PIETER VAN DOVEREN
...

PIETER VAN DOVERENCULINAIRE REVOLUTIE"Vernieuwing op culinair vlak is belangrijk en is van invloed op de kwaliteit van het leven en op de toekomst", zo staat er te lezen in het voorwoord van Azië Nieuwe Stijl. "Het gaat om een wezenlijke overtuiging en bewust bezig zijn met goede keuzes." In het aantrekkelijk uitgevoerde boek gaat auteur Sri Owen een stapje verder en vindt zij de Aziatische keuken opnieuw uit. Om deze culinaire revolutie te orchestreren ging de in Sumatra geboren en in Londen opererende culinaire schrijfster te rade bij bekende koks. De 'nieuwe stijl' presenteert zij via een 150-tal bewerkte en heruitgevonden recepten. Deze 'nieuwe keuken' staat open voor westerse invloeden en voor radicale stijlmengelingen. Sri Owen vereenvoudigt en stemt haar recepten af op onze smaak en gezondheidstrends. Daardoor is haar versie van de Aziatisch geïnspireerde fusion kitchen een bonte mengelmoes. Tirion, 35,90 euro.STAP VOOR STAPWeekend Knack-lezers met culinaire belangstelling zijn vertrouwd met de vele activiteiten van de Weekend Knack Kookclub. Tijdens kooklessen, culinaire demonstraties en uitgebreide degustaties geven grote Belgische chef-koks hun keukengeheimen prijs aan kleine groepjes geprivilegieerde leden van de Kookclub. Deze lessen vinden plaats onder het waakzaam oog van Carine Vandeplas. Deze culinaire duizendpoot komt tussenbeide wanneer een chef-kok te snel gaat of onduidelijk is. Carine Vandeplas verzamelde ook de recepten van de kooklessen. Uit dit rijke repertoire werden naderhand 225 recepten geselecteerd, die werden ingedeeld in de volgende hoofdstukken: aperitiefhapjes, exotisch, vegetarisch, surf & turf, voor- en hoofdgerechten met vlees en vis, en nagerechten. De werkwijzen zijn duidelijk weergegeven volgens de stap-voor-stapmethode, zodat bijna iedereen die zich inspant tot een bevredigend resultaat komt. Bij de 225 recepten treft men zowel gerechten voor beginners als voor gevorderden. In alle gevallen is het einderesultaat 'actuele fijnkost' waarmee men genodigden bij alle soorten gelegenheden kan verbazen. Chef in Eigen Huis is in de eerste plaats een gebruiksvriendelijk doeboek, maar het toont ook wat er leeft in de beste restaurants van Vlaanderen en Brussel. Chef in Eigen Huis, 225 recepten van grote chefs, Roularta Books, 14 euro.SAMENSPELHerwig Van Hove heeft zijn waardering voor een goed glas bier nooit onder stoelen of banken gestoken. In zijn nieuwste boek Bier aan Tafel gaat hij een stapje verder en gebruikt hij het nobele vocht in gevarieerde bereidingen. Aan de basis van het bierkookboek staat een door megabrouwer Interbrew opgezet project om bier te 'vergastronomiseren': om bier opnieuw een plaats aan tafel te geven. Heel wat gerechten zijn een nachtmerrie voor wijn, denk maar aan de zoetzure smaken van konijn met pruimen, een friszure rolmops of een Luikse sla waarbij men zuivere azijn gebruikt. Bij dit soort bereidingen is een goed glas bier op zijn plaats. Een zoet abdijbier of een rinse geuze kunnen voor prachtig samenspel zorgen tussen spijs en drank. In het boek Bier aan Tafel vindt de lezer toasts en aperitiefhapjes, voorgerechten en brasseriegerechten, allemaal van het smakelijke, landelijke Vlaamse type, die passen bij verschillende types bier. Vooraan in het boek wordt een historisch overzicht gebracht van bier in België, gevolgd door uitleg over grondstoffen en types, een presentatie van de bieren van Interbrew en, om het de gebruiker makkelijk te maken, uitleg van Herwig Van Hove over de combinatieregels. Bier aan Tafel, Globe (een initiatief van Roularta en VAR), fotografie Gerald Dauphin, 16 euro.VISGIDSNog geen twintig jaar geleden stond Engeland bekend als onontgonnen gastronomisch gebied. Op korte tijd werd koken populair en de media creëerden sterrenkoks aan de lopende band. Plots kon heel Engeland koken, was iedereen gourmet en at de hele wereld uit handen van Engelse tv-koks, die tussendoor het ene kookboek na het andere publiceerden. Rick Stein is de man achter The Seafood Restaurant in Padstow, waaraan sinds kort ook een school verbonden is. Voor het grote Engelse publiek is deze 'vissige' kok vooral bekend door de tv-series en bijbehorende boeken, waarvoor hij de nodige Awards mocht ontvangen. Van zijn laatste bestseller, Rick Stein's Seafood Lover's Guide, werden al meer dan 170.000 exemplaren verkocht. Fans van Stein kunnen zich opnieuw in de handen wrijven: het oorspronkelijk door BBC-Worldwide Limited uitgebrachte Rick Stein's Seafood werd in het Nederlands vertaald en ligt nu als Rick Stein, Verse Vis in de winkel. Dit rijk geïllustreerde kookboek wendt zich tot jonge, avontuurlijke liefhebbers van vis, schaal- en schelpdieren, die door de wenken en de recepten van de Engelse kok leren om op een natuurlijke en makkelijke manier met vis te kokkerellen. Handig zijn de stap-voor-stapfoto's die in het eerste deel van het boek de verschillende technieken uitleggen. Het tweede deel is gewijd aan 200 recepten, die het vervolg zijn op de eerder getoonde technieken. Naast succesrecepten uit vroegere boeken treft men ook nieuwe recepten. Het laatste deel is gewijd aan productinformatie en geeft uitleg bij en afbeeldingen van een bonte verzameling vissen, schaal- en schelpdieren. Rick Stein, Verse Vis, de beste en overzichtelijkste gids voor het bereiden van vis, schaal- en schelpdieren, Tirion, 39,50 euro. SPEELSGroentekok Frank Fol, eigenaar van het Leuvense fijnkostrestaurant Sire Pynnock, treedt op als culinair consulent voor bedrijven, groepen en individuen. Kennis kun je op vele manieren doorgeven, zoals bijvoorbeeld via een instructief kookboek. Om een oogstrelend, handig en didactisch kookboek te maken, vormde Frank Fol een team met wijngoeroe Guido Francque (o.a. Eigentijds Wijninstituut, Brasserie Hertog Jan in Brugge), fotograaf Tony Le Duc en Toni De Coninck, adjunct-hoofdredacteur en journalist bij UIT-Magazine. Deze samenwerking resulteerde in een bijzonder boek. Onder de titel Groenten & Wijn wordt op een speelse manier de relatie blootgelegd tussen wijnen en de nieuwe Belgische keuken. Schitterend fotowerk, zoals wij dat van Tony Le Duc gewend zijn, uitleg over wijnstijlen en vijftien kooktechnieken, en een twintigtal duidelijk weergegeven, interessante, eenvoudige en creatieve recepten met bijbehorend wijnadvies maken van dit kook- en wijnboek een aanrader. Spijtig dat de prijs zo gepeperd is! Groenten & Wijn: de harmonie tussen wijnen en de nieuwe Belgische keuken, Lannoo/Terra, 49,50 euro. INTRODUCTIEIn de Japanse keuken zoekt de kok het raffinement in de eenvoud. Er is geen keuken in de wereld die door zijn verfijning en tradities zo moeilijk te doorgronden is. Daarom is het boek Masterclass Japans Koken een welkome tegemoetkoming om onze honger naar kennis te stillen. Auteur is de in Tokio geboren en in Engeland bedrijvige kookboekenschrijfster Emi Kazuko. In de door haar gepresenteerde masterclass brengt zij de kennis samen van 21 beroemde Japanse koks. Emi Kazuko geeft gefundeerde informatie over Japans eten en de theeceremonie, over de Japanse regio's en hun gastronomie, en presenteert de Japanse voorraadkast, waarbij zij vergeet de door haar geselecteerde ingrediënten afzonderlijk te tonen. Een bezoek aan een Japanse winkel is voor een nieuwsgierige, westerse foodie frustrerend, omdat veel producten onbekend zijn en je niet ver komt met de Japanse tekst op de verpakking. Daarom zouden foto's van de belangrijkste producten in dit boek allesbehalve een overbodige luxe zijn. Het grootste deel van het boek gaat naar recepten, waarvan er in elk hoofdstuk één is uitgewerkt als masterclass, waarbij de lezer met foto's stap voor stap langs de volledige bereiding wordt geleid. Masterclass Japans Koken, Tirion, 39,90 euro.