FABULEUS VERBLIJF

De lounge van Le Fabuleux Destin, met de Glisszitjes van Pedrali. © MICHEL VAEREWIJCK

WEINIGEN WETEN HUN B&B TE COMBINEREN MET EEN ORIGINEEL IDEE. JAN EN HILDE OPTEERDEN VOOR EEN DRIJVEND VERBLIJF EN HEBBEN ZICH DAT NOG GEEN DAG BEKLAAGD.

Als afsluiter van de vakantieserie gaan we voor een nachtje het water op. Niet op zee, maar vlak bij het Hasseltse stadscentrum, op de woonboot van Jan en Hilde Franssens.

Jan en Hilde hebben al lang iets met schepen en die passie bloeide helemaal open toen ze een nacht te gast waren op een luxueus motorjacht in de haven van Antibes. Ze gingen helemaal overstag toen ze het boek Loft Boats in handen kregen, boordevol foto’s over omgebouwde vrachtschepen. “Meestal willen mannen een boot”, zegt Jan, “en de vrouwen willen niet mee. Behalve één keer voor dat occasionele glaasje champagne. Maar toch liever niet, omdat ze niet graag in de weer zijn met trossen en touwen. Bij ons lag het gelukkig anders.”

De voormalige manager en uitbater van een bierenspeciaalzaak en zijn vrouw droomden altijd wel een beetje van een B&B en toen ze negen jaar geleden een buitenmaatse kempenaar van wel 55 meter lang kochten (die aanvankelijk wat te groot leek), viel de beslissing : ze zouden het schip naar eigen inzichten ombouwen en er gasten ontvangen. En ze zouden hun woonboot de naam Le Fabuleux Destin meegeven, omdat hun jong overleden dochter Laurie dol was op de film rond Amélie Poulain.

De keuze bleek perfect, want ze vonden de ruimte die in een schip meestal niet voorhanden is. Scheepsbouwer Kurt Mestdagh zorgde in Harelbeke voor de ombouw. Vooraf was toch wel enig cijferwerk nodig om het geheel harmonieus en evenwichtig in het water te kunnen leggen. Want het zwembad alleen al weegt gevuld 27 ton, dan kun je maar beter tot op de millimeter met je ballast jongleren om het allemaal goed te krijgen. Architect Vittorio Simoni, wiens zoon Matteo nog met Laurie theateropleiding had gevolgd, tekende voor de inrichting. En die oogt echt heel aantrekkelijk.

Van bij de eerste blik valt het meteen op : Le Fabuleux Destin heeft niet dat bekrompene van een jacht en niet dat vochtig-kille van een doorsneebinnenvaarder. Het wat logge gevaarte is omgetoverd tot een heuse plek om te genieten, met een binnenzwembad, compleet met twee luie ligstoelen. Over een vloerbedekking in gevlochten vinyl lopen we langs de kamers : die zijn prettig ingericht met een uitstekend, hydraulisch afgeveerd en verstelbaar bed van Dorsoo, een flatscreen en wifi. De ene kamer heeft een regendouche, een andere dan weer een colour shower, waarvan de kleur door de gebruiker kan worden ingesteld.

Ter verwelkoming drinken we in de lounge met Jan een pittige Zwarte Parel, gemaakt volgens de méthode champenoise. Die lounge, de voormalige schipperswoonst, is het paradepaardje van het schip, licht en luchtig met Glisszitjes van Pedrali, wandlichten van Doxis en zeer elegante staande lampen van Ikea. Alles ademt kwaliteit, en de lichtvoetigheid van het interieur draagt duidelijk de signatuur van Simoni. Jan spreekt van een Vittoriaanse stempel en als de zon te voorschijn komt, speelt op het plafond de immer wisselende weerspiegeling van het water.

De Franssens zijn na een druk beroepslevens echte levensgenieters geworden, die met sterrenchef Luc Bellings in diens zaak een gastronomisch arrangement in elkaar boksten, de gasten worden gebracht en afgehaald. Ter plekke proeven ze van een overheerlijke keuken, maar dat kunnen we ook zeggen van het ontbijt, met onder meer een Marokkaans citrusslaatje met kaneel en munt, een smoothie van kiwi en banaan, een roereitje met truffelcarpaccio, een Hasseltse jeneverpaté met hazelnoot, een stukje honingklaverkaas uit Hamont-Achel, of een pannenkoek met Limburgse stroop en nog veel meer. Uniek en veel te veel, want wie kan daar nu afblijven ?

Als het weer het toelaat, en dat is helaas niet zo vaak het geval, dan wordt het ontbijt op het zomerterras op het voordek geserveerd. Kortom, een verblijf op het schip voelt als een echte verwenpartij. Een fabuleus, drijvend adres, met een zomerterras en toch maar twaalf minuten stappen van de Zuivelmarkt verwijderd.

Hoewel Le Fabuleux Destin nog kan varen en zelfs goedgekeurd is om met een beroepsschipper de Rijn op te gaan, ligt het schip altijd aangemeerd. Maar als Jan en Hilde het voelen kriebelen, klimmen ze aan boord van een eigen, klein woonbootje waarmee ze in hun vrije tijd de wateren verkennen.

LE FABULEUX DESTIN TELT VIER KAMERS, 185 EURO VOOR TWEE (155 VOOR SINGLES), INCLUSIEF HET FABULEUS ONTBIJT. EEN ALL-IN MET DRIEGANGENMENU, INCLUSIEF OVERNACHTING KOST 295 EURO VOOR 2 PERSONEN, EEN VIERGANGENARRANGEMENT 395 EURO VOOR 2, EEN VIPARRANGEMENT MET VIJFGANGENMENU 510 EURO. VOOR 10 EURO EXTRA PER KAMER WORDEN DE GASTEN NAAR EN VAN HET RESTAURANT GEBRACHT.

INFO : LE FABULEUX DESTIN, KEMPISCHE KAAI 68, 3500 HASSELT (VOOR DE GPS : HAVENSTRAAT 44), 0476 23 29 41, WWW.CHAMBRESBHOTES.BE (MET B !)

DOOR PIERRE DARGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content