Alles op de zolder van deze boerderij is ongewoon : geen twee stoelen zijn gelijk en boven de tafels hangen sprookjesachtige lichtschepen.
...

Alles op de zolder van deze boerderij is ongewoon : geen twee stoelen zijn gelijk en boven de tafels hangen sprookjesachtige lichtschepen.PIET SWIMBERGHE FOTO'S : JAN VERLINDEAls rechterhand van modeontwerpster Kaat Tilley voelt Kathleen Werckx feilloos aan wat ?anders zijn" betekent. Samen met echtgenoot Johan van Godtsenhoven, die een restaurant heeft, creëert zij een eigen wereld, waarin ze zich na hun drukke dagtaak kunnen terugtrekken. In de trap die naar de woning leidt, werden niet minder dan veertien soorten cementtegels verwerkt, voor elke trede een ander motief. Naast gewone ruiten en slingers zitten er zelfs oriëntaalse vierpassen bij. ?Het was leuk om ze te gaan bestellen", vertelt architect Pol De Mulder. ?De winkeldame wist niet waar ze het had, want ik vroeg van elke soort die ze in huis had vier tegels. Zo'n bestelling had ze nooit eerder genoteerd." Kathleen Werckx legt uit waarom ze verschillende tegels koos : ?Ik wist dat die cementtegels binnen de kortste keren overal zouden liggen. Daarom wilde ik er iets speciaals mee doen en zo kwam ik op het idee om hier de staalkaart van de fabriek te tonen." Achteraf kreeg Kathleen gelijk, nu zie je die tegels overal. Zij wou vooral een apart interieur, uniek voor haar gezin, iets dat volkomen anders oogt dan wat je in de magazines ziet. Kathleen en Johan wonen op de zolder van een oud landhuis in Grimbergen, waar vroeger aardappelen en graan voor de winter werden opgeslagen. Deze gezellige plek lijkt op het ruim van een antiek zeilschip. Er is veel plaats, maar er gaat wel ruimte verloren door een zware dwarsmuur en door de houten balken. Dat was echter niet het enige waarmee architectDe Mulder rekening moest houden.Kathleen en Johan wisten zeer goed wat ze wilden en stelden hoge eisen aan de afwerking. De zolder werd omgevormd tot een grote woonkamer met een aparte zithoek. Daarnaast bevinden zich de keuken, de eetkamer en de speelhoek voor de kinderen in één ruimte. ?Aanvankelijk was het de bedoeling om de keuken toch af te sluiten met een metalen gordijn," zegt de architect. ?Maar gelukkig kwam dat er nooit, achteraf gezien zou zo'n gevaarte de sfeer hebben verstoord." Tijdens de werken sneuvelden nog wel meer plannen. Zo wilden Johan en Kathleen de trap in een cocon van glasdallen stoppen. Maar ook van deze ingreep werd afgezien. Achter de keuken liggen de slaapvertrekken en de badkamer. Omdat Kathleen en Johan geen donker gangetje wilden met veel deurtjes, tekende Pol gebogen muren en een glazen draaideur om de slaapkamer met de badkamer te verbinden. De bouw van dit pronkstuk was niet simpel. ?We konden hier moeilijk een standaarddraaideur zetten. Dus lieten we een smid aanrukken die de deur helemaal op maat heeft gemaakt. Er kwamen veel technische problemen bij kijken, omdat de deur op houten balken rust, die lichtjes kunnen bewegen. Bovendien kreeg de zijkant van de deur extra lange borstels om de vingers van de kinderen te beschermen," aldus de bouwmeester. Kathleen en Johan kozen voor een zonnige en frivole decoratie. Dat blijkt zelfs uit de opsmuk van de toiletten. ?Je kan kiezen tussen een bostoilet en een zeetoilet," grapt Kathleen tijdens de rondleiding. In het eerste toilet zijn er bladeren gekleefd op de bril en er hangt een nestkastje met vogeltjes. De andere retirade is van boven tot beneden met schelpen bezet. ?Een middel tegen verveling, zo heb je iets om naar te kijken", legt Johan ernstig uit. ?Het was nauwelijks een dagje werk, wat plaaster en een flinke zak schelpen volstonden om van dit hokje een juweel te maken." ?Ideeën zijn geen probleem," bekent hij. ?Maar vaklui vinden, die ze willen uitvoeren, dat is een ander paar mouwen. Zij die twintig jaar hetzelfde werk doen, zijn vastgeroest en weigeren iets anders af te werken. Op een bepaald ogenblik werden de werken zelfs stilgelegd omdat de vaklui niet snapten dat ze de tegeltjes voor de badkamer eerst moesten stukslaan, vooraleer ze op de muur te lijmen. De meeste vaklui willen enkel standaardmateriaal gebruiken, dat is gemakkelijker en gaat vlugger." Volgens Kathleen mag je nooit snel toegeven, omdat al te gemakkelijk wordt beweerd dat iets onuitvoerbaar is. Zonder haar vastberadenheid en de hulp van architect De Mulder zag deze woning er beslist een stuk alledaagser uit. Kathleen en Johan zoeken uitgelezen spullen voor de opsmuk van hun interieur. Zo zijn alle stoelen rond de tafel van de eetkamer verschillend. ?Jaren geleden keken we uit naar stoelen en botsten op een model dat 18.000 fr. kostte. Dat was peperduur. We besloten er maar ééntje van te kopen. Kort daarna zagen we een ander zitje, dat even leuk is. Zo groeide de collectie uit tot een kleurrijke familie," zegt Kathleen. De lichtschepen van de eigenzinnige ontwerper Hans Weyers passen perfect in dit kader. Net als de bewoners laat de ontwerper zijn fantasie de vrije loop om een eigen universum te bouwen. Maar dat was voor de bewoners niet meteen duidelijk. ?Bij onze eerste ontmoeting, legden we haarfijn uit welke lichtkronen we wensten, en vroegen hem een ontwerp te maken en een bestek," vertelt Johan. ?Toen we in zijn atelier kwamen, zat hij daar met een klein papiertje voor zich. Er stond nauwelijks iets op. Maar zijn verbeelding werkte uitstekend. We waren stomverbaasd door zijn flamboyante uitleg. 'Laat me doen', zei hij, 'als jullie mijn creatie niet graag zien, dan neem ik ze gewoon weer mee naar huis'." Hij kreeg carte blanche en kwam enige tijd later met zijn eerste lichtschip aandraven. Eenmaal het pronkstuk ophing, waren Johan en Kathleen verkocht en ze bestelden lichtkronen voor heel het huis. De grappigste kroon door de ontwerper ?Dr. Koekoek" gedoopt hangt boven de keukentafel. Het is een ode aan het ontbijt, getooid met roomkloppers en eieren. Voor de slaapkamer bedacht Weyers een glazen luchtballon waarin hartjes flikkeren. De rijke collectie oorbellen van Kathleen, gespeld op het muskietengaas rond het bed, past er uitstekend bij. Humor en romantiek vormen de rode draad doorheen het hele huis. Kathleen Werckx wou een interieur dat volkomen anders oogt dan wat je in de magazines ziet.Hiernaast : de lichtschepen van ontwerper Hans Weyers passen uitstekend in dit interieur. Rechts : de voorkamer met bureau, Kathleen en Johan hebben de ijzeren balustrades zelf ontworpen. Onder, van links naar rechts : de gang naar de slaapkamers werd met onHiernaast : keuken, speelkamer en eethoek lopen in elkaar over. Boven de keukentafel hangt de lamp dr. Koekoek van Hans Weyers. Onder : van bij het binnenkomen merk je dat alles anders is, zelfs de tegels en de leuning van de trap.