De bloeiende rozentuin is een paradijs, pure familienostalgie", vertelt de eigenares enthousiast wanneer ze ons op een zonnige lentedag ontvangt bij de onlangs verbouwde villa in Lugano. Samen met haar man besloot ze dat het pand na zoveel generaties een facelift verdiende. Bijkomend argument : voor het gezin met drie kinderen dreigde er plaatsgebrek. "Voor ons was het meteen een uitgemaakte zaak dat we in zee zouden gaan met Ferrari Architetti. Al jaren bewonderen we de interieurs van Juliane en Pietro Ferrari, we volgen hun architectuurprojecten op de voet."
...

De bloeiende rozentuin is een paradijs, pure familienostalgie", vertelt de eigenares enthousiast wanneer ze ons op een zonnige lentedag ontvangt bij de onlangs verbouwde villa in Lugano. Samen met haar man besloot ze dat het pand na zoveel generaties een facelift verdiende. Bijkomend argument : voor het gezin met drie kinderen dreigde er plaatsgebrek. "Voor ons was het meteen een uitgemaakte zaak dat we in zee zouden gaan met Ferrari Architetti. Al jaren bewonderen we de interieurs van Juliane en Pietro Ferrari, we volgen hun architectuurprojecten op de voet." "Een grotere keuken was essentieel bij de opdracht, net als een soepele ruimtelijke indeling", gaat de vrouw verder. De oorspronkelijk in drie kleine appartementen van elk zestig vierkante meter verdeelde woning moest worden getransformeerd tot een echte thuis voor één gezin. "Uiteraard wilden we het karakter van het huis bewaren. De renovatie moest gebeuren met respect voor de oude identiteit en tegelijk wilden we modern wooncomfort integreren. Afgezien van deze basiseisen hebben we Pietro en Juliane Ferrari volledig carte blanche gegeven", voegt de bouwheer er nog aan toe. Als antwoord bedachten de architecten een moderne uitbouw aan de zuidkant van de oude villa en verplaatsten ze de hoofdingang van het vroegere benedenhuis van de tuin naar de begane grond. De kelder-etage, bij de oude tuiningang, werd omgevormd tot een wintertuin. "Dankzij de grote boogvensters kunnen we hier volop genieten van de natuur. Bij regenweer klepperen de druppels tegen de ramen", vertellen de eigenaars. Vlak bij de tuindeur staat een oude, met fluweel overtrokken fauteuil. Het is de geliefde leeshoek van de vrouw des huizes. Een langwerpige, glazen eettafel met bijbehorende stoelen van Cassina, ontworpen door Mario Botta, wordt door de kinderen en hun vrienden gebruikt om gezelschapsspelletjes te spelen. De benedenverdieping werd door de architecten omgevormd tot het hart van de woning. Naast de toegangsdeur werd de westgevel verder opengetrokken en voorzien van twee grote ramen, zodat er voldoende natuurlijk licht naar binnen valt. Vanuit de woon- en eetkamer vloeit de ruimte rechts en links onbelemmerd over in de erkervormige uitbouw. Hier bevindt zich de op maat gemaakte keuken. Een panoramisch venster boven het zwarte Corianwerkblad, over de hele breedte van het huis, garandeert een weids uitzicht. "Terwijl ik aan het koken ben, kan ik nu genieten van de tuin", glimlacht de gastvrouw. De aankleding van het interieur verraadt een verfijnde smaak. Een hoekbank van Living Divani werd gecombineerd met een oogstrelende salontafel van SCP, ontworpen door Matthew Hilton. Aan de witte muren hangen diverse kunstwerken. De eerste verdieping is het domein van de ouders. Behalve een badkamer achteraan realiseerden de architecten ook een dressing. Deze doorloopruimte biedt toegang tot de slaapkamer die uitgeeft op een balkon, vlak boven de moderne keukenuitbouw. "Het eeuwenoude parket en het indrukwekkende plafond met houtinlegwerk behouden was een vanzelfsprekendheid bij de renovatiewerken." Een binnentrap leidt naar de voormalige bovenwoning, waar de drie kinderen nu hun kamers hebben. Met de gestroomlijnde herstructurering van deze fraaie, van vier etages voorziene villa realiseerden de architecten een succesvolle transformatie, en dit in minder dan acht maanden. Het resultaat is een harmonische versmelting van oud en nieuw, met alle hedendaags comfort. www.ferrariarchitetti.ch DOOR OLIVER IKE - FOTO'S GRAZIA IKE BRANCOMET DE GESTROOMLIJNDE HERSTRUCTURERING VAN DEZE VIER ETAGES HOGE VILLA, CREËERDEN DE ARCHITECTEN EEN EENGEZINSWONING MET ALLE MODERN COMFORT "HET EEUWENOUDE PARKET EN HET PLAFOND MET HOUTINLEG WERDEN UITERAARD BEHOUDEN" "AFGEZIEN VAN EEN PAAR BASISEISEN HEBBEN WE HET ARCHITECTENDUO VOLLEDIG CARTE BLANCHE GEGEVEN"