Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

:: Reacties : tessa.vermeiren@knack.be

:: www.weekend.be

Op de site van Weekend Knack

ontdekt u wat u op tafel kunt zetten,

waar u uw vakantie kunt doorbrengen,

wat u in uw kleerkast moet hebben,

hoe u uw huis renoveert…

En u kunt er ook uw mening kwijt.

Weer geen gaatje in de agenda gevonden om anderhalf uur op de shiatsu-mat te gaan liggen. Al weet ik heel zeker dat het een prima methode is om van de stress af te komen. Nee, lieve shiatsu-masseuse met je gouden handen, ik ben niet boos of ontevreden, ik vind het geweldig wat jij met een lijf kunt doen en ik heb het nodig. Alleen,… ik heb geen tijd. Absurd niet, dat een mens geen tijd overhoudt voor de dingen die het meeste deugd doen ? Er is ook zo veel dat om aandacht vraagt. In de tuin hopen de blaren zich op in bergen van goud tot roestbruin. Het gras heeft zijn laatste maaibeurt niet gekregen. Een paar weken geleden stonden honderd klimopplantjes dagenlang smachtend naar me te kijken in de garage, voor ik tijd had ze in de grond te poten. Er is het werk, er zijn de vrienden, het verenigingsleven, muziek, boeken, in het weekend bergen krantenpapier, boodschappen, het huis moet op orde, de administratie bijgewerkt, de wasmachine moet draaien, de berg strijk groeit.

Een hele dag niksen, ik kan ernaar smachten. Langzaam wakker worden, lang ontbijten, rondlummelen in pyjama, lang in de badkamer, niets plannen, in een vertraagd tempo de dingen doen waar een mens deugd van heeft. Een wandeling maken, wat koken, een paar uur van de wereld verdwijnen in een boek. En slapen… Niet te vergeten. Uitslapen zolang als je lichaam dicteert.

We rennen ons verrot. We werken minder uren, we denken dat we meer vrije tijd hebben dan vorige generaties. Maar zoals Mark Elchardus het onlangs in een interview zei : toen vader nog 55 uur werkte in de week, was moeder thuis om de rest te beredderen. Als vader dan thuis kwam, was het huis aan kant en de kinderen schoongeboend tegen bedtijd. Nu komen vader Ć©n moeder laat thuis, samen werken ze minimaal zo’n dikke 70 uur per week, en daarnaast wacht hun allebei nog een halve dagtaak in hun gezin. Om van de druk van buitenaf nog niet te spreken.

In een dorp als het mijne was dertig jaar geleden, behalve een vergadering van een of andere bond en de harmonie, niets te beleven. Nu is het cultuuraanbod er verhonderdvoudigd en de stad is ook dichterbij gekomen. ’s Avonds nog eens 25 kilometer rijden om een filmpje of een theatervoorstelling mee te pikken ? We draaien er ons hand niet meer voor om.

In elk lang weekend moet je natuurlijk op stap, al was het maar met de kinderen naar Centerparks. Hoewel dat nog weinig ambitieus is tegenwoordig. Er moet altijd iets te ‘beleven’ zijn, anders heeft een mens het gevoel dat hij vegeteert. Laatst hoorde ik een jongere collega met een baby-dochter zeggen dat ze zich had voorgenomen om de komende maanden in het weekend niets meer te plannen : geen dineetjes met vrienden, geen avondjes weg, gewoon thuis met man en kind.

Niet eens zo’n gek idee, dacht ik. In het weekend afkicken van het rennen. Al word je al snel bekeken als een seut als je niet meer weet wat de laatste talk of the town is in Antwerpen, Gent of Brussel. Genieten van de dingen die je hebt en niet altijd reikhalzen naar wat je zou kunnen beleven. Nee, ik heb genoeg. Ik bedank voor de drukte. Ik blijf even aan de kant zitten.

Je zou de moed moeten hebben om uit de grote panoplie van het leven alleen dat te pikken wat je echt leuk vindt. Jaren geleden, toen mijn kinderen nog klein waren, had ik een grote affiche in mijn bureau hangen met alleen het woord foert erop. Foert zeggen tegen alles waar je absoluut geen zin in hebt. Er wordt de jongste jaren immens veel geld uitgegeven aan allerlei nieuwerwetse en alternatieve relaxatiemethodes. Vooral door vrouwen die op alle mogelijke manieren proberen hun superdrukke leven in evenwicht te houden. Misschien is een luie zondagmiddag onder vrienden, zonder veel drukte over wat er nu moet worden gedaan of over wat op tafel moet komen, wel een veel beter en veel rijker alternatief. Doe maar gewoon, dan doe je al druk genoeg.

TESSA VERMEIREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content