1 Tuinhuisje nieuwe stijl

Mikshouse is een op-en-top Belgisch tuinhuis van ontwerper Fabiaan Van Severen dat een half jaar geleden voorgesteld werd op Interieur 08, maar dat sinds afgelopen maand op de markt is. Niet alleen de vormgeving van het gebouwtje, maar ook het materiaal is behoorlijk afwijkend van wat we als tuinhuis kennen. Mikshouse dankt immers zijn naam aan Miks, een mengsel van hout en pvc waaruit de buitenwand gemaakt is en dat recycleerbaar is. “Vandaag is een tuin voor sommige mensen belangrijker dan een interieur”, weet ontwerper Fabiaan Van Severen. “Plaats je daar een huisje, poolhouse of garage in, dan moet zo’n bouwwerk in de eerste plaats discreet blijven. Door de schuine voorwand en enkele insnijdingen krijgt het een heel eigen, sobere vorm en toont het toch een zeker ‘villagevoel’.”

www.mikshouse.eu

2 Trend : tuinverlichting

Niet alleen de buitenmeubelen evolueren alle richtingen uit (zie p. 60), ook de tuinaccessoires doen dat. Populair zijn allerhande tuinverlichtingen. Deze InOut-lamp van het Spaanse Metalarte bijvoorbeeld won onlangs nog een Good Design Award en is een speelse knipoog naar de klassieke staande lampen voor binnen.

www.metalarte.com

3 Twee walletjes

Als binnen en buiten vervaagt in ons hoofd, dan moet ons huis kunnen volgen. En dus stijgt de vraag naar flexibele overkappingen voor terrassen of balkons. Vorige maand werd in ons land Livium gelanceerd, een zogenaamd louvredak uit Nieuw-Zeeland dat werkt met lamellen. Opengedraaid laten ze alle licht door, gesloten ontstaat een waterdicht dak. Zonweringspecialist Harol uit Diest introduceerde met Patio nieuwe oplossingen : om op bestaande structuren te monteren of om zelf op te zetten, in aluminium of hout.

www.harol.be, www.livium.be

4 Tuinbladeren

Flink wat boeken komen dit voorjaar uit met mooie en inspirerende tuinen in de stad of op het platteland. Dikwijls met handige tips en technieken om zelf de handen uit de mouwen te steken.

BelgiË, land van tuinen

Jean-Pierre Gabriel, uitgegeven bij Roularta Books, 39,50 euro, isbn 978 90 8679 000 5.

Het Beste buitenboek

Naar analogie met de Interieurbijbel, een overzicht van de opties voor buiten voor de keuze van afsluitingen, bestrating, zonwering, meubelen, verlichting of water. Uitgegeven bij Standaard Uitgeverij, 39,95 euro, isbn 978 90 0223 2732.

– Een tuin in de stad

Joe Swift, uitgegeven bij Kosmos, een praktische gids met handige tips en technieken om een stadstuin aan te leggen of te onderhouden, 22,50 euro, isbn 978 90 2153 4107.

Garden & Outdoor DesigN

Een gids voor producten, accessoires, en technieken, uitgegeven bij teNeues, 19,90 euro, isbn 978 3 8327 9307 4.

5 Fenomeen : groene brigades

“Het begon puur toevallig : ik was gek op tuinieren, maar had geen tuin. Dus begon ik op verwaarloosde plekjes groen in de buurt bloemen te planten. Verschillende mensen kwamen me helpen en voor ik het wist, kwam een beweging tot stand.” De Brit Richard Reynolds is de founding father van de guerilla gardening-beweging. Hij schreef vorig jaar de bestseller OnGuerilla Gardening. Contradictorisch : tuinieren in de openbare ruimte is in de meeste landen strafbaar. Maar eenmaal de verwaarloosde plek ’s nachts geniepig opgefrist en opgefleurd is door de guerrillero’s, zijn de omwonenden wel tevreden met het resultaat. Wereldwijd zijn er zo’n 5000 guerilla gardeners ingeschreven op Reynolds’ site, maar honderden andere vrijwilligers doen in alle stilte soortgelijke acties op eigen initiatief. De Brussels Farmers bijvoorbeeld, een ploeg groene rakkers die jaarlijks begin mei clandestien zonnebloemen zaaien op vergeten openbare plekken in de hoofdstad. Ook in Antwerpen en Gent zijn dergelijke ‘groene brigades’ actief. De term Guerilla Gardening is weliswaar nieuw, maar het idee erachter niet. Zigeuners planten al sinds mensenheugenis aardappelen of andere gewassen op de plekken waar ze kamperen. En in 1973 begonnen de Green Guerillas in New York de verloren hoekjes van Manhattan wat fleuriger te maken. Misschien hadden ze op Wallstreet beter wat meer klavertjevieren gezaaid.

www.guerillagardening.org, http://brussels-farmer.blogspot.com

6 Het lichtend pad, het juiste spoor

’s Nachts diepte op een terras of in een tuin creëren, is eenvoudig met verlichting. Maar buitenverlichting moet aan andere eisen voldoen dan binnenverlichting. Tegelfabrikanten denken daarover mee en het Belgische Marlux Klaps lanceert daarom de populaire betonnen tegel Fiorentina met een led in verzonken en noemt die Fiorentina Luna. Er bestaan modellen met een lampje in het midden van de tegel, in de hoek of aan de kant.

www.mk1907.com

Samenstelling Leen Creve / Illustraties Daan Rosseels; Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content