Essentiel laat zich al tien jaar gelden in de Belgische mode met schitterende kleuren, fleurige prints, juwelen en accessoires. Inge Onsea, die het label oprichtte met haar man Esfandiar Eghtessadi, haalt voor ons herinneringen op uit haar fotoalbum.

1. Winter 2000.

“Deze poncho was hét item van dat seizoen. Het was de eerste keer dat we volledige silhouetten maakten. Het seizoen ervoor waren we net begonnen met T-shirts.”

2. Winter 2003.

“Dominique Libert nam deze foto vanuit de auto. Iedereen dacht dat we in een of andere steppe zaten, maar het zijn de Belgische Ardennen.”

3. Lente 2003.

“Dit was mijn eerste shoot, in een kunstschool in Brussel. Ik vond het fascinerend. De prentjes en foto’s op de achtergrond brachten ons op het idee om ook in de winkels collages te hangen.”

4. Winter 2005.

“Dit beeld is gemaakt in de Ardennen door Andre Lennon. Wie denkt dat het er op een fotoshoot glamoureus aan toe gaat, had erbij moeten zijn. Deze foto is genomen in een kippenhok, waar we gingen schuilen voor de regen. Gelukkig was dit Braziliaanse model erg meegaand.”

5. Winter 2005.

“Deze jurk is typisch Essentiel. In die periode hebben we er tonnen verkocht. Tijdens deze shoot hebben we de schoenen en laarzen achteraan moeten openknippen. Het Braziliaan-se model had enorme voeten. Wat we allemaal niet doen in de naam van de mode.”

6. Winter 2006.

“Dit is de enige shoot waar ik niet bij was, wegens hoogzwanger. Deze foto is genomen op een brug over een spoorweg in Parijs. Het is een typische Essentiellook van vroeger. Laten we hopen dat deze kniebroeken niet meer terugkomen. Ik zou ze voor geen geld ter wereld dragen!”

7. Lente 2007.

“We hadden een defilé gepland in onze showroom voor de agenten. Het was een snikhete dag, dus besloten we op het laatste nippertje om het defilé op een mooi pleintje voor het kantoor te houden. We hadden geen toestem-ming gevraagd aan de gemeente, dus moest het snel vooruitgaan en de modellen moesten zich omkleden in een vervallen leegstaand pand. Gelukkig hebben we geen politie gezien.”

8. Lente 2008.

“Dit meisje is altijd een van mijn favorieten geweest. Een model kiezen is niet zo evident als het lijkt. Ik heb liever een meisje met een sterke look dan een klassieke schoonheid. De kleren vind ik ook vandaag nog erg eigentijds. Ik ga regelmatig door mijn kast, maar draag nog altijd dit kleine vestje.”

9. Winter 2009.

“Die mannelijke look vind ik super. De broek met het iets te lage kruis is een echte hit deze winter. Wel met hoge hakken dragen.”

10. Lente 2010.

“Dit is een van mijn favorieten voor de komende lente. Deze oversized felblauwe catsuit heeft een krachtige look. Ik voel me altijd erg sterk als ik hem draag.”

Door Catherine Pleeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content