De restaurantinspecteur, is dat zo’n figuur met een lange jas en een deukhoed ? Niet noodzakelijk, vanaf nu ziet die er precies uit als u. Als lezer van Weekend Knack bent u meteen ook restaurantinspecteur. Na onze oproep om zelf een tafelcommentaar te schrijven kropen velen in de pen. De twee beste recensies leest u alvast hier.

De Knack Restaurantgids 2005-2006, de meest complete onafhankelijke restaurantgids van België, die inspeelt op uiteenlopende behoeftes, is sinds eind vorig jaar op internet te raadplegen (www.knackrestaurantgids.be). Om de lezer meer inspraak te geven, verbouwde Roularta’s internetafdeling de Knack Restaurantgids tot een open consumentenplatform, een gratis forum voor culinaire ontdekkers. Restaurantbezoekers kunnen sindsdien hun eigen ervaringen kwijt via commentaar en beoordelingen (het toekennen van gardes of van een plaatsje in een van de topratings). Daardoor wordt het mogelijk dat u op de website, naast de waardering door de auteurs, ook nog een beoordeling van de lezers ontdekt, die berust op het gemiddelde van de quoteringen van de bezoekers.

In de aanloop naar deze nieuwe opzet hebben wij de lezers uitgenodigd om mee te doen aan een wedstrijd en zelf een restaurantkritiek te schrijven. Lezers die een bijzondere culinaire ervaring hadden, werden uitgenodigd om naar het.gastronomen.net te surfen, daar het wedstrijdreglement op te zoeken om vervolgens hun persoonlijke commentaar in te vullen. Meer dan honderd restaurantrecensies bereikten ons. Ze werden door onze moderators onder de loep genomen. De vakjury, bestaande uit William De Nolf, Sabine Lamiroy en Pieter van Doveren, koos drie winnende recensies. Het werk van de winnaars wordt beloond met een etentje voor twee bij een van de Gouden Gardewinnaars uit de Knack Restaurantgids 2005-2006 : Gert De Mangeleer van Hertog Jan, Torhoutsesteenweg 479, 8200 Brugge. 050 67 34 46 (Gouden Garde Meest Inventieve Kok), Kobe Desramault van In de Wulf, Wulvenstraat 1, 8951 Heuvelland (Dranouter), 057 44 55 67 (Gouden Garde Jong Talent) en bij Laurent Folmer van Couvert Couvert, Sint-Jansbergsesteenweg 171, 3001 Heverlee. 016 29 69 79 (Gouden Garde Meest Inventieve Kok 2003-2004).

Goed geproefd en goed geschreven

De eerste prijs gaat naar Paul Heysse, een gepensioneerde leraar uit Lovendegem. Hij beschreef in detail een bezoek aan restaurant Deboeveries in Deurle. Zijn beoordeling is helder en juist. Paul Heysse gaat niet veel op restaurant en kiest meestal het dagmenu. Hij hecht belang aan de kwaliteit van het eten, het onthaal, de vriendelijkheid van het personeel, het zitcomfort en het niveau van de andere gasten.

De tweede prijs gaat naar Jan Wets uit Brabant. De 28-jarige functionaris heeft een drukke job bij de administratie van het Brusselse gewest. Jan is een geoefend schrijver : hij schrijft veel teksten voor het werk en op vakantie, wanneer hij dagboeken bijhoudt. Jan Wets noemt zichzelf geen gastronoom en zit niet vaak in het restaurant. Van een goede maaltijd kan hij wel intens genieten. Het gebeurt dat hij zelf kookt, maar na een lange dag werken ontbreekt het hem meestal aan enthousiasme om nog lang in de keuken te staan. Gelukkig is er zijn vriendin, die veel beter kookt. Jans verslag over een droommaaltijd in Kasteel Diependael is positief en objectief. De maaltijd was een feest en zo hoort het ook als men uit eten gaat.

De derde prijs gaat naar Adinda Goddyn uit Brugge. Ze werkt in het volwassenenonderwijs en is deeltijds kunstenaar. Gastronomie is een passie die ze deelt met haar man, alvast een prima basis om samen de culinaire wereld te verkennen. Het verslag over haar bezoek aan Chanel 16 in Zeebrugge kunt u lezen op onze website : het.gastronomen.net

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content