FIETSPAD OOST

West-China. We rijden de Taklamakan (een van de droogste woestijnen ter wereld) uit en fietsen richting Tien Shan, een bergketen die China met Kirgizië en Kazachstan deelt. Deze weg komt - volgens de Chinese politie - te dicht bij de Kirgizische grens. We zien wel het bord met daarop in gebroken Engels "verboden voor buitenlanders", maar negeren het. Tachtig kilometer verderop worden we tegengehouden en met de jeep teruggebracht. Zonder pardon. © STEVEN GEIRNAERT

ÉÉN JAAR TROKKEN STEVEN GEIRNAERT EN HEIDI RENWA UIT VOOR HUN FIETSREIS. VAN HONGARIJE DOOR ROEMENIË, TURKIJE, IRAN, PAKISTAN, INDIA EN NEPAL NAAR CHINA : CO2-NEUTRAAL ESCAPISME. VOLGENDE WEEK VERSCHIJNT ‘FOTO VÉLO’, HET FOTOBOEK OVER DE REIS. VANDAAG EEN VOORPROEFJE.

1. Roemenië, de Karpaten. We overnachten bij een Roemeense familie. Zijn het de mensen, het heerlijke klimaat, het lieflijke platteland, de kleinschalig zelfbedruipende dorpen ? Het valt moeilijk te definiëren, maar Roemenië en de Balkan hebben iets betoverends. De aantrekkingskracht kan ook te maken hebben met de nonchalance van de inwoners. Ze weten een me-diterrane flair te combineren met een oosterse laisser faire.

2. Iran, Meybod. Nu roken ze nog waterpijp, maar later werd het opium. Geregeld, als we bij Iraniërs thuis worden uitgenodigd, wordt na het avondeten de pijp bovengehaald. Vanuit onze slaapzakken op de mat horen we de gesprekken, eerst nog levendig en enthousiast, langzaam vertragen en doven, naarmate meer opium wordt geïnhaleerd.

3. Oost-Turkije, Koerdistan. Dogubayazit is een typische grensstad : groezelig, smokkelwaar en passanten, grauw maar toch ook een parfum van hoop. Fietsend zit je midden in de oprechte schoonheid van het platteland of de euforie van het hooggebergte, en hoewel jealtijd een vreemde bent, leef je tussen de lokale bevolking. Telkens weer ontdek je het echte land, ver van de platgetreden paden. Dat maakt reizen met de fiets zo verslavend. Meer zelfs, voor ons bestaat er geen andere manier meer.

4. India, Kerala. De meer traditionele reiziger heeft minder kans om het platteland te beleven. Bussen vervoeren toeristen van stad naar stad, meestal zonder te stoppen. De dorpen blijven decor. Met de fiets zit je constant in het schouwspel en mag je zelfs meespelen. Niet dat er op het platteland altijd iets spectaculairs te beleven valt, maar je maakt er wel kennis met de achterkamers van het land.

5. Pakistan, Northern Areas. Een prachtige vallei, jammer genoeg zijn alle zijvalleien afgesloten wegens ‘gevaar’. De taliban zou er zich schuilhouden. De Karakoram Highway, de weg die ons naar China brengt, is de moeder aller wegen : 1300 km dwars door de Himalaya. Tranen rollen over mijn wangen, tranen van ontroering. Mijn longen schreeuwen om zuurstof, maar voor mijn ogen ontrollen zich de mooiste panorama’s ter wereld.

6. Pakistan, Indusvallei. De artisanale baksteenindustrie, een van de weinige zekerheden van de gammele Pakistaanse economie. Tienduizenden mannen werken in mensonterende omstandigheden.

7. Nepal, Kathamandu. Nooit hebben we een hoofdstad gezien die zo weinig eenentwintigste-eeuwse infrastructuur heeft : geen metro, amper vier wegen met dubbele rijstroken, en daarbovenop een exploderende bevolking. Naar verluidt liepen er eind jaren zeventig nog olifanten door de straten.

8. Zuid-China. In zuidelijk China wordt elk stukje land gebruikt voor landbouw. De bermen staan wel vol gewassen en mensen verbouwen zelfs maïs en rijst op hun dak. Waarom bloemen kweken als je spinazie kunt zetten ? Waarom een boom behouden als die schaduw over je gewas werpt ?

9. West-China. Een Chinees met Kyrgizische roots. De politie is hier zeer streng. Na de Oei-goerenopstand van 2009 heerst er paranoia. Het internet is er afgesloten en overal waar we stoppen worden we gecontroleerd. Meermaals worden we uit onze tent gelicht.

‘Foto Vélo’ van Steven Geirnaert, uitgegeven in eigen beheer, verschijnt op 1 februari. 21 euro, isbn 978-90-9025813-3. Te koop in de boekwinkel of on line : www.foto-velo.be

TEKST EN FOTO’S STEVEN GEIRNAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content