PIETER VAN DOVEREN

ONGEDWONGEN

Senteurs du Sud is een aangename uitvalsbasis aan de zuidkant van Brussel, op vijf minuten rijden van de ring, afslag Waterloo. Binnen in het restaurant met apero-bar ontvouwt zich een landelijk warm en zuiders decor, met in ossenbloedkleur gesponste muren. Marokkaanse muurlampen en Franse lusters met schemerlampen, planken vloeren, dromerige wereldmuziek (in de handel te koop op dubbele cd, geparfumeerd met kaneel) en een innemende bediening (in het Frans) zorgen voor de juiste sfeer om ontspannen te tafelen. Aan tafel zitten jonge en oude mensen, waarbij afgevaardigden van de beau monde uit de omliggende internationale villawijken van Ohain en Lasne. Senteurs du Sud is een project van twee boezemvrienden , Steve en Dimitri, die voorheen in de kleding en het uitgaanscircuit bedrijvig waren. De spijskaart vermeldt modieuze, ongecompliceerde bereidingen, waarbij een keuze aan pasta’s en salades. Wij proefden van groenten van de grill met mozzarella (9,90 euro), ganzenlever in doek bereid met mangochutney (14,60 euro) sliptongetjes uit de boter met kappers (19,50 euro) en lenderibstuk uit Ierland van de grill met bearnaise en frieten (16,10 euro) en ervaarden de bereidingen als smakelijk en correct.

Senteurs du Sud: resto-apéro-bar, rue des Saules 13, 1380 Ohain. 02 351 23 41. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. Dagschotel 9 euro.

JAPANSE TRADITIE

Kai Cutlery is een bekende Japanse producent van onder andere design-koksmessen en kan bogen op een traditie die teruggaat tot het begin van de vorige eeuw. Ook de collectie Kai Wasabi- koksmessen komen voort uit de overdracht van het rijke, Japanse cultuurgoed. Deze serie is ontwikkeld voor zowel de professionele kok als de enthousiaste hobbykok. De vormgeving van de messen is gebaseerd op traditioneel Japans design, gecombineerd met moderne eisen van comfort. Zo is het heft gemaakt van polypropyleen vermengd met bamboepoeder, waardoor je het uitzicht krijgt van bamboe en de vaatwasserbestendigheid van kunststof. Bamboe heeft als voordeel dat het van nature bacterievrij en ecologisch verantwoord is. Het lemmet van de Wasabi-messen is van mat roestvrij staal en is eenzijdig geslepen, zoals de traditionele samourai-zwaarden. De meeste Wasabi-messen hebben een typisch Japanse chestnut-grip: Japanse koksmessen hebben namelijk een hoek van 15 graden (i.p.v. 20 graden). Deze hoek is volgens Japanners ideaal om vis van de graat te halen. Deze messen slijpt men bij voorkeur op een Wasabi-wetsteen. De Kai Wasabi-collectie bevat het juiste mes voor de belangrijkste handelingen: een officemes, twee koksmessen (15 en 21 cm), een snij/hakmes en drie fileermessen. De prijzen variëren van 39,95 euro tot 65 euro. Invoerder: Hombel, 014 38 90 10.

STRAFFE EETVERHALEN

Waar mensen samen eten, ontstaan verhalen, die acteur Bart Klein en vormgever Andy Huysmans op verzoek van het cultuurcentrum De Kern verzamelden. Het duo maakte in de lente van 2002 een kruistocht door het Antwerpse district Kiel, aan de grens van Hoboken en Antwerpen, en noteerde er straffe eetverhalen, spannende gerechten en opvallende recepten. Uit deze notities ontstond Kielse Kookkunst, een bescheiden boekje met originele vormgeving (8 euro). Uitgever is Unesco Centrum Vlaanderen, in samenwerking met uitgeverij EPO.

NIETS DAN GLAS

Ben je al lang op zoek naar een ontbrekend glas voor je servies, ben je verzamelaar of liefhebber van oud glaswerk en kristal, dan is de Glasbeurs van Lasne, die nu voor de twaalfde keer wordt georganiseerd, een niet te missen rendez-vous. Tijdens het weekend van 5 en 6 oktober (10 tot 18 u.) presenteren zeventig exposanten, waaronder de grootste specialisten in oud glaswerk uit België, Frankrijk, Nederland en Duitsland, er glazen allerhande, karaffen, pronkserviezen, jampotten, koelers, fruitschalen en nog veel meer. Je vindt er de meeste producties terug van de grote manufacturen, van de zeventiende eeuw tot nu, en dat voor goede prijzen. Tijdens het salon zie je ook ambachtslui bezig met het etsen, beschilderen, emailleren of zandstralen van glas. Op zaterdagmiddag is er een uiteenzetting door Isabelle Verhoeven, kunsthistorica en docent inzake oud glaswerk. De beurs heeft plaats in het Sportcentrum van Lasne-Ohain (Waals Brabant). Entree: 5 euro, gratis onder de 16 jaar.

Info: 02 63322 954,

www.foireduverre.be

IGLO

Ahoi, ahoi, alle hens aan dek, de oude, vertrouwde Captain Iglo heeft weer een baard. De fabrikant van diepvries fish sticks voerde de vriendelijk ogende grootvaderfiguur met grijze baard in 1964 voor het eerst op. In 1998 laat de bejaarde kapitein het roer over aan zijn jongere neef. Maar het publiek kon geen afscheid nemen, dus moest de jongeman, na vijf jaar, wijken voor een échte visser. Captain Iglo schuimt de Noord-Atlantische Oceaan, de Noordzee en de wateren tussen IJsland en Noorwegen af op zoek naar scholen Alaska Pollak en kabeljauw. Zijn naam staat voor vissticks, gepaneerde kabeljauwsteaks en drie recentelijk geïntroduceerde gepaneerde visfilets: spinazie, kaas/fijne kruiden en tomaat/mozzarella.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content