Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (447), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

Niets is zo dorstlessend en aangenaam fris als een vers getapte pint pilsbier : lichtzure smaak, koele temperatuur en het frisse effect van opborrelend koolzuur op de tong. Het tegenovergestelde van het plakkerig zoete van te warm geschonken port of martini.

Ronduit warme dranken, zoals wijn met kaneel, soep of zelfs porto flambé, associëren we terecht niet met frisheid, maar met honger en verstopte luchtwegen. In de Engelse traditie werd aan stervenden een slok bloedhete port geserveerd, met als resultaat het definitieve einde of een miraculeuze wederopstanding.

Vaak koelen mensen een drank te veel af om hem ‘fris’ te krijgen : in de buurt van nul graden – een kwartier in de bak met ijswater – wordt alle eigen smaak onderdrukt. Sterk afkoelen is trouwens de truc om naar niets smakende witte wijn of schuimwijn een soort marginale drinkbaarheid te bezorgen.

Een ijsje is fris door de kou, maar het aantrekkelijke zit hem vooral in de smaakversterking : de transformatie van vast naar vloeibaar verhoogt het contact met de smaak- sensoren op de tong drastisch. Ook boter smelt bij ongeveer 37 graden en wordt dus vloeibaar op de tong. Daarom is de smaak ervan zo attractief.

Bij voorzichtig uitgeschonken schuimwijn trommelt het loskomend koolzuurgas op de tong – in het Frans hebben ze het over l’explosion en bouche. De frisheid wordt versterkt doordat de gasbellen zeer snel vernieuwd worden. Gaat het daarentegen vooral om de eigen smaak, dan kun je zelfs schuimwijn vooraf decanteren – weliswaar met verlies aan frisheid.

Een laatste element van smaakfrisheid is het zure, zoals bij sommige appels. Dan komen we in het glas bij druivensoorten uit zoals vermentino, picpoul, pinot blanc en de sauvignon blanc van vandaag.

Touraine Sauvignon 2014, Cave d’Augustin Florent

Wat dun van kleur, maar een fijne, frisse neus van verdunde sauvignon. Een smakelijke kleine wijn. Als apero en bij geroosterde vis.

Carrefour: 3,59 euro.

Pouilly-Fumé 2013, Cave d’Augustin Florent

Frisse, geelgroene kleur en een fijne, dragende neus van levendige, fijne sauvignon. In de mond echter iets te dun. Voor bij schelpdieren en geitenkaas.

Carrefour: 9,49 euro.

Sancerre 2013

Frisse, geelgroene kleur en een goede, levendige sauvignonneus met diepte. De smaak is zacht en goed geknoopt. Voor bij het grote viswerk met saus.

Delhaize: 9,99 euro.

Sancerre 2014, Manoir du Fort

Kleur met een nuance van lichtgeel en een neus met de rondeur van rijp. De smaak is van het zacht geknoopte type met lengte. Moet passen bij vis met saus.

Colruyt: 9,84 euro.

Sauvignon de Touraine 2013, Comtesses du Val

Frisse, geelgroene kleur en een goede, frisse sauvignonneus. Fijne, friszure smaak maar wat kort. Als apero of bij schelpdieren en geroosterde vis.

Colruyt: 3,59 euro.

Sancerre 2014, Henry Natter

Kleur met een flinke gele nuance en een volronde, rijpe smaak met hout ondersteund. Dito ronde en zachte smaak. Moet passen bij het grote viswerk uit de oven.

Delhaize: 11,75 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE – FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content