Korte citytrips naar het buitenland zijn steeds populairder. Een lekkere hap hoort bij de pret. Om u het zoeken in het wilde weg te besparen geven onze culinaire specialisten u telkens vijf hippe restaurants in vijf trendy steden.

Amsterdam

Flo Amsterdam

Restaurants die hun inspiratie halen bij de Franse brasseriekeuken zitten in de Nederlandse hoofdstad in de lift. Gangmaker is onder meer brasserie Flo Amsterdam, onderdeel van de Franse restaurantgroep die in Parijs bijvoorbeeld La Coupole en Terminus Nord uitbaat. We proeven van voortreffelijke kippenlevers met spekjes, sla, champignons en heerlijke vinaigrette (6,50 euro). Daarna komt prima kalfsborst uit de oven met krokante zwezeriken, gestoofde sjalot en oesterzwammen (21,50 euro). Ook een aan tafel geassembleerde rundertartaar is uit de kunst (15 euro). De porties zijn veel ruimer dan in de Parijse Flo en de prijzen zijn correct. ’s Avonds is er een aparte toog gevuld met zeebanket. Pluspunt : Flo is doorlopend open voor lunch tot laat diner.

a

Amstelstraat 9 (in het Eden Rembrandt Square Hotel), 1017 DA Amsterdam, +31 20 8904757, dagelijks van 12 tot 23 u., weekend van 17.30 tot 23 u.

www.floamsterdam.com

Café Kadijk

Nog geen jaar oud is Café Kadijk, vlak bij het Nationaal Scheepvaartmuseum. Vanop het terras heb je uitzicht op een replica zeilschip uit vervlogen tijden en een typisch ophaalbruggetje. In de keuken van twee op drie meter maken Jolanda Marcus en Francien Schut met zorg verschillende Indonesische hapjes, zoals makreel (7,50 euro), kipkluifjes (4,50 euro) en een echte soto ajam ofwel kippensoep. Topper is een ‘Indisch bordje’ met rendang of rundvlees, lam- en kipsaté, gado gado, satésaus, groenten en rijst (13,50 euro). De dames werken dagvers en hebben een beperkt menubord. Op is op, en morgen is er toch weer een dag, zo luidt hun devies. In deze voormalige bruine kroeg schenken ze Palm van het vat en tal van Belgische bieren.

a

Kadijksplein 5, 1018 AB Amsterdam, +31 20 6 17744411, dagelijks van 12 tot 22 u. www.cafekadijk.nl

Café Schiller

De uitgaansbuurt rond het Rembrandtplein puilt niet uit van kwalitatief hoogstaande restaurants. Toen Sjoerd Visser eind vorig jaar Café Schiller overnam om van deze kroeg met twijfelachtige reputatie een fijn restaurant te maken, keken vrienden hem vreemd aan. Visser zette door en oogst sinds de opening niets dan lof met een kaart die eens iets anders biedt. Risotto met doperwtjes, morielje en Sbrinzkaas (17,50 euro) of Beemster houtduif met raapstelen en peultjes (18 euro) zijn niet-alledaagse gerechten die toch bijzonder toegankelijk zijn. Hetzelfde kan je zeggen van koude bietensoep met verse room en bosui als voorgerecht, en van een mooie bramentaart met dito sorbet (6 euro) als afsluiter. De culinaire herwaardering van het Rembrandtplein is daarmee hopelijk ingezet.

a

Rembrandtplein 26, 1017 CV Amsterdam, +31 20 6249846, dagelijks van 18 tot 22 u.

Côte Ouest

Vlaming Jean Michel Andry neemt elke dag maar voor de helft reservaties aan. Zo kunnen de buurtbewoners rond de Nieuwe Kerk hier ook zonder afspraak aanmeren. Côte Ouest met chef André Le Corre uit het Bretoense Quimper aan de stoof, gooit hoge ogen met simpele bistrogerechten zoals mosselen, steak, entrecote of merguez met frieten. Minder evident zijn de fijne galettes de Bretagne of boekweitpannenkoeken met geitenkaas, bacon of gerookte zalm (van 8,50 tot 11,50 euro). Verder een ruime keuze aan cider, poiré of pommeau om dit alles te laten verteren. De vis van de dag kost altijd 16,50 euro en was tijdens ons bezoek een volledige dorade, netjes in de oven gegaard. Maar ook zonder zulke koopjes loopt Côte Ouest gegarandeerd elke dag meermaals vol.

a

Gravenstraat 20, 1012 NM Amsterdam, +31 20 3208998, dinsdag tot en met zondag, van 17 tot 22 u., maandag gesloten. www.coteouest.nl

Pont 13

In de Amsterdamse Houthaven ligt sinds oktober vorig jaar een afgedankte IJ-veerpont die tot bar en restaurant gerecycleerd werd. Nos-talgie en vakantiegevoel te koop. Een boot is altijd een beetje reizen. Kapitein én charmante gastheer René, in leren jekker en met paardenstaart, trekt de Franse regionale kaart. Bijvoorbeeld met een sterke selectie Franse charcuterie, opgelegde uitjes, fijne augurken, aangevuld met prima paté uit eigen kombuis (9 euro). Ook de salade met Puylinzen bekoort door verfijnde afwerking (9 euro). Ierse binnenspier is vooraf in stukjes gesneden en heeft niet lang genoeg gehangen (16,50 euro). Jammer, maar daarvoor willen we de chef niet kielhalen, want perfect gegrilde paprika, fijne groene boontjes, dikke sjalottensaus en smeuïge aardappelpuree hielden het gerecht in koers.

a

Stavangerweg 891, 1013 AX Amsterdam, +31 20 7702722, dagelijks vanaf 18 u., zondagmiddag ook open. www.pont13.nl

Barcelona

Inopia

Catalonië is gehecht aan zijn tradities maar schuift terzelfder tijd de meest innovatieve chefs naar voren, onder wie Carme Ruscalleda, de broers Joan en Jordi Roca of Ferran Adrià. De tapacultuur blijft ook sterk de keuken bepalen. Inopia past in die Catalaanse paradox. En het is precies Albert Adrià, broer en medewerker van laatstgenoemde, die Inopia uit de grond heeft gestampt voor een koppel vrienden dat er eigenaar van is. “Het is een wijkbar zoals die waar ik als jongeman graag rondhing”, vertelt Albert. Hij stelde een menu samen van simpele gerechten. “Ik wou een kaart met goede seizoenproducten, die geserveerd worden in porties waarmee je gegeten hebt, en dat voor 3 euro.” Wilt u een Russische salade, hamkroketten of patatas bravas met een goede fino sherry, dan zult u die rechtstaand moeten degusteren want er is maar één tafel. Albert voegt er nog aan toe : “De kaart is beperkt. Er zijn koks die de klassieke keuken beter beheersen dan ik. Voor een tortilla bijvoorbeeld, zit je altijd goed bij Cal Pep.” Reken om te eten 10 tot 15 euro.

a

Tamarit 104, +34 93 424 52 31, www.barinopia.com

Cal Pep

“Als je bij Cal Pep wilt eten in het restaurant, kun je best reserveren. Wil je naar de bar, dan zul je waarschijnlijk even moeten wachten of later terugkomen. Dat is de gewone gang van zaken”, had een Barcelonese vriend mij gewaarschuwd. En hij had gelijk. Deze tapabar met internationale uitstraling is ongetwijfeld de meest interessante in zijn soort in Barcelona en krijgt een gemengd publiek van autochtonen en buitenlanders over de vloer, onder wie enkele celebrity’s. Alle ingrediënten liggen uitgesteld in de gekoelde glazen toog. Je zit er op barkrukken en de sfeer is gewild druk. Aanraders zijn de vis en de zeevruchten. Je eet er voor 15 à 20 euro.

a

Plaça de les Olles 8, +34 93 310 79 61.

Pinotxo

De beroemde marionet Pinocchio wordt in het Catalaans Pinotxo. Dat is ook de naam van een van de bars van de Boqueria St. Josep, een van de mooiste overdekte voedingsmarkten die er zijn. De grootste attractie van Pinotxo is eigenaar Juanito, nog altijd even vinnig, ook al is hij de zeventig voorbij. Gelukkig heeft hij het fornuis overgelaten aan zijn neef Albert, die een nieuwe boost heeft gegeven aan de menukaart. Pinotxo blijft hip, ook al is het uitzicht vrij bescheiden. De kracht zit in de originele ontdekkingen die men er kan doen, wanneer men de chef zijn zin laat doen en dat is absoluut aan te bevelen. Met enig geluk zit u er naast een of andere ster. Ook alle grote chefs die in Barcelona vertoeven, komen er langs en naar verluidt is Jean-Paul Gaultier een geregelde klant. Ook hier eet je voor 15 à 20 euro.

a

La Boqueria, stand 466-470,

Rambla St. Josep. +34 93 317 17 31.

Open tijdens de openingsuren van de markt

(van 6 tot 16 u.)

Comerç 24

Nieuwe tapas. Daarvan is Carles Abellan ongetwijfeld dé kampioen. Zijn zaak, Comerç 24, is precies ondergebracht op het nummer 24 van carrer Comerç en is het werk van Alfons Tost, de architect van het fameuze ‘zoete’ restaurant Espai Sucre. De kleuren zwart, geel en rood, die opgelicht worden door een ingenieuze verlichting, zetten ook de toon in zijn creatieve gerechten. Carles is een van de voormannen van de nieuwe keuken en is een van de trouwste medestanders van Ferran Adrià, in wiens keuken hij regelmatig vertoeft. Dat wil niet zeggen dat hij klakkeloos de recepten van El Bulli kopieert. Hij beheerst de nieuwe technieken volledig en geeft aan zijn gerechten een eigen draai. Hij laat alle invloeden spelen, zowel die van de Aziatische als van de Amerikaanse en de Italiaanse keuken, maar ook van Andalusië, de bakermat van de tapas. Hij geeft ook een eigen interpretatie aan klassiekers van zijn collega’s, chefs van gerenommeerde eethuizen, maar dan in miniatuurversie. Menu’s : 48 of 68 euro.

a

Carrer Comerç 24, +34 93 319 21 02.

’s Avonds kunt u best reserveren. www.comerc24.com, info@comerc24.com.

Espai Sucre

Espai Sucre is op de eerste plaats een patisserieschool waar beroepslui van hoog niveau les geven aan collega’s. ’s Avonds gaat de kleine eetzaal van het restaurant open voor een zoet festijn. De menu’s zijn samengesteld zoals in een gewoon restaurant. Dat wil zeggen dat je begint met een voorgerecht, vaak met ‘zure’ elementen die de mond verfrissen, zoals een koude soep van fruit, om te eindigen met een dessert dat meestal bloem bevat. Ook de elementaire regels van variatie in de textuur worden gerespecteerd. De ingrediënten met de minste smaak moeten gekauwd worden om hun smaken los te maken. Chocolade, die op zich al sterk is, wordt verwerkt in mousse of ijsroom. Menu’s : 35 tot 50 euro.

a

Princesa 53, +34 93 268 16 30. Alleen na reservatie.

espaisucre@teleline.es, www.espaisucre.com.

Kopenhagen

Fox Kitchen & Bar

In januari 2006 opende Fox Kitchen & Bar in Hotel Fox. Eenentwintig designers van over de hele wereld decoreerden de eenenzestig slaapkamers op een individuele manier. Chef-kok Anders Barsøe werd teruggeroepen uit New York, waar hij werkte in de keuken van het ultra innovatieve restaurant WD-50. In Fox Kitchen & Bar kokkerelt hij met gezonde en voedzame Scandinavische seizoenproducten. Keuken en bar werken nauw samen. Bij elk gerecht hoort een speciale cocktail, die voor extra sensatie zorgt. Fox Kitchen sluit aan bij de rest van het hoteldesign : de Australische artiestengroep Pandarosa decoreerde de muren van de keuken, net zoals zij dat deden voor de hotelreceptie. Gemiddelde prijs à la carte plus drank : 50 euro per persoon.

a

Jarmers Plads 3, +45 33 95 77 55. www.foxkitchen.dk

Umami

In mei 2005 opende Umami, het meest funky restaurant dat Kopenhagen sinds lang heeft gekend. Het eten is oosters georiënteerd en de decoratie werd uitgevoerd door de designfirma Orbit. Er is plaats voor honderdvijftig gasten. Op de gelijkvloerse verdieping kun je genieten van een Kirinbier, een martini of een sake met infusie van citroengras, terwijl je luistert naar lounge- en jazzmuziek. Of je kunt de trap op, naar de rookvrije sushibar of naar het restaurant, waar de bereidingen een mengeling zijn van de Japanse en Franse keuken. Gemiddelde prijs à la carte plus drank : ca. 65 euro per persoon.

a

Store Kongensgade 59, +45 33 38 75 00.

www.restaurant-umami.dk

Koriander

Deense lekkerbekken die vertrouwd zijn met de toprestaurants van Kopenhagen kennen de naam en kwaliteiten van chef-kok Singh Gill. Hij is van Indiase afkomst, is geboren in Denemarken en werd opgeleid door bekende Deense sterrenkoks als Paul Cunningham en Mikkel Maarbjerg. Hij leerde de klassieke keuken in het Franse gourmetrestaurant Søllerød Kro. Sing Gill opende Koriander, het eerste Indiaas/Franse gourmetrestaurant, in een trendy omgeving. De groenten komen krokant op het bord en het vlees is bereid boven een houts-koolgrill. Singh Gill gebruikt de laatste El Bullitechnieken, waardoor tandoori en tikka masala in schuim- of poedervorm worden gepresenteerd, in plaats van traditionele sausen. Gemiddelde prijs à la carte plus drank : ca. 85 euro per persoon.

a

Store Kongensgade 34, +45 33 15 03 15.

www.restaurantkoriander.dk

Sult

Restaurant-café Sult is te vinden in het Deense Filminstituut ( Filmhuset), op vijfhonderd meter van Kongens Nytorv, en is genoemd naar de roman van de wereldberoemde schrijver Knut Hamsun. De elegante, moderne en kille setting doet denken aan de eethuizen van New York. Er is plaats voor vierhonderdvijftig gasten. Chef-kok is Fredrik Ohlsson. Hij voelt zich nauw verbonden met de keuken van de Middellandse Zee. De spijskaart is internationaal georiënteerd met zonnige gerechten uit Zuid-Frankrijk en Italië op de eerste plaats. Gemiddelde prijs à la carte plus drank : ca. 55 euro per persoon.

a

Vognmagergade 88, +45 33 74 17. www.sult.dk

Grill-Bar

De trendy Grill-Bar is een gestileerde plaats waar je welkom bent voor een ontbijt, een lunch, een souper, een glaasje champagne of een sophisticated cocktail in de loungebar op de eerste verdieping. De inrichting is ook hier gebaseerd op de typische sfeer uit moderne Amerikaanse succesbrasserieën van New York, zoals China Grill, TriBeCa Bar & Grill, of Hudson Bar & Grill. De keuken is een cross-over van Aziatische en Amerikaanse invloeden, gekoppeld aan gerechten uit de landen rond de Middellandse Zee. De dag begin hier met twee eieren met spek en tomaat (6 euro) of een ontbijtbord (21 euro). Voor de lunch zijn er modieuze bereidingen, zoals tonijntartaar met koriander (21 euro) en ’s avonds geniet men van ravioli met kreeft en spinazie (22 euro). Gemiddelde prijs à la carte plus drank : ca. 50 euro.

a

Grill-Bar : 14 Ny Ostergade. +45 33 14 34 54

www.grill-bar.dk

Londen

Arbutus

Arbutus ging op 19 mei open op de plaats waar voorheen Bruno Loubets Bistro Bruno gevestigd was in Frith Street. Loubets sous-chef Anthony Demetre is de drijvende kracht achter Arbutus, samen met zakenpartner Will Smith. Beiden kennen elkaar al van Putney Bridge dat Demetre een Michelinster opleverde. In Arbutus kiest de chef resoluut voor ‘nederige’ producten, met name orgaanvlees, en verwerkt deze in seizoengebonden bereidingen. Het menu vertoont een sterke Franse inslag, al zijn er ook Britse invloeden. Enkele van Demetre’s markantste bereidingen zijn : ‘hamburger van makreel en inktvis met barbecuesaus’ en ‘ pieds et paquets’, een schotel van lamsingewanden met witte wijn. Verrassend is ook dat je elke wijn op de kaart kan bestellen in een karaf van 2,5 dl, zodat je meerdere wijnen kan proeven. Demetre is bovendien een dessertenwonder. Dat proef je bijvoorbeeld aan zijn ‘warme chocoladesoep met brioche en pecannoten’. Er zijn lunch- en theatermenu’s voor 13,50 en 15 pond voor twee of drie gangen (ca. 20 en 22 euro). Gemiddeld voor twee, wijn en bediening inbegrepen ca. 70 à 80 pond (103 à 118 euro).

a

Frith Street 63-64, Londen W1D 3JW,

+44 20 7734 4545, maandag tot zaterdag van 12 tot 14.30 en van 17 tot 23 u., zondag van 12.30 tot 15.30 en van 18.30 tot 21.30 u. arbutusrestaurant.co.uk,

info@arbutusrestaurant.co.uk.

Dune

Majid Elghzal werkte al jaren in de horeca en droomde van een eigen restaurant. In maart van dit jaar was het zover : Dune opende in hartje Londen. Het restaurant bestaat uit een drukke bar vooraan, en een opulent gedecoreerd eetvertrek achteraan. De bar moet het hebben van een uitgebreide selectie originele cocktails (zoals Maraschino Dune met wodka, frambozenlikeur en kersensap) en een kort tapasmenu. Het restaurant biedt een kaart met Marokkaanse en mediterrane invloeden. Eén van chef-kok Olivier Ruiz’ specialiteiten is Marokkaanse cromesquis, waarbij geitenkaas, gerookte eend en witte bonen versmelten tot een mooi geheel. De prijzen zijn niet mals : voorgerechten kosten rond 8 pond (ca. 12 euro), hoofdgerechten zelden minder dan 16 pond (23,50 euro). Er wordt wel gewerkt met kwaliteitsproducten als foie gras, kreeft en gerookte zalm. Een alternatief is het prix fixe-barmenu, waarbij je ‘slechts’ 12,50 (18,50 euro) voor twee of 15,75 pond (23 euro) voor drie gerechten neertelt. Ga je toch voor the full monty, dan krijg je er het schitterende decor van het restaurant bij met kristallen luchters en glazen kasten vol exclusieve wijn. Gemiddeld voor twee, wijn en bediening inbegrepen, 80 pond (118 euro).

a

Haymarket 11, Londen SW1Y 4BP, +44 20 7839 2424, Maandag tot vrijdag van 12 tot 22.45 u., zaterdag van 17.30 tot 22.45 u. www.dunerestaurants.com, info@dunerestaurant.co.uk.

Konstam at the Prince Albert

Een van de meest originele restaurants die eerder dit jaar openden is Konstam at the Prince Albert. Dit eethuis in de stationsbuurt van King’s Cross is het tweede project van de jonge chef Oliver Rowe. De opzet is eenvoudig : Rowe kookt enkel met ingrediënten die binnen de M25 (de Ring) geproduceerd worden. Hij gaat ervan uit dat plaatselijke, seizoengebonden producten meer bieden dan voedsel dat van heinde en ver komt. Rowe verdiende zijn sporen bij Moro en concentreert zich in zijn nieuwe eethuis op Noord-Europese gerechten, zoals Theems sole meunière, Pierogi (gevulde pasta) met Cheshamgeitenkaas en brandnetels, en kwarktaart met compote van rabarber en varkensgras ( Polygonum aviculare). De chef probeert zoveel mogelijk trouw te blijven aan zijn principe : hier geen trendy olijfolie, maar extra vierge koolzaadolie uit Epping. Alleen voor thee, koffie en specerijen zoekt hij zijn heil bij buitenlandse producten (dat staat ook op de menukaart). Naast het originele concept biedt KAP een opvallend interieur, met luchters en gordijnen vervaardigd uit zo’n 100 kilometer bolletjeskettingen ! Gemiddeld voor twee, wijn en bediening inbegrepen : 60 à 70 pond (88,50 à 103 euro).

a

Acton Street 2, Londen WC1 9NA, +44 20 7833 5040, maandag tot zaterdag van 12.30 tot 22.30 u.

princealbert@konstam.co.uk, www.konstam.co.uk (nog niet afgewerkt).

L Restaurant & Bar

L Restaurant & Bar dankt zijn naam aan eigenaars Miranda en Eddy Lim en ging open op 15 februari in het culinaire hart van het Londense Kensington : Abingdon Road. Het moderne restaurant wordt bekroond door een glazen dak en is gespreid over twee verdiepingen. Er is plaats voor zo’n 70 gasten. Het menu bevat pareltjes als ’tempura van courgettebloemen met rode biet, mozzarella en ansjovis’, ‘octopus met gestoomde aardappelen, paprika en raketsla, en crème brûlée van wortel met komijnmacarons’. De ingrediënten voor deze modern-Spaanse en -Portugese gerechten worden rechtstreeks uit Spanje en Portugal geïmporteerd. Chef-kok Oskar Reboredo trainde in El Bullì en brengt zijn versie van Ferran Adrià’s revolutionaire kooktechnieken. Zoals in vele Londense restaurants is er een bar waar je tijdens de lunch kan proeven van miniporties van à la carte-gerechten en tapasassortimenten met vegetarische, vis- of vleesbereidingen. L biedt ook een goedkope lunchformule waarbij je 12,75 of 15 pond (ca. 19 of 22 euro) betaalt voor twee of drie gangen. Wereldwijnen kunnen per fles of per glas besteld worden. Gemiddeld voor twee, wijn en bediening inbegrepen : 80 pond (118 euro).

a

Abingdon Road, Londen W8 6AF, +44 20 7795 6969,

dinsdag tot zondag van 12 tot 15 u. en van 18 u.

tot middernacht. info@l-restaurant.co.uk,

www.L-restaurant.co.uk.

Tamesa@oxo Bar & Brasserie

De Oxo Tower aan de Londense South Bank (linkeroever) stond al bekend om zijn gastronomisch restaurant op de hoogste verdieping, en heeft er sinds 1 mei een klein broertje bij. Op de tweede verdieping van de art-decowolkenkrabber ging Tamesa@oxo open, een hedendaagse brasserie met bar, terras en prachtig uitzicht over de Theems. Chef-kok David Schofield kookt modern met zuiderse en oosterse invloeden. Dat is te merken in gerechten als ‘koude erwtensoep met citroenolie’ of ‘geglaceerde eend met sojabonen en gewokte groenten’. Leuk is dat het menu ook een afdeling voor smaller grown ups bevat met populaire kinderklassiekers als pasta en kip. In vergelijking met andere Londense restaurants vallen de prijzen goed mee : voorgerechten kosten gemiddeld 6 pond (ca. 9 euro), hoofdgerechten 12 pond (18 euro), nagerecht 5 pond (7 euro). Zelfs de wijnprijzen liggen laag, met verscheidene flessen rond 15 pond (22 euro) of glazen voor 5 pond. Je kan de hele dag door terecht in Tamesa. Het kan er wel erg druk worden, er is plaats voor 120 gasten ! Gemiddeld voor twee, wijn en bediening inbegrepen : 50 à 75 pond (74 à 111 euro).

a

Tamesa@oxo, 2de verdieping, Oxo Tower Wharf,

Bargehouse Street, Londen SE1 9PH, +44 20 7633 0088, maandag tot zaterdag van 12 tot 23.30 u., zondag van 12 tot 22.30. info@tamesaatoxo.com, www.oxotower.co.uk/tamesa.html.

Parijs

Fogon Saint-Julien

Het tapasfenomeen heeft ook de Franse topchefs in zijn greep. Gagnaire, Robuchon, Dutournier en Darroze – om maar een paar Parijse aficionados te noemen – experimenteren naar hartenlust. Maar de echte tapaskoning in de Franse hoofdstad heet Alberto Herràiz. Hij is afkomstig uit een horecafamilie in La Mancha en zette in de lichtstad dé standaards uit, zowel voor zoute als voor zoete tapas én voor een formidabele paella. Het kleine, intieme restaurantje maakt de belevenis nog intenser. Het lijkt misschien gek om in Parijs tapas te gaan smullen maar wie bij Alberto Herràiz over de vloer is geweest zal daar geen spijt van hebben. Zijn verfijnde en originele hapjes en sterke selectie kwaliteitscharcuterie werken immers als een magneet en voor je het weet zit je terug bij Fogon aan tafel. Reken voor een tweegangenmaaltijd ca. 25 à 30 euro.

a

Rue Saint-Julien-le-Pauvre 10, 75005 Parijs

(metro : St-Michel of Maubert-Mutualité), +33 1 43 54 31 33. Open dinsdag tot vrijdag voor diner, zaterdag en zondag lunch en diner.

Meating

Kritische vleesliefhebbers die een perfecte cuisson op prijs stellen en graag tussen verschillende runderrassen willen kiezen, moeten niet langer zoeken. Restaurant Meating maakt van rundvlees een staatszaak. Klanten kunnen kiezen uit typische Franse variëteiten zoals charolais, salers, limousin of blonde d’Aquitaine en uit de betere rassen zoals hereford en exclusieve black angus uit respectievelijk Ierland en de Ver-enigde Staten. Daarmee is de kous niet af, want van elk rund vind je hier ook nog eens verschillende stukken zoals filet, côte de boeuf, tussenribstuk of lendenbiefstuk. En ook wie gek is op tartaar, kan zich volledig laten gaan. Verder is er keuze uit maar liefst acht bakwijzen die de chef rigoureus respecteert. Een tweegangenmaaltijd kost er tussen 35 en 40 euro.

a

Avenue de Villiers 122,

75017 Parijs (metro : Perreire),

+33 1 43 80 10 10, alle dagen open.

Market

Ook al begint Market straks aan zijn vijfde jaargang, met het museale interieur en de verfrissende keuken van chef Wim Van Gorp blijft deze zaak in de chique Matignonbuurt hoge ogen gooien. Het speeltje van Jean-Georges Vongerichten heeft zijn houdbaarheidsdatum nog lang niet overschreden, wat uitzonderlijk is voor een hip adres. Modellen en andere sterren schuiven aan om te komen slurpen van fijne cocktails, zilte schaaldieren en ander lekkers. De jonge en getalenteerde chef uit Kasterlee zorgt voor gevarieerde gerechten met oosterse inslag waarbij smaak, originaliteit en creatieve bordschikking hand in hand gaan. Zijn beste creaties verhuizen regelmatig naar de overkant van de oceaan. Vongerichten superviseert onder meer in New York een tiental restaurants en laat Wim in Parijs zijn ding doen. Voor twee gangen betaal je in Market 40 à 45 euro.

a

Avenue Matignon 15, 75008 Parijs

(metro : Champs-Elysées-Clemenceau of Franklin

D. Roosevelt), alle dagen open.

Atelier Maître Albert

Sterrenchef Guy Savoy blijft in Parijs nieuwe restaurants openen. Chiberta, Les Bouquinistes, La Butte Chaillot en Le Cap Vernet zijn allemaal creaties die een bezoekje waard zijn. Wie van bereidingen aan het spit houdt, moet zijn kans wagen in Atelier Maître Albert. Hele kippen, grote vissen en machtige schenkels draaien zachtjes rondjes in de open keuken en geven aan het gedimde interieur een dramatisch en eetlustwekkend cachet. Met dit schoolvoorbeeld van een productkeuken scoort Savoy vooral bij fijnproevers die de Olvaritkeuken meer dan beu zijn. Hier kunnen ze zich met vork en mes en desnoods met hun vingers volledig laten gaan. Peuzelen is de boodschap ! Het atelier van meester Albert lijkt wel een opvangcentrum om te bekomen van een overdosis moesjes en schuimpjes. Een tweegangenmaaltijd kost zo’n 35 à 40 euro.

a

Rue Maître Albert 1, 75005 Parijs,

(metro : Maubert-Mutualité),

+33 1 56 81 30 01, alleen open voor diner, zondag gesloten. www.ateliermaitrealbert.com

L’Entredgeu

In Parijs kan je hip worden dankzij een gewaagd interieur, een aparte kaart, speciale klandizie of zelfs door lekker te koken en lage prijzen te hanteren. Lekkerbekken vallen vooral voor de laatste categorie. Jean-Pierre Tredgeu is hot. En wel omwille van zijn bistro waar je schouder aan schouder kan smullen van fijne en sympathiek geprijsde gerechten op basis van eerstekeusproducten, waar ze ook in sterrenzaken liefst mee werken. In ruil voor een lage rekening zit je dus wel bijna op elkaars schoot en de kans op sociale interactie is dan ook zeer groot. Niet meteen aanbevolen voor confidentiële of amoureuze gesprekken. Wie lekker wil tafelen en zich niet stoort aan de gemoedsgesteltenis van Parijzenaars zal zich een bezoekje niet beklagen. Reken voor twee gangen op 25 à 30 euro.

a

Rue de Laugier 83, 75017 Paris,

(metro : Porte-de-Champeret), +33 1 40 54 97 24,

zondag en maandag gesloten.

Door Willem Asaert, Jean-Pierre Gabriel, Veerle De Pooter en Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content