Een kruising tussen ?Rosemary’s Baby? en ?The Firm?, zo zou je ?The Devil’s Advocate? bondig kunnen samenvatten al is deze religieuze legal-thriller van Taylor Hackford beter, en zeker verrassender dan in een formule te vatten is.

Keanu Reeves is een beginnend advocaat uit Florida die ondanks zijn weinige ervaring al zodanig uitblinkt in zijn vak in de openingsscĆØnes pleit hij een pedofiel vrij dat hij meteen gerekruteerd wordt door een almachtig New Yorks advocatenkantoor, dat klaarblijkelijk wordt geleid door Satan in hoogsteigen persoon. In ruil voor zijn ziel (gesymboliseerd door zijn onschuldige jonge vrouw, die snel ten prooi valt aan de duivel en zijn volgelingen) mag hij opklimmen tot de top en krijgt hij alles wat met geld te koop is. Zijn opdracht : een projectontwikkelaar verdedigen die misschien zijn vrouw gruwelijk om het leven heeft gebracht.

De premisse mag dan nog ridicuul lijken regisseur Taylor Hackford (?Dolores Claiborne?) zorgt ervoor dat het verhaal hoe dan ook werkt.

Zijn duivelse fabel laat hem in ieder geval toe om in het breed theatraal en spectaculair het moderne kwaad aan de kaak te stellen. Keuze te over : sensatietelevisie, plastische chirurgie, hebzuchtige yuppies, immorele advocatenstreken, en ergst van al arrogante wansmaak van de selfmade miljardair, type Donald Trump (een sleutelscĆØne werd trouwens gedraaid in het dakappartement van zijn Trump Tower).

Manhattan wordt door de briljante Andrzej Bartkowiak imponerend gefotografeerd in al zijn praal, rijkdom, sensualiteit en sociale ongelijkheid. De wolkenkrabbers van de grote bedrijven krijgen de onheilspellende allure van een modern Babylon dat verlangend naar de komst van de duivel uitkijkt.

Al Pacino, met diepe wallen onder de ogen en een stem als schuurpapier, is in zijn nopjes als de diabolische supermanipulator. Hij acteert met een vraatzuchtige appetijt, die zelfs een moeder Theresa niet onberoerd zou laten. Normaliter werkt dergelijke overacting mij behoorlijk op de zenuwen, maar als zelfs Satan de pannen van het dak niet mag spelen, wie dan wel ?

DĆ© verrassing van de film is evenwel Keanu Reeves, die heel geloofwaardig is in een moeilijke rol : de held die nooit in het snotje heeft wat de toeschouwer al lang voelt aankomen, en die toch ook een grote intelligentie moet uitstralen.

?The Devil’s Advocate? is misschien niet meer dan uitzinnige Gotische Kitsch aan de vooravond van het millennium, maar je beleeft er (tenminste tot de nadrukkelijke speciale effecten in de apocalyptische finale) meer plezier aan, dan aan menige serieuze film.

?The Devil’s Advocate?van Taylor Hackford, met Keanu Reeves, Al Pacino, Charlize Theron, Jeffrey Jones, Judith Ivey.

Al Pacino en Keanu Reeves in The Devil’s Advocate : meeslepende religieuze legal-thriller.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content