FRANK RAES

© FRED DE BROCK

Ik moet kunnen uitfladderen. Continu op de redactie zitten : niets voor mij. Overal neem ik mijn fototoestel mee, een paar uurtjes een stad in trekken ontspant mij en doet me bewuster om mij heen kijken. Door mijn job beland ik op plaatsen waar je anders niet makkelijk komt. Simferopol in Oekraïne, aan de Zwarte Zee, waar AA Gent begin jaren negentig tegen Dinamo Moskou speelde. De Sovjet-Unie was toen uit elkaar aan het vallen. Ons hotel was versleten en bijna verlaten, de rekken in de winkels ei zo na leeg.

Macht werkt verslavend. Het is de Fifa niet zozeer om het geld te doen – dat hebben die bobo’s al genoeg – als wel om de macht : zij geven de voetbalwereld vorm. Een pakkend beeld ten tijde van het WK 2014 in Brazilië : op het dak van een hotel in Copacabana hielden de voetbalbonzen een cocktailparty en wat verderop in de favela’s lagen mensen letterlijk in de goot. De Fifa is een elite die zichzelf niet meer ter discussie stelt. Voor het gebrek aan transparantie en hun enorme expansiedrift zijn ze uiteindelijk afgestraft.

Emoties verkopen, maar tegenwoordig worden ze te zeer uitgelokt en uitgebuit. Uiteraard is emotie een belangrijk ingrediënt van de sport. Neem het goud van Fred Deburghgraeve op de Olympische Spelen in Atlanta in 1996. ’s Morgens verbeterde hij onverwacht het wereldrecord. De intensiteit van zo’n 100 meter schoolslag, de concentratie, het kunnen presteren op moeilijke momenten, onder druk : dat boeit ons. Maar de sport zelf moet de kern blijven. Als de Rode Duivels goed presteren, ben ik enthousiast, maar als ze een flauwe match spelen, mag dat toch gezegd worden ? Het is een ploeg met veel aanvallend talent waar je niet makkelijk tegen wint. Maar daarom hoef ik nog niet over ‘onze jongens’ te spreken.

Jan Wauters was een strenge leermeester. In het begin heb ik behoorlijk afgezien, maar het was wel duidelijk dat hij in mij geloofde. Ik mocht hem de klok rond opbellen. “Journalist ben je 24 uur per dag”, zei hij. Kijken, analyseren en synthetiseren : dat was de kunst. Momenteel regeert de quotejournalistiek en is het moeilijk om nog nuance te brengen. House of Cards is fictie, maar toch : het biedt een inzicht in hoe de communicatie tegenwoordig gestuurd wordt. De wereld wordt complexer en toch moet nieuws in vier seconden gezegd kunnen worden

Natuurlijk is het schrikken als je te horen krijgt dat je een openhartoperatie moet ondergaan. Ik kreeg in 2009 een nieuwe hartklep. De drie maanden revalidatie waren heavy, maar daarna ben ik snel weer aan de slag gegaan. Ik spreek daar niet graag over, omdat ik niet als een hartpatiënt opgevoerd wil worden. Ze zeggen dat je het leven anders bekijkt na zo’n zware ingreep, maar bij mij maakt het niet zo’n verschil omdat ik voordien ook al veel relativeerde. Wat wel is : je bent je iets bewuster van je sterfelijkheid. Al had het overlijden van mijn moeder vorig jaar daar nog een grotere impact op. Het was de eerste keer dat de dood zo dichtbij kwam.

Ik was liever vijftig gebleven. Dat ik door rugproblemen geen voetbalwedstrijd meer kan spelen en mijn snelheid is afgebot, betreur ik. Wellicht ben ik meer met ouder worden bezig dan ik wil toegeven, maar ik lijd er niet onder. Het is bijzonder fijn dat ik een kind van acht zie opgroeien. Als ik over een aantal jaren met pensioen ga, zal ik niet in een zwart gat vallen. Dan stort ik mij nog fanatieker op de fotografie. Eens een tentoonstelling geven, spreekt me wel aan, maar nu heb ik daar geen tijd voor. Als ik iets doe, moet het goed zijn. Half werk kan ik niet afleveren.

Frank Raes (62) is sportjournalist bij de VRT en presenteert ‘Extra Time’. In ‘Het Uur van de Waarheid’ (Houtekiet), een verzameling krantencolumns, blikt hij vooruit naar het EK voetbal in Frankrijk dat op 10 juni start. Raes is getrouwd met presentatrice Cath Luyten, met wie hij een zoon (Bill) heeft. Hij heeft ook drie volwassen zonen, uit zijn eerste huwelijk.

TEKST PETER VAN DYCK & FOTO FRED DE BROCK

“Als de Rode Duivels goed presteren, ben ik enthousiast, maar als ze een flauwe match spelen, mag dat toch gezegd worden ?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content