Maskertjes kunnen bijspringen als de dagelijkse verzorging tekortschiet. Een greep uit de nieuwigheden.

Soms heeft je huid iets meer nodig dan de gewone dagcrème. Een maskertje kan die tekorten aanvullen. Voor elk huidtype en elke behoefte bestaan er: om te ontspannen, te verstevigen, te kalmeren, grondig te reinigen, het vochtevenwicht herstellen en voor wat meer éclat.

In de lente tovert een stimulerend masker weer wat glans op een vale winterteint, in de zomer beperkt een kalmerende en hydraterende versie de uitdrogende effecten van de zon. In het najaar is het tijd om de opgelopen schade te herstellen en eens diep te reinigen. De huid is tijdens de zomer dikker geworden om zich te beschermen tegen de zon, waardoor onzuiverheden moeilijker weg kunnen. Een pukkelplaag is vaak het resultaat.

Een masker kan enkel op een goed gereinigde huid optimaal werken. Gemengde en vette types kunnen eerst nog een scrub verdragen, die dode cellen en oppervlakkige onzuiverheden verwijdert. Voor een droge, gevoelige huid is dat minder aangewezen. Ook een reinigend masker laat je dan beter minder lang inwerken: de meeste hebben een kleibasis die talg absorbeert maar ook een beetje uitdroogt.

Voorbeelden te over: Issima Masque Ressource Purifiant (75 ml: 1220 fr./30,24 euro) van Guerlain, Deep Cleansing Mask (100 ml: 905 fr./22,43 euro) van Elizabeth Arden, Mat Specialist (50 ml: 1300 fr./32,34 euro) van Helena Rubinstein en het olievrije Masque Purifiant Regulateur Essentiel Matte (10 x 8 ml: 1530 fr./37,95 euro) van Givenchy, dat in monodoses is verpakt. Het hoofdbestanddeel van The Purifying Mask (75 ml: 1150 fr./28,51 euro) van Shiseido is gewonnen uit modder van de Japanse zeebodem. Deze klei is rijk aan revitaliserende mineralen en spoorelementen. Het masker ruikt gelukkig aangenamer: het heeft de ontspannende bloemengeur die The Skincare-lijn kenmerkt. Ook Clarins heeft aromatherapie in de Masque Aromatique Purifiant (50 ml: 1045 fr./25,90 euro) verwerkt: de geur van viooltjes en de essentiële oliën van ooievaarsbek en Palmarosa ontspannen de trekken. Dit zuiverend masker hydrateert en droogt niet uit noch op, maar wie vocht nodig heeft, kiest beter voor een echt hydraterend masker. En elk huidtype – ook een vet – kan af en toe een extraatje gebruiken.

Hydro-Urgency (50 ml: 1300 fr./32,34 euro) van Helena Rubinstein, het ijskoude Re-Oxygen mask (50 ml: 1685 fr./41,77 euro) van Lancaster, de roze kleicrème van Arden (100 ml: 905 fr./22,43 euro), het geurige Issima Masque Ressource Hydratant (75 ml: 1480 fr./36,69 euro) van Guerlain en Cocoon-masker (50 ml: 1175 fr./29,13 euro) van Dior. Nina Ricci (75 ml: 1295 fr./32,10 euro) zocht heil in tomatenwater dat veel affiniteit met ons eigen huidvocht zou vertonen, waardoor de bestanddelen beter worden opgenomen. Deze vloeistof bevat een schat aan minerale zouten, spoorelementen, vitamines en melkzuur: allemaal dingen die een droge huid best kan gebruiken.

Sommige hydraterende maskers werken ook kalmerend, want een drogere huid heeft meestal ook een fragiele hydrolipidefilm, waardoor ze snel geïrriteerd raakt. Ze bevatten ontzwellende en ontstekingswerende activa en kunnen zo vaak als nodig gebruikt worden. Je vindt ze bij Avène (50 ml: 590 fr./14,63 euro) en Biotherm ( Biosensitive 75 ml: 990 fr./24,54 euro).

Hydraterende ingrediënten zijn ook belangrijke onderdelen van verstevigende maskers. Vocht doet de huidcellen zwellen, waardoor rimpeltjes tijdelijk minder diep worden. Zowel het paarlemoerblauwe Masque Stretch (1175 fr./29,13 euro) van Dior als Chanels Masque Lift Express (75 ml: 1300 fr./32,23 euro) vechten tegen alle tekenen van verslapping en vermoeidheid.

Voor wie een stralende teint wil, zijn er de maskers met vitamine C. Helena Rubinstein heeft drie soorten in het Force C premium-masker (50 ml: 1300 fr./32,34 euro) verwerkt, die twaalf uur lang progressief worden vrijgegeven. Voor een intensieve verzorging laat je een royale laag vijf minuten inwerken; een dun laagje onder je make-up geeft een coup d’éclat-effect. Elizabeth Arden gebruikt vitamine C om vrije radicalen uit te schakelen en voor meer glans. De microbolletjes in de crèmetextuur van het Clear The Way Mask (905 fr;/22,43 euro) stimuleren de microcirculatie, wat een lichte blos geeft.

Sofie Albrecht / Illustratie Sanny Winters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content