Hij is klassiek, tijdloos en oogt veel jonger dan een vormeloze rok of ribfluwelen broek. Vergeet botox, de jeans als het geheim van de eeuwige jeugd.

JEANNINE GIELENS (69)

?Soms zie ik vrouwen passeren met zo’n klein hondje, een Fifi’ke. Ze lopen op hakken en er hangt een mooie handtas aan hun arm. Als mensen zo met hun hond willen gaan wandelen, moeten ze dat zeker doen. Maar ’t is niks voor mij. Ik ben nogal sportief, ik moet kunnen doorstappen. Mijn zoon heeft een grote hond : een bulterriĆ«r. Wij gaan vaak samen wandelen. ’t Is ook daarom dat ik altijd jeans draag.”

?Op vakantie zal ik al eens een kleedje aandoen. Of wanneer ik naar een trouwfeest moet. Maar anders… jeans. Allemaal in stretch nu. Dat is makkelijker.”

?Of je nu dertig bent of zeventig : een jeans gaat altijd. Ik weet dat veel mensen mij daar te oud voor zullen vinden. Maar dat trek ik mij niet aan. Ik draag al vijftig jaar jeans ! Toen ik jong was en de strakke jeans plots in de mode kwam, heb ik zelf al mijn jeansbroeken smaller gemaakt. Soms zo smal dat mijn voeten er nog amper door konden. Ik versmalde ook de broeken van jongeren uit de buurt. We woonden nog thuis en hadden niet het geld om zomaar een nieuwe broek te kopen.”

?Nu heb ik ze in alle soorten en kleuren. Zwart, blauw, roos, bruin,… Onlangs heb ik een jeans met olifantenpijpen weggegooid die ik al zeker vijftien jaar had. Maar nee, ik heb daar geen hartzeer van. Dat is een excuus om een nieuwe te kopen !”

ROGER OVERBERGH (78)

?Het mooiste wat ik ooit gehad heb, was mijn jeanskostuum. Ik zag het hangen in de winkel – het stond zelfs in reclame – en het beviel mij meteen. T-shirts werden in die tijd nog niet gedragen : ik droeg er een hemd onder. Ik herinner mij nog een mooie dag op de Flandriaboot met vrienden en mijn kostuum. Maar ’t is van jaren geleden dat ik spreek. Toen ik nog slank was !”

?Wanneer ik nu jeans draag, doe ik altijd bretellen aan. Tja, het buikje, hĆ© ! Anders zou mijn broek afzakken. Daarom draag ik ook het liefst broeken met wat stretch in. Jeans werden vroeger gedragen als werkbroek, maar eerlijk gezegd : om te werken vind ik ze juist niet praktisch, niet soepel genoeg.”

?Ik was al getrouwd toen ik mijn eerste jeans kocht. Vijfentwintig moet ik geweest zijn. ’t Was de mode en ik wilde dat ook eens proberen. Een jeans met gaten in zou ik nooit aandoen. Zodra er een gat in zit, knip ik er een short van. Als mensen van mijn leeftijd de jeugd ziet lopen met een jeans vol gaten, dan denken wij : die moeder verwaarloost haar kinderen ! Voor de rest draag ik nog alles. Zelfs witte broeken.”

?Weet je, ik heb jeans eigenlijk nooit echt mooi gevonden. Praktisch, dat wel. Het is stevig en je ziet er geen vuil op. Maar mijn jeanskostuum…”

NADINE LUSYNE (67)

?Ik was het eerste meisje dat met een jeans naar school ging, ik werd dan ook meteen bij de directrice geroepen. We waren verplicht om rokken te dragen, deux-piĆØcesjes eigenlijk, dus in eerste instantie was het misschien een vorm van protest. Maar ik had het ook gewoon veel te koud met die rok !”

?In die tijd leerde ik mijn man kennen. Hij vraagt altijd : ‘Wanneer ga je nog eens een deux-piĆØces kopen, dat stond je zo goed’. Maar ik zie het niet gebeuren. Ik draag uitsluitend jeans. Met andere broeken sta ik niet. Ik heb er wel al gekocht natuurlijk. Die doe ik dan Ć©Ć©n keer aan en hop, dan gaan ze terug de kast in.”

?Als ik geen jeans draag, heb ik het gevoel dat ik opgekleed ben, dat ik ergens naartoe moet. Terwijl ik me vrij wil voelen. Daar heeft leeftijd niet veel mee te maken. Ik zal op mijn tachtigste nog altijd jeans dragen.”

?Het echte jeansblauw van vroeger vind ik het mooist. Ik heb ook het liefst een klassiek model met rechte pijpen. En de broek moet tot in de lenden komen. De jeans die nu in de winkel hangen, zijn niks voor mij. Ze komen allemaal te laag.

’t Wordt steeds moeilijker om echt een klassieke jeans te vinden.”

?In de paskotjes van nu zou dat niet meer lukken, maar vroeger moest ik mij neerleggen en al mijn spieren samentrekken om de jeans dicht te krijgen. Of je ging in zee zwemmen met je jeans aan. Die moest je dan op je lijf laten drogen. Daarna was de pasvorm perfect. Maar dat is sinds de komst van de stretch jeans gelukkig niet meer nodig !”

JITSKE HEEG (80)

?’Het blondje uit het Noorden’, zo noemden ze mij hier in BelgiĆ«. Ik was vroeger heel slank. Slank en groot. Jongens, waar is de tijd ? Ik ben tachtig nu. Al willen mensen het soms niet geloven. Des te beter. Kan ik een beetje sjoemelen ! Wanneer ik kleren pas in de winkel lijk ik soms twintig en dan weer honderd. Het wordt moeilijker. Maar ja, je bent veranderd hĆØ. Ik vind niet meer zo snel broeken die passen. Maar onlangs werd ik gemeten in een winkel. Nu heb ik mijn maten op een briefje en zou het makkelijker moeten gaan.”

?Mijn jeansvest draag ik vaak in de zomer. Ik vind niet dat daar een leeftijd op staat. Wat een ander denkt, gaat er links in en rechts weer uit. Zo moet het. Al combineer ik het jasje nooit met een jeansbroek, daar ben ik misschien te oud voor. Maar ik probeer wel de mode te volgen. Je bent nooit te oud om te leren. Zo kocht ik vorige zomer een paarse jeans. Dat mag toch ? Dat is weer wat anders. Daar draag ik dan een T-shirt op en een sjaaltje dat erbij past.”

?Vroeger kon je niet overal naartoe in jeans. Nu doen mensen het wel. Op restaurant en zo. Daar heb ik eerst wel wat moeilijkheden mee gehad. Inmiddels ben ik dat gewoon maar mijn man zegt dan : ‘Kijk, weer een jeansbroek !’ Dan zeg ik : ‘Dat is de mode ! Het staat ze goed, ’t is magnifiek, voilĆ .’ En dan zijn we uitgepraat.”

?Ik zou alles dragen. Maar dat komt doordat het hartje jong voelt, hĆ© ? Door de kleinkinderen en doordat je gelukkig bent. Mijn driekwartsbroek die draag ik echter enkel binnen. Of om snel een boodschap te doen. Ik mag er eigenlijk niet mee buiten komen. Van wie ga ik niet zeggen, want dan komt het in de Knack te staan !”

Styliste Christine Van Laer – Assistent styliste : Annabel Van Leeuwen – Fotografieassistent Dieter Vanfraechem – Haar en make-up : Steven Raes voor Guerlain en Redken

?Ik heb nog zelf broeken versmald. Zo smal dat mijn voeten er amper door konden”

?Nee, geen jeans met gaten in. Zodra er een gat in zit, knip ik er een short van”

?Je ging in zee met je jeans aan en liet die drogen op je lijf, dan zat hij perfect”

?Wat een ander denkt, gaat er links in en rechts weer uit”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content