Veel en goed slapen, dat is nog altijd de beste remedie om er ’s ochtends goed uit te zien. Maar ’s avonds een crème smeren, kan helpen.

Trui Moerkerke / Foto Diane Hendrikx

Een schoonheidsslaap : het klinkt als een cliché, maar het woord is letterlijk op te vatten. Als veelslaper tegen wil en dank hoeveel interessante/leuke dingen zou je nog kunnen doen als vier uur slaap voldoende bleek heb ik korte nachten altijd cash betaald met een volledige zombiedag. Op mijn twintigste was dat vooral een gevoel, tien-plus-een-paar jaar later is het the morning after meer dan dat : een vale teint, donkere kringen onder de ogen en als het erg tegenzit ook nog wallen. Vandaar dat de badkamerdeur onlangs wijd opengezet werd voor nachtcrèmes. Nee, slaap kunnen ze niet vervangen. Maar een nachtcrème blijkt aangenaam.

In de eerste plaats omdat het gebruik ervan een avonddiscipline in de badkamer installeert. Net als tanden poetsen, gaat de reinigingsbeurt van het gezicht er gewoon bijhoren. Want u zou wel gek zijn om een dure crème te smeren nachtcrèmes zijn doorgaans duurder dan dagcrèmes op een niet-gereinigde huid. Met een demaquillant worden naast de make-up ook andere onzuiverheden, dode huidcellen en bacteriën geëlimineerd, waarna de huid pas klaar is om de werkzame bestanddelen van een verzorgingsproduct op te nemen. Met dit duwtje in de rug wordt u ’s ochtends niet meer geconfronteerd met een spiegelbeeld waarop vegen uitgelopen mascara, resten opgedroogde foundation en samengeklitte oogschaduw te zien zijn. Want demaquilleren mag dan een gouden schoonheidsregel zijn, de lokroep van de vele uitvluchten te moe, te laat, geen zin, om recht in bed te rollen, is vaak sterker.

’s Avonds smeren dus, maar of het per se een nachtcrème moet zijn ? Niet alle merken maken het strikte onderscheid tussen dag- en nachtverzorging. Clinique doet dat principieel niet, omdat ze er vanuit gaan dat de huid geen klok heeft. Alleen ?Turnaround Cream?, op basis van salicylzuur, wordt enigszins als nachtcrème gepositioneerd, omdat deze crème een zuivere huid vereist. Valmont maakt het onderscheid evenmin, maar vermeldt erbij dat eenzelfde product overdag vooral een beschermende functie heeft (tegen externe agressie) en ’s nachts een regenererende. Yves Saint Laurent brengt met ?Nutrition Absolue? een crème voor de droge huid, ’s ochtends en ’s avonds te gebruiken. Toch benadrukken de meeste cosmeticafirma’s de verschillen tussen crèmes voor de dag en de nacht : soms qua textuur, maar vooral qua ingrediënten en werking. Gevraagd naar haar mening, antwoordde een professor dermatologie mij dat het enige relevante verschil de textuur is. Een nachtcrème mag rijker zijn, ?want ’s nachts word je niet gezien en mag je glimmen?. Onder meer bij Roc zijn ze het daar niet mee eens. Volgens Valérie Vroome, apotheker bij Roc, waren nachtcrèmes vroeger inderdaad vetter, want meestal water-in-olie-emulsies. ?Dankzij de research bestaan er nu lichtere en aangenamere texturen met dezelfde eigenschappen?, zegt Vroome. ?Anderzijds verbeterde men ook de efficiëntie van de actieve bestanddelen. Waardoor men kon overschakelen naar lichtere, meestal olie-in-water-emulsies.? In 1993 testte Roc de efficiëntie van haar ?Réparatrice Nuit?. Het besluit was dat de huid vooral’s nachts, wanneer ze in rusttoestand is, actieve bestanddelen uit een crème opneemt.

Daarmee komen we op het vlak van de chronobiologie, het onderzoek naar biologische ritmen. Voor het zenuwstelsel en de andere functies van het organisme staat nachtrust in het teken van recuperatie. ’s Nachts doet onze huid weer krachten op. Uit onderzoek blijkt dat de celdeling, belangrijk om de huid jong te houden, dan hoger ligt dan overdag. En op dat moment wordt de huid in elk geval niet aangevallen door pollutie, klimatologische omstandigheden (zon en wind) en stress, waardoor de huid ontvankelijker wordt voor verzorging.

Het belangrijkste verschil tussen dag- en nachtcrèmes ligt dus in de ingrediënten en de doelstellingen. ?Onze nachtcrèmes bevatten bijvoorbeeld nooit een UV-film, wel een speciaal ingrediënt dat de vochtreserves ’s nachts verhoogt?, zegt Christel Trösch, persverantwoordelijke bij Christian Dior. De dagcrèmes van Clarins bevatten niet alleen hydraterende en antirimpelingrediënten, maar ook een antipollutiecomplex. ?Dagcrème biedt vooral bescherming en is een basis voor de make-up?, zegt Ingrid Van De Wiele, communicatiedirecteur bij Clarins. ?Onze nachtcrèmes bevatten ingrediënten die de huid in de diepte verzorgen, die herstructureren en verzorgen.? De luchtige ?Multi-Régénérante Nuit Spéciale? van Clarins heeft nog een extra : ingrediënten met een relaxerende en dus slaapbevorderende geur.

Het misverstand dat alleen een droge huid baat heeft bij een nachtcrème, willen de meeste merken uit de wereld helpen. ?Een vette huid heeft geen voeding nodig zoals een droge huid, maar wel hydratatie?, merkt Béatrice Van Besien, persverantwoordelijke van Yves Saint Laurent, op. Toch wijzen de vele rijke nachtcrèmes, speciaal op de markt gebracht voor een droge huid, erop dat vooral dit huidtype terecht naar een nachtcrème grijpt. Maar ook de vette huidtypes vinden zeker een aangepaste crème voor ’s nachts. Het gebruik van nachtcrèmes is de afgelopen jaren trouwens geleidelijk gestegen, wat met de cocoontrend zou te maken hebben.

Er kunnen trouwens nog meer potjes in huis gehaald worden : er bestaat voor de nacht ook een ruim aanbod oog- en halscrèmes.

Enkele ster-nachtcrèmes van verschillende merken. Van boven naar onder : Rétinol Actif Pur, Anti-rides Intensif de Nuit (30 ml, 890 fr.) van Roc/ Cinetic Carita, émulsion réconfortante nuit (30 ml, 2250 fr.) van Carita/ Hydra-Star, Crème Onctueuse Nuit v

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content