PIETER VAN DOVEREN

WALLONIE ERBIJ

De nieuwe KnacksRestaurantgids, editie 2003-2004 is uit. Hij wordt, naar tweejaarlijks gebruik, samengesteld door Pieter van Doveren en Jan Van Hemeledonck en is nu aan zijn twaalfde jaar en aan zijn zesde uitgave toe. Gezien het gastronomisch landschap permanent onderhevig is aan veranderingen, verdwenen in de gids eerder opgenomen eethuizen en werden heel wat nieuwe adresjes toegevoegd. Ook de beoordelingen zijn door kwaliteitsschommelingen sterk onderhevig aan veranderingen. Grote nieuwigheid in de pas verschenen editie is de toevoeging van de uitverkoren adressen in Wallonië. De auteurs trokken, op vraag van de gebruikers, de taalgrens over om een degelijke selectie te maken van uitmuntende restaurants. Daarbij werden heel wat culinaire wonderen ontmoet.

Knacks restaurantgids signaleert tendensen, komt tegemoet aan nieuwe behoeftes, zoals plezierig, ongedwongen en avontuurlijk tafelen, en verdedigt waarachtigheid, door aan het klokzeel te trekken voor al die chef-koks die zich inspannen om dagelijks ‘echtheid’ op het bord brengen, met of zonder zilveren cloche. Door deze diversiteit kan elk type van eters zich in de gids terugvinden. Om het de lezer makkelijk te maken, zijn voorin deze eaters digest voorkeurhuizen van diverse eetstijlen opgenomen. Deze zogenaamde topratings zet de hongerige onmiddellijk op het juiste pad bij het zoeken naar specialiteitenrestaurants, jonge en inventieve kooktalenten, zakenrestaurants, vegetarische eethuizen, gezellige eetcafés en bistro’s, smakelijke brasseries, pikante exoten en dies meer. Aan de beste eethuizen werd een waardeoordeel toegekend. In het ‘rapport van de samenstellers’ worden gardes uitgedeeld als onderscheiding voor buitengewone prestaties. In de Knacks Restaurantgids vind je die onderscheidingen en de belangrijkste topratings terug in de vorm van symbolen. Met een verkochte oplage van meer dan 10.000 exemplaren en de objectieve beoordelingen, los van enige commerciële horecabinding, heeft deze Nederlandstalige restaurantgids voor België een absolute notoriëteit verworven. (SL)

Knacks Restaurantgids 2003-2004, Vlaanderen, Brussel en de beste adressen uit Wallonië: uitgeverij Roularta Books, 20 euro.

WEELDERIG

Wat is het mooiste hotel van Brussel? Voor heel wat mensen met dikke portemonnee is dat Hyatt Regency Brussels, gelegen aan het einde van de Louizalaan, op een boogscheut van het Terkamerenbos. Het vroegere hotel Mayfair, dat lang werd uitgebaat door een Japans consortium, werd in 1999 gekocht door de zakenman Rémy Baron. Hij investeerde vele miljoenen in de renovatie en engageerde de Franse decorateur Jacques Garcia. Die ontwierp een weelderige decoratie in Napoleon III-stijl. Garcia voorzag op het gelijkvloers een restaurant en loungebar, waar le beau Bruxelles zich vanaf de eerste dag thuis voelde. Inmiddels zijn hotel en restaurant tweemaal doorverkocht, de eerste keer aan een Franse investeringsgroep, de tweede keer aan de keten Hyatt Regency. Bar-restaurant Le Barsey bleef en is te bereiken via de opulent gedecoreerde ontvangsthal. Het restaurant bestaat uit een schemerige, grote zaal met twee intieme zijzalen. Het geheel is rijk gedecoreerd met zijde, fluweel, wandtapijten en vrouwenbeelden. Eten doe je in ongemakkelijke lage armstoelen en canapés, versierd met gouden franjes. Keukenchef is de Fransman Thierry Granero. ’s Avonds brengt hij modieuze bereidingen. De kok besteedt veel aandacht aan de presentatie. Voor de lunch is er een dagschotel voor 15 euro, ’s avonds moet je rekenen op 50 euro en meer.

Restaurant Barsey, Hyatt Regency Brussels: Louizalaan 381-383, 1050 Brussel. 02 649 11 11. Parkeerdienst. www.brussels.hyatt.com ,brussels@hyattintl.com

VIA KIOSK

De naam Tupperware wordt spontaan geassocieerd met hermetisch sluitende bewaardozen, die duur zijn maar een leven lang meegaan, en met homeparty’s, tot voor kort de enige manier om producten van dit merk te verwerven. Het Amerikaanse bedrijf werd zo’n zestig jaar terug opgericht door Earl Tupper, een scheikundige die pionierswerk leverde inzake verwerking van polyethyleen en propyleen voor huishoudelijk gebruik. In 1946 lanceerde Tupper de ‘wonderkom’: een kom met een soepel deksel, dat hermetisch sloot. De wonderkom is ook nu nog aanwezig in het gamma. Tupperware omvat tegenwoordig een brede waaier aan huishoudelijke producten, die degelijk zijn en een eigen look hebben (jaarlijks worden zo’n 40 tot 50 nieuwe producten gelanceerd). Heel wat nieuwe recipiënten zijn multifunctioneel en kunnen zowel in diepvriezer en koelkast als in de microgolfoven dienst doen. Bij de nieuwelingen treft men serveerkommen uit de Eleganzia-lijn, de Crystal Plus-schenkkan, een kaasmolen en multiflex bakvormen. Sinds vorig jaar wordt er niet meer uitsluitend verkocht via Tupperware-presentatrices ten huize van een gastvrouw (elke 2,5 seconden wordt er ergens ter wereld een homeparty gehouden), maar kan men in ons land ook aankopen via 11 kiosken, die zich in grote shoppingcentra bevinden, zoals Woluwe, Wijnegem en Maasmechelen. www.tupperware.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content