PIETER VAN DOVEREN

CULINAIRE CURSIEFJES

Omdat de verhaaltjes meestal niet langer zijn dan drie pagina’s en je na elk hoofdstuk kan stoppen, verdient het boekje Eet op! van de Nederlandse culinaire schrijver Johannes van Dam een plaats op het nachtkastje. Deze alleseter en allesweter is in eigen land vooral bekend via zijn leerzame stukjes in het Amsterdamse dagblad Het Parool. In België publiceert wijsneus Van Dam in de krant De Morgen. Eet op! is een verzameling van ruim honderd uiterst leerzame en boeiend geschreven cursiefjes over gangbare en minder gangbare producten (van arganiaolie tot zeekraal). Johannes van Dam vertelt over het verleden van het betreffende product en het huidige gebruik, waarbij hij niet nalaat om heilige huisjes omver te halen en nieuwe wetenschappelijke inzichten naar voren te brengen. Uitg. Nijgh & Van Ditmar, 14,95 euro.

TRADITIE

Voor avontuurlijke nachtelijke escapades wacht de nieuwe whisky van Glenfiddich: de Havana Reserve 21 Year Old. Voor deze whisky met een speciale smaak stelde de Malt Master een verloren gegane traditie terug in ere: hij liet de whisky rijpen in vaten waarin vier jaar oude Cubaanse rum zat. Hierdoor is de 21 jaar oude Glenfiddich Havana Reserve een verfrissende malt whisky met een uniek, zoet profiel van toffee en banaan in de neus en de smaak van limoen en gember in de mond. Aanbevolen verkoopprijs: 105 euro.

ESPRESSO

Meer en meer mensen genieten& thuis van het typische aroma van een kopje espresso. Een perfecte espresso begint bij correct gemalen koffie en een apparaat met de juiste kwaliteiten. De Italiaanse fabrikant De’Longhi presenteert voor het eindejaar een nieuw espressomachine in feestverpakking: een houten kistje met daarin de EC 610, twee espressokopjes met schoteltjes, espressokoffie en twee flesjes amaretto. De EC 610 is strak vormgegeven in antracietkleur met chromen accenten. De pompdruk bedraagt 15 bar en met de filterhouders zet je in een handomdraai één of twee kopjes met een mooie cremalaag. Het toestel werkt met gemalen koffie en met Easy Serving Espresso. Aanbevolen verkoopprijs: 199 euro. Tijdens de eindejaarsperiode krijg je de kist, kopjes en schotels, koffie en amaretto gratis erbij. info@delonghi.be

PRIMEUR

Reeds 250 miljoen jaar geleden, lang voor de indrukwekkende dino’s, zwommen er steurvissen in de wereldzeeën rond. Gedurende al die tijd bleven de vissen morfologisch zo goed als onveranderd, waardoor men ze ‘levende fossielen’ kan noemen. Door toedoen van de mens, die amper 400.000 jaar op aarde rondloopt, is de steur met uitsterven bedreigd. Overbevissing voor de oogst van kaviaar, slechtere waterkwaliteit en het bouwen van stuwdammen hebben het bestand de laatste 50 jaar snel doen teruglopen. Maar er is hoop voor de kaviaarliefhebbers. Het Belgische Aqua Bio begon eind ’80 met de kweek van steur en laat de steur op vijvers, onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden, uitgroeien tot geslachtsrijpe vissen. Momenteel wordt Royal Belgian Caviar geproduceerd met de eieren van Siberische steur. Deze soort heeft eieren die in grootte vergelijkbaar met de Osietra-kaviaar, en die in kleur variëren van olijfgroen over bruin naar zwart. De smaak is zuiver, nootachtig en verschilt van traditionele kaviaar omdat de eieren afkomstig zijn van een gekweekte vis en slechts licht gezouten zijn. Royal Belgian Caviar is voor particulieren verkrijgbaar in de afdeling visdelicatessen van Delhaize De Leeuw (vanaf 39,5 euro voor 30 g). Aqua Bio hoopt binnenkort ook de eerste Osietra-kaviaar te produceren en de zeer exclusieve witte ‘kaviaar van de tsaar’, afkomstig van albino-steuren. Aqua Bio-medewerkers zijn vooral biologen en licentiaten dierkunde. De firma is onderdeel van nv Joosen-Luyckx.

Info: 014 41 38 94. E-mail: joosen-luyckx@pandora.be

ZUIVER

Ice Rocks is een Franse onderneming die zich heeft gespecialiseerd in het vervaardigen van zuivere in te vriezen ijsblokjes. De ijsblokjes zijn gemaakt van bronwater, aangeboord op een diepte van 100 meter in het hart van de Franse Vendée. Dit water is vrij van nitraten en is bestemd voor wie staat op de authentieke smaak van zijn drank. De hermetisch verpakte ijsblokjes zijn ook bedoeld voor toeristen die reizen naar risicolanden, voor de minibar van luxehotels en voor luchtvaart- en cruisemaatschappijen en klinieken. Het water in de blokjes is zuiver, maar men kan zich vragen stellen over de relatie ‘milieu’ en de plastic wegwerpkubusjes waarin het water is verpakt. Info@icerocks.fr

RECHTZETTING

In het artikel De wijn der traagheid‘ (Weekend Knack van 13 november 2002) sloop een fout: de wijnen van de excentrieke wijnbouwer Pierre Overnoy uit Pupillin zijn wel degelijk in België verkrijgbaar, namelijk bij SWAFFOU, Vrouw Van Mechelenstraat 4, 2800 Mechelen (0475 80 04 14). De Pupillin blanc 2000 (chardonnay) kost 23,17 euro, de Pupillin rouge 1998 (poulsard) 16,53 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content