Lampenkappen, sofa's, keukens, badkamers, interieurs, kroonluchters, sushi, plaids en nog zoveel meer : het zijn allemaal dingen waarmee ontwerper Rasmus Larsson dagelijks aan de slag gaat. In 1999 richtte hij het bedrijf Design by Us op. Sindsdien ontwikkelt hij ideeën voor privéwoningen, winkels en bedrijven. Vandaag bezit hij ook de keten Sushi by Us en het recente Shades by Us, waar je online je eigen lampenkap kunt ontwerpen.
...

Lampenkappen, sofa's, keukens, badkamers, interieurs, kroonluchters, sushi, plaids en nog zoveel meer : het zijn allemaal dingen waarmee ontwerper Rasmus Larsson dagelijks aan de slag gaat. In 1999 richtte hij het bedrijf Design by Us op. Sindsdien ontwikkelt hij ideeën voor privéwoningen, winkels en bedrijven. Vandaag bezit hij ook de keten Sushi by Us en het recente Shades by Us, waar je online je eigen lampenkap kunt ontwerpen. Toen hij zag dat het te koop stond, was Rasmus Larsson meteen verliefd op dit huis in het noorden van Kopenhagen. Het dateert uit de late negentiende eeuw, maar bevond zich in een zeer slechte staat. Toch voelde hij dat het iets speciaals had. De originele dakconstructie werd in de jaren zestig vervangen door een plat dak. Het gebouw werd opgetrokken met een extra verdieping en voorzien van kleinere ramen. "De kleine, smalle ramen werkten niet voor mij - bij dit gebouw draait alles om de ligging en het uitzicht", zegt Rasmus Larsson, die contact opnam met de makelaar om alle relevante documenten in te kijken. Deze bleken vol beperkingen te staan, maar dat schrikte hem niet af. "Ik wist dat alles van nul moest worden heropgebouwd, dus moesten we ons gewoon aanpassen." Ze kochten het huis in 2007 en startten met de afbraak en heropbouw zodra de ontwerpen klaar waren. In april 2008 verhuisden ze naar deze woning met een bewoonbare oppervlakte van 250m2 en een kelder van 75m2. Alles in het huis werd op maat gemaakt en ontworpen. Oorspronkelijk waren er plannen om het terras naar de benedenverdieping te brengen en een extra uitbreiding te bouwen, maar die ideeën liet Rasmus Larsson varen, wegens het relatief kleine perceeloppervlak van 560m2. Het grondplan bleef dus zoals het was, terwijl de binnenkant een radicale metamorfose onderging. Muren werden gesloopt en de trappen tussen de verdiepingen werden aangepast. De kinderen (10 en 8) kregen kamers op de benedenverdieping met rechtstreekse toegang tot de tuin en een eigen badkamer. De grote open ruimten zijn naar het licht georiënteerd en voorzien van grote glaspartijen met zicht op zee. De weersomstandigheden en de reflecties van het water brengen een intieme sfeer in de woning en geven de bewoners het wonderlijke gevoel heel dicht bij de natuur te staan. Rasmus Larsson is verantwoordelijk voor de omgeving, de buitenkant en de meeste elementen van de binnenkant van de woning. Zijn vrouw, Andrea Larsson, die samen met haar zus het interieurbedrijf Daisy oprichtte, zorgt voor de details. Zij koos de gordijnen, kleuren, kussens en stoffen en bracht alle elementen samen. "Over het algemeen hebben we dezelfde smaak", zegt Rasmus. "We worden omringd door onze eigen ontwerpen. Als wij ze niet kunnen uitstaan, zullen onze klanten ze ook niet graag zien." "We combineren naar hartenlust stijlen en kleuren." Rasmus beleeft het grootste plezier aan het combineren en uittesten. Moderne kunst, oude veilingstukken, meubelklassiekers en eigen ontwerpen worden samengebracht tot een bijzonder geslaagd geheel. Geen enkel onderdeel eist alle aandacht op. Hoewel de individuele stukken vaak heel kleurrijk en flamboyant ogen, is het vooral de combinatie die zorgt voor een aangename uitstraling. Alles lijkt spontaan zijn eigen plaats gevonden te hebben. Rasmus Larsson is niet bang van het experiment. Alle kamers op de benedenverdieping werden opengetrokken en uitgebreid tot één grote leefruimte die zelfs doorloopt naar het terras aan de achterkant van het huis. De grote ramen zijn tegelijk terrasdeuren. Alle muren en plafonds zijn wit. "Het is gemakkelijker om te experimenteren als er voldoende licht is en als alles wit is. Als je dan een beetje zwart aan de mix toevoegt, wordt het niet te zwaar", weet de ontwerper. De keuken werd op maat ontworpen en bestaat uit twee grote blokken - een zwart blok tegen de muur met het fornuis, de koelkast en enkele kasten en laden. In het midden van de ruimte een wit eiland met barkrukken dat de vaatwasmachine en de gootsteen bevat en voorzien is van verschillende stopcontacten voor de keukentoestellen die in de laden eronder opgeborgen zitten. Het is de perfecte plaats waar je kunt genieten van het zicht op de baai terwijl je de lunch voor de kinderen klaarmaakt. DOOR LYKKE FOGED - FOTO'S MORTEN HOLTUM