buis hangen? Het verouderingsproces beheersen, achten velen medisch en fysiologisch mogelijk, omgaan met de enorme psychologische, economische, medische en culturele implicaties is een andere zaak. ( Wim Denolf)

Op 21 oktober organiseert Weekend Knack Opus XXI, een seminarie over de toekomst, lifestyle en trends. Info via onze website: www.opusXXI.com. Of: Tel. (02) 467.58.54.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content