Het is vandaag pas 23 augustus en ik heb nu al last van een overdosis 11-septemberherdenkingen. Met alle respect voor de slachtoffers van de WTC-aanslag, te veel is te veel, zelfs voor deze New Yorkse. Tegen de tijd dat u dit leest zal het herdenken, terugblikken en beschouwen een climax bereiken en ook u stilaan de strot uitkomen. Daarom zeg ik met Monty Python: ” And now something completely different.”

Op het gevaar af dat u me onbeschoft vindt, wil ik u afleiden met wat seks, recht uit het godvrezende Amerika. Seks zoals een stel uit Virginia op Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart had op anderhalve meter van het hoofdaltaar van Saint Patrick’s Cathedral toen het werd gearresteerd. Samen met hen werd een radioreporter die rechtstreeks verslag uitbracht van hun capriolen in de boeien geslagen. Het stel was een van de teams die deelnamen aan de radiowedstrijd Sex for Sam, georganiseerd door het beruchte radioduo Opie en Anthony. De teams konden punten verdienen door te rollebollen op publieke plaatsen in Manhattan. Central Park leverde 10 punten op, Rockefeller Center 30, de kathedraal 25. ‘ Sex on air’met een New Yorkse politieagent of pompier was 100 punten waard. De prijs: een trip naar een muziekfestival, gesponsord door de brouwerij Sam Adams. De stunt in de kathedraal bracht de 35-jarige vrouw en de 37-jarige man 27 punten op (inclusief een bonus van 2 punten voor anale seks) plus de eeuwige verdoemenis, een verblijf in de cel en een proces in oktober. Even zag het ernaar uit dat het radiostation dat de show uitzond zijn licentie afgenomen zou worden. Dat is uiteindelijk niet gebeurd. Opie en Anthony werden ontslagen, maar erg is dat niet voor het duo. Dit is tenslotte Amerika. Een kathedraal is er heilig, maar winst is nog heiliger. Het incident heeft Opie en Anthony nog beroemder gemaakt en dus hun marktwaarde alleen maar opgedreven. Het duo, dat samen tien miljoen dollar per jaar verdiende en tien miljoen luisteraars had, zal niet lang werkloos zijn, voorspelt radiokenner Adam Jacobson. “Hoe schandaliger, hoe meer luisteraars. Zelfs mensen die zich door hen geshockeerd voelen, luisteren om te horen wat ze nu weer uitspoken.”

Seks doet de oren spitsen. Dat blijkt deze week ook uit de massale media-aandacht voor een proces in San Diego van een man die ervan beschuldigd wordt dat hij zijn zevenjarig buurmeisje uit haar bed heeft ontvoerd en vermoord. Of hij het kind ook heeft verkracht, heeft men niet kunnen achterhalen. Alsof het verlies van hun kind al niet erg genoeg is voor de ouders, is de verdediging al dagen bezig hen tot zondebok te maken. Het stel zou een losbandige levensstijl leiden en dat opende volgens de advocaten de deur voor de ontvoering. Op de avond van de kidnapping zat moeder in een café met vrienden. De bewuste buurman had haar daar trouwens gezien. Vader lag thuis in bed met een vriendin. Moeder kwam om 2 uur thuis met vier vrienden, twee vrouwen en twee mannen. No problem. Nog een drankje, een jointje. De volgende ochtend ontdekten de ouders dat hun dochtertje niet meer op haar slaapkamer was. Het had het braafste echtpaar, dat om elf uur ’s avonds samen zou gaan slapen zijn, ook kunnen overkomen. De ouders geven toe dat zij “een open huwelijk” hadden, maar zien niet hoe de beschuldigde daardoor minder schuldig wordt. In tegenstelling tot de wedstrijd van Opie en Anthony is er uiteraard niets grappig aan deze zaak. Beide gebeurtenissen laten wel zien wat er allemaal onder de preutse sluier van Amerika schuilt.

Laat ons nu terugkeren naar de oostkust, naar het solide Florida. Een nieuwe wet daar verplicht vrouwen – zelfs veertienjarigen en slachtoffers van verkrachting – die hun baby willen laten adopteren om de naam en het adres van de vader bekend te maken. Als ze niet zeker zijn wie de vader is, moeten ze vier weken na elkaar een advertentie in de krant laten zetten met daarin hun naam en fysieke beschrijving en een lijst van de namen van de mannen met wie ze seks hadden rond de tijd dat ze zwanger werden. De wet dient zogezegd om het risico te verminderen dat er jaren na de adoptie plots een vader opduikt die het voogdijrecht opeist, maar wat hij vooral doet is vrouwen intimideren en vernederen. De wet kwam tot stand onder druk van de antiabortusbeweging, die hoopte dat voorhuwelijkse seks daardoor zou dalen, maar ironisch genoeg leidt hij tot een stijging van abortus. Graag had ik op een lichte noot geëindigd. Aan u om te oordelen of dit bericht uit Mississippi dit is. Een dertigjarige man werd er onlangs tot achttien maanden cel veroordeeld nadat hij betrapt was op seks met een paard, terwijl hij onder invloed was van ecstasy. Hij moet zich laten registreren als seksmisdadiger en mag in de toekomst geen contact meer hebben met paarden. “Dit is werkelijk een misdaad tegen de natuur”, zei de openbare aanklager.

En over de natuur gesproken: in New Jersey werd een naaktloper gearresteerd. Hij deed het om de droogte te bestrijden, zo legde hij uit. Hij geloofde dat het zou regenen als hij maar lang genoeg heen en weer liep over een brug in zijn blootje. En inderdaad: niet lang na zijn arrestatie was er een flinke bui.

Jacqueline Goossens, vanuit New York

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content