Den Haag – Brasschaat – Londen – Madrid – Parijs – Antwerpen – Amsterdam – Antwerpen

:: Poetry in Motion, Groendalstraat 19, 2000 Antwerpen, 03 227 15 68

K osmopoliet : Toen Fleur acht jaar was, verhuisden haar ouders van Nederland naar België. Een cultuurschok, herinnert ze zich nog. “Tot dan reed ik altijd met mijn broertjes naar school en plots kon dat niet meer. Ik moest naar een strenge meisjesschool en een grijze rok aan. Het was echt aanpassen.” Niettemin slaagde ze er al snel in zich de Antwerpse tongval meester te maken, maar tot op vandaag verraadt een subtiel Nederlands accentje haar roots. En toch is Fleur een kosmopoliet in hart en nieren. Na de middelbare school trok ze naar het bruisende Londen om een managementcursus te volgen. Vervolgens bracht ze een tijd in Madrid door. In Amsterdam werkte ze een jaar voor een castingbureau en in Parijs werd ze gebeten door public relations. Haar ontdekkingsreis bracht haar uiteindelijk terug naar België, waar ze besloot zich toe te leggen op een late roeping : mode. “Het was iets wat ik al lang wou doen, maar mijn ouders verkozen een serieuze studie.”

Haar eerste stappen zette ze bij modemerken als Dialogue en Anvers. Voor Monique Stam ontwierp ze een kleine collectie. Intussen volgde ze avondonderwijs aan de academie van Sint-Niklaas. “We zijn met 22 begonnen”, herinnert ze zich, “en uiteindelijk met zijn tweeën afgestudeerd.” Die tweede werkt nu in het bedrijfje van Fleur en is haar steun en toeverlaat. “Ik ga privé door een moeilijke periode en kan niet anders dan soms mijn problemen mee te nemen naar bureau.” Niettemin houdt het beide dames niet van het werk. Na het succes van de debuutlijn afgelopen winter, wordt de tweede collectie nu ook verkocht in Spanje en Nederland. In België hebben ze zes verkooppunten, plus een eigen boetiek die enkele maanden geleden openging in Antwerpen.

Individualistisch:Poetry in Motion, de naam van de collectie zegt het allemaal. “Poetry omdat ik graag gedichten schrijf. Vandaar ook dat in elk kledingstuk een oneliner wordt genaaid. Motion omdat alles in beweging is en de collectie altijd rond een nieuw thema draait. Elk seizoen begin ik weer helemaal van nul.” Terwijl de eerste collectie in het teken stond van aarde en vuur, is de tweede opgebouwd rond water en lucht. “Lucht staat voor strakke elementen, water voor romantische, vloeiende stoffen.” Een chiffonjurk hangt naast een kokerrokje dat gecombineerd wordt met een gilet. “En toch zijn alle stukken van de collectie afgestemd op elkaar,” zegt ze. “Alles is combineerbaar, omdat de materialen complementair zijn.” De productie gebeurt volledig in België en met een beetje steun van familie slaagt Fleur erin het hele project zelf te financieren.

Tekst Pascale Baelden I Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content