Françoise Janssens geeft twee van haar favoriete recepten prijs en laat de keuken aan haar echtgenoot Philippe voor de bereiding van het hoofdgerecht.

Françoise Janssens is economist van vorming en heeft ervoor gekozen om, na de geboorte van haar tweede kind, parttime te werken. Zo was zij in de mogelijkheid om veel met de kinderen bezig te zijn en nestwarmte te creëren. Françoise is de trotse moeder van drie kinderen. Het is in de familie traditie om rond de eettafel samen te komen en te genieten van die intieme momenten. Françoise heeft ook een druk sociaal leven. Zij gaat vaak uit eten en ontvangt regelmatig. Meestal kookt zij zelf. Twee jaar terug zaten er met kerst 45 familieleden rond de feesttafel : Françoise stond in voor het voor- en nagerecht en haar echtgenoot tekende voor het hoofdgerecht.

Françoise kreeg de liefde voor de kookkunst van haar moeder, een gezellige vrouw die zeer goed kookte maar helaas veel te vroeg overleed. Françoise is op een man gevallen met een moeder van hetzelfde type. Die heeft haar de basis van de klassieke kookkunst bijgebracht. Via de universiteit belandde Françoise in Italië, waar zij haar liefde voor de Italiaanse keuken opdeed. De bereidingen zijn daar zoveel esthetischer dan bij ons. De Italianen koken met een minimum aan inspanningen voor een maximum aan resultaat.

De kunst om van goede ingrediënten snel iets bijzonders te bereiden is voor Françoise de ware kunst. Dat wil niet zeggen dat zij de traditionele Frans-Belgische keuken volledig heeft afgezworen : Ons Kookboek van de Boerinnenbond is altijd in de buurt voor de basisbereidingen, de richtlijnen van Auguste Escoffier helpen haar bij de bereiding van de klassieke sausen en als zij ontvangt, gebruikt Françoise regelmatig het eerste kookboek van restaurant Comme chez Soi en, voor de visbereidingen, het kookboek van restaurant Interscaldes. Proeft deze keukenprinses iets bijzonders in een restaurant, dan vraagt zij de chef-kok hoe hij het gerecht heeft gemaakt en probeert zij het recept thuis zo snel mogelijk uit. Het gebeurt nu en dan dat zij in de keuken plaats ruimt voor haar echtgenoot, Philippe Janssens. De toppers van zijn repertoire zijn ossobuco, spaghetti, filet américain met zelfgemaakte mayonaise en de gepubliceerde gevogeltefilet op vier manieren. Hij serveerde de gevulde gevogeltefilets twee jaar geleden met kerst voor het grote gezelschap. De zeeduivel en limoentaart zijn van Françoise. De basis van de zeeduivelbereiding proefde zij in Venetië. Het is een makkelijk en snel gerecht, dat goede resultaten geeft.

Françoise is een echt ’taartmonster’. De limoentaart is haar lievelingstaart. Het recept komt van een vriendin, die het op haar beurt weer kreeg van haar Engelse moeder. Manlief koos de wijn en ging daarvoor naar wijnhandelaar Paul De Clerck (Burg. Vercruysselaan 14, Kortijk, 056 37 03 95). De keuze viel op een Barbera d’Alba, Ciabot Rus 2002, een lekkere rode wijn met heldere robijnkleur, een rijke en kenmerkende florale geur en een aangename, harmonieuze lange afdronk met goede tannine(looizuur)balans (14,50 euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content