PIETER VAN DOVEREN

TOEGANKELIJK

Jamie Oliver begon op zijn achtste met koken in de pub van zijn ouders. Hij ging in de leer, onder meer bij Antonio Carluccio, en opende een eigen eethuis in Oost-Londen. Het grote publiek leerde Jamie en zijn eenvoudige, grensoverschrijdende recepten kennen via succesprogramma’s op de televisie en bestsellers, als The Naked Chef, The Naked Chef is terug en Happy Days met The Naked Chef. In zijn laatste boek Jamie, de basis van het koken komt de inmiddels internationaal tot kookvedette verheven kok met bruikbare adviezen en ideeĆ«n en een honderdtal recepten. Het materiaal is afkomstig uit de tv-reeks Jamie’s Kitchen, waarbij de keukenster traint met een team werkloze kids. Ook deze keer blijf Jamie trouw aan zijn oprechte manier van koken en kiest hij opnieuw vermakelijke en eenvoudige bereidingen, waarin met veel zuiderse en Aziatische invloeden wordt gewerkt. De gerechten zijn toegankelijk en kleurrijk weergegeven en er is dan ook geen enkele reden waarom het boek Jamie, de basis van het koken niet opnieuw als warme broodjes zou verkopen. Uitg. Culinaire Boekerij, 29,50 euro.

KLASSIEK

Gordon Ramsay is een andere veelbesproken Engelse kok. Zijn gelijknamige restaurant in Chelsea is momenteel het enige driesterrenrestaurant van Londen. Ook deze kok verwierf via zijn kookprogramma’s op tv ( Boiling Point, Beyond Boiling Point) en zijn gastoptredens in talkshows internationale vermaardheid. Ook zijn eerder gepubliceerde boeken zijn bestsellers ( Passion for Flavour, Passion for Seafood, A Chef for all Seasons). Zijn meest recente boek Just Desserts werd recent in het Nederlands vertaald en ligt nu in de winkel als Gordon Ramsay’s desserts van een meesterchef. Ramsey vertrekt veelal van klassieke nagerechten, die hij vereenvoudigt en menigmaal combineert met andere basisgerechten, zoals fruit, room of ijs, tot een grand dessert. Het zoete lekkers is ingedeeld in: vruchten, ijs en room, mousses, bavarois en soufflĆ©s, flensjes en beslag, traditionele koekjes, en zoetigheden voor bijzondere gelegenheden. Achter in het boek staat praktische basisinformatie.

Uitg. Tirion, 29,50 euro.

VOLAUTOMATISCH

Voor de liefhebbers van een geurige espresso met romig schuim is er een uitgebreide keuze aan espressomachines. Krups, een van de leiders op deze markt, presenteert zijn laatste innovatie: Orchestro Dialog, het eerste ‘volautomatisch’ espressotoestel. Liefhebbers kunnen kiezen uit lungo, ristretto, espresso of cappuccino, in een of twee kopjes, licht of sterk. Afhankelijk van de beslissing zal de machine automatisch 7 gram koffie malen voor een normaal kopje, 10 gram voor een kopje sterke koffie en 14 gram voor twee normale kopjes. Om optimaal te genieten van het aroma, maalt Orchestro Dialog de koffiebonen onmiddellijk en kan je de fijnheid van het malen zelf bepalen (6 standen). Het bonenreservoir kan tot 250 gram bonen bevatten. Het toestel werkt zowel met gemalen koffie als met koffiebonen. De elektromagnetische pomp zorgt voor een druk van 15 bar, ruim voldoende voor een romige espresso. Aanbevolen verkoopprijs 800 euro.

PRESTIGIEUS

Het restaurant Hof van Cleve van PeterGoossens (foto) werd opgenomen in Traditions & QualitĆ© – Les Grandes Tables du Monde, de meest prestigieuze vereniging van restaurateurs ter wereld. Het geheel van de Belgische leden van de vereniging maakt momenteel 10 procent uit van het totale bestand en dat is evenveel als de bijdrage van de VS: niet slecht voor zo’n klein landje.

Hof Van Cleve, Riemegemstraat 1, 9770 Kruishoutem, 09 383 58 48.

KERSTKOEKJES

Voor zorgvuldig geselecteerde olijfoliƫn uit het Middellandse-Zeegebied zijn er de boetieks van Oliviers&Co. Voor de kerstdagen biedt O&Co nu ook een assortiment van vier soorten kerstkoekjes, gemaakt met olijfolie en verpakt in een blikken trommel (15 euro). De ProvenƧaalse zandkoekjes en Corsicaanse canistrelli worden traditioneel gebakken aan het einde van de advent en zijn sinds eeuwen bestemd voor de kersttafel. Mals of knapperig, met stukjes chocolade, amandelschilfers, sinaasappel- of citroenschilletjes: alle koekjes zijn ambachtelijk vervaardigd, zonder kleur- of bewaarmiddelen. Er zijn vier O&Co-boetieks: ƩƩn in Antwerpen (Schrijnwerkersstraat 8), twee in Brussel (Linthoutstraat 244 en Boterstraat 28) en ƩƩn in Namen (rue Marchovelette). De winkel in de Linthoutstraat beschikt over een grote gastentafel, waaraan men kan kennismaken met olijfoliegerechten, zoals gevarieerde tians, gebaseerd op zuiderse ingrediƫnten als gedroogde tomaten, gekonfijte wortels, auberginetartaar en gestoofde paprika. www. oliviers-co.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content