Een echtpaar nodigt thuis vrienden uit, deelt vredig de keuken en bereidt met makkelijke recepten een onvergetelijke feestmaaltijd.

De wijnen komen van Ad Bibendum, 02 420 94 46. www.adbibendum.be

In de kille winter, wanneer de dagen kort zijn, zorgt een familiaal huis voor gezellige geborgenheid. Er wordt gefeest in besloten kring, met goede vrienden die gelijklopende interesses koesteren. Gastheer en gastvrouw hebben belangstelling voor al wat culinair is en dan krijg je vanzelf vrienden over de vloer die zelf ook moeite doen om iets lekkers en persoonlijks op het bord te brengen. Vanavond zijn het Griet Vergauwen en Dirk Thys die twee bevriende koppels uitnodigen voor een eigenhandig bereide feestmaaltijd. Plaats van gebeuren is een sober maar smaakvol ingericht huis, waar niets te veel en niets te weinig staat. De gestucte muren zijn geverfd in grijs, beige en groen en vormen grote, rustgevende vlakken. Griet en Dirk kiezen voor smakelijke, relatief makkelijk te bereiden feestgerechten, zonder exclusieve ingrediënten als kreeft en kaviaar. Het liefst van al zou Dirk uitsluitend groenten, kruiden en fruit uit eigen tuin gebruiken, maar het is winter en dan is het aanbod beperkt.

Het is 13 uur wanneer Griet en Dirk hun kleine, open keuken bezetten. Het is rustig in huis want de kinderen zijn uitbesteed. Om ze niet helemaal te vergeten, hangen er aan een lijn boven het fornuis een reeks vrolijk gekleurde kindertekeningen. Griet en Dirk zijn vijftien jaar getrouwd en hebben echt geen vergadering nodig om de taken te verdelen : voor- en nagerecht zijn bijna vanzelfsprekend voor Griet, de gerechten met vis en vlees zijn voor Dirk. “Griet heeft de fijnste smaak”, zegt Dirk al lachend. “En Dirk is het handigst”, antwoordt Griet gecharmeerd.

Tijdens het voorbereiden zijn de partners om beurten chef of commis. Stap voor stap wordt de feestmaaltijd in alle rust opgebouwd. Ondertussen wordt er regelmatig afgewassen, zodat de vuile vaat zich niet torenhoog opstapelt. De meest vervelende karweitjes worden gedeeld, zoals het schoonmaken van de wilde paddestoelen. Dan zitten Griet en Dirk ieder aan een kant van de keukentafel : de een snijdt en de ander borstelt.

Eerst exotisch, dan Vlaams

Griet zat als jong meisje op kostschool, waar zij zes jaar lang slecht eten kreeg. Er was dus iets in te halen. Toen zij als studente op kot ging, opende zich een nieuwe wereld. Griet viel van de ene verbazing in de andere en kon vol verwondering staan likkebaarden bij het aanbod in luxewinkels of bij het repertoire op een geafficheerde spijskaart van een restaurant. In haar kotkeukentje is zij beginnen te koken, eerst met Miracoli en andere eenvoudige studentenkost, later met meer persoonlijke gerechten. Pas toen zij ging werken, kwamen de middelen vrij om zelf op restaurant te gaan. Dat deed zij dan ook zo veel mogelijk : elk excuus was goed om uit eten te gaan. Zij heeft het geluk gehad om een paar keer te worden uitgenodigd in een toprestaurant, waar zij de betere smaak te pakken kreeg. Griet stelde vast dat zij een niet-alledaagse smaak heeft : zij houdt van alles, zelfs van hersenen, nieren, wangen en poten. Slechts yoghurt doet haar rillen van afschuw.

Toen is Dirk gekomen en samen zijn zij kookboeken gaan lezen en gaan experimenteren met exotisch getinte bereidingen uit de wereldkeuken. De inkopen werden gedaan op de Antwerpse zaterdagmarkt en bij de Aziatische supermarkt in de Van Wesenbekestraat. Griet en Dirk zijn ook op reis geweest naar Thailand en naar Mexico en namen van daar de lokale smaken mee terug naar huis. De Vlaamse keuken werd aanvankelijk overgeslagen. Pas toen er kindermondjes op een degelijke manier gevuld moesten worden, is de Vlaamse keuken bovengehaald. Griet en Dirk hebben recentelijk hun leven herschikt om intensiever met de kinderen en huis en tuin bezig te kunnen zijn. Griet veranderde van job, werkt nu halftime en geniet meer van de kleine dingen. Hannah en Mathilde zijn inmiddels acht en zes jaar oud en hebben een gezonde honger. Het dagelijkse potje wordt door de ouders om beurten klaargemaakt en daar is geen planning voor nodig. Wie eerst thuis is, opent de deur van de koelkast en begint te kokkerellen. Dirk vindt het creatieve aspect van het koken het boeiendst. Hij is script-editor van beroep en gaat op in het opbouwen ‘van niets tot iets’. Dat gevoel krijgt hij ook in de tuin, wanneer hij zaden in de grond steekt en geduldig wacht tot er uit bijna niets iets lekkers naar boven komt.

Uit eigen tuin

Voor het feestje trekt Dirk de tuin in. Met de spade haalt hij mierikswortel en to- pinamboer boven. Achter in de tuin hebben de kinderen hun boomhut en is er een kippenhuis met ren. Tuinieren is Dirks grote hobby en in het seizoen profiteert de hele familie van de gulle oogst. In de tuin groeien druiven, vijgen, kardoen, engelwortel, kweeperen, mispel, Japanse frambozen, bosaardbeien, bekende en minder bekende kruiden zoals pimpernel, lievevrouwebedstro en nog veel meer dat in de keuken van pas komt. Om iets met al die vergeten groenten en kruiden te doen, is Dirk op zoek gegaan naar recepten. Zo vond hij zijn favoriete boek : Een tuin om van te smullen van Peter Bauwens. Vraag je Griet naar haar lievelingsboek, dan kiest zij Het Delicatessen Kookboek, The Silver Palate, omdat de twee New Yorkse dames die het boek schreven zo liefdevol over eten kunnen uitweiden en omdat de recepten altijd kloppen. Toen Griet in New York was, ging zij op zoek naar de traiteurwinkel The Silver Palate, maar die was inmiddels gesloten.

Dirk is overgestapt van de wereldkeuken naar de Italiaanse keuken. In Italië tonen de koks respect voor de ingrediënten die zo op het bord komen dat de smaak optimaal wordt bewaard. Dirk hoopt ooit zelf nog eens pasta te bereiden.

Feestelijke accenten

Om 16.45 uur zijn alle voorbereidingen klaar en moet Dirk alleen nog de vis en het vlees garen. De spanning valt van Griets schouders. Ze klapt spontaan in de handen en zegt : “Ik heb er zin in, ik ga ervoor !” Er gaat een pintje open en de keuken krijgt een grote beurt. Daarna gaat Griet naar boven om zich te verfrissen en om te kleden. Zij kiest een elegant, wijnrood kleed met een grasgroen vest en een zelfgemaakte, grasgroene ring. Dirk selecteert ondertussen de muziek en steekt de kaarsjes op de schouw aan. Dan gaat ook hij naar boven. Hij kiest een kleurrijk gebloemd hemd van Paul Smith.

In de eetkamer wacht de feestelijk opgemaakte lange, crèmekleurig geschilderde houten tafel. Het groen van de tafellopers is in symbiose met de kleur van de dressoir en de stoelen. Op de lopers komen organisch gevormde ovalen borden in licht groenblauw, antraciet en wit. In het midden staan zwarte zeepstenen. Het feestelijke accent komt van de kleine kommen met kort afgesneden rode rozen en anjers en van het rode glas van de theelichtjes. Ook elders in de eet- en zitkamer werden feestelijke rode accenten aangebracht met onder meer een rode kunststof krans boven de schouw en rode vazen met rode glasstronken in de opening naar de keuken. Om het geheel een beetje feeëriek te maken, hangt er voor de ramen een perlina-lichtgordijn. Wanneer het buiten donker is geworden, komt de decoratie helemaal tot zijn recht. Griet en Dirk zien eruit als om door een ringetje te halen. Zij doen nog een laatste ronde om te zien of er niets vergeten is.

Om 19.30 uur gaat de deurbel. Er wordt gekust en iedereen is vanaf de eerste seconde in een uitgelaten stemming. Het ene vriendenpaar is Jan en Katrin, twee buurtbewoners met wie vaak feest wordt gevierd. Jan kweekt zijn eigen schapen en heeft een Berkshire-varken. Inge en Ollie komen van verder. Ollie is de wijnkenner van het gezelschap. Gastheer en gastvrouw krijgen complimentjes voor de mooi opgemaakte eettafel en Dirk vraagt de gasten om plaats te nemen rond de schouw. Even later knallen de kurken en dat is voor Griet het teken om de eerste hapjes te halen.

Muziek

Erykah Badu : Baduizm

Norah Jones : Come Away With Me.

Angie Stone : Stone Love.

Diana Krall : The Girl In The Other Room.

Fun Lovin’ Criminals : Mimosa.

Het Feestmenu

Hapjes

Bloemkoolmousse met garnalen, dille, roze peper en sambuca.

Groentesoep met raketsla en basilicumpesto.

Witte en zwarte beuling met kweeperencompote, gemaakt met grenadine.

Voorgerecht

Gebakken kabeljauw op een bed van topinamboerpuree met een coulis van tomaat en citroentijm.

Hoofdgerecht

Hazenrug met wilde paddestoelen.

Nagerecht

Chocolade-muntijs met mandarijnensaus.

De Wijnen

Bij de hapjes

Leeuwin Estate 2000, Sparkling Brut uit Australië als frisse, fruitige bubbels met de smaak van citroenmeringue en de schil van rode appeltjes. (±20 euro).

Bij het voorgerecht

Casa Tamaya 2003, Viognier-Chardonnay ‘Reserve’ : een mooi product met een vleugje perzik en eik, gemaakt door een veelbelovende wijnmakerij uit de Chileense Limari Valley. (11,28 euro).

Bij het hoofdgerecht

Trentham Estate, Big Rivers 2001, Shiraz. Aromarijke wijn met intense rode kleur en een overweldigend boeket met gerookte houttoetsen, eucalyptus, chocolade en braambessen. (10,29 euro).

Bij het nagerecht

Pegasus Bay Riesling 2004, afkomstig van Waipara in Nieuw-Zeeland, waar de dagen warm en lang zijn, waardoor de druiven prachtig rijpen en een maximum aan smaak geven. (16,88 euro).

Door Pieter van Doveren / Styling Sonja Mertens / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content