ELKE GERAERTS

© FRED DEBROCK

Een sleutel tot geluk ? Laat je niet te vaak leiden door je brein. Dat houdt je bijvoorbeeld via dopamine verslaafd aan elke mail of sms die je interpreteert als een vorm van aandacht voor jezelf. Maar van die informatiestroom raak je overprikkeld. Daarom houd ik regelmatig mijn laptop dicht en zoek ik momenten van stilte en verveling op. Ook over gevoelens van droefheid of pessimisme beslis je voor een stuk zelf hoezeer je ze toelaat. Het is belangrijk om te observeren welke rare kanten je brein soms opgaat en via zelfcontrole je mentale hygiƫne te verbeteren.

Ik multitask zo weinig mogelijk. Recent onderzoek bewijst dat multitasken niet alleen inefficiƫnt is, het hangt ook samen met een vermindering van grijze stof in hersengebieden die van belang zijn voor je cognitieve en emotionele controle en empathie. Het is een van de dingen waarop mijn compagnon Pia en ik bedrijven willen wijzen. Ze moeten absoluut investeren in hun gezonde mensen. Daar zit het groeipotentieel.

Niet lullen, maar poetsen. Dat zeggen ze in Rotterdam, waar ik vijf jaar gewoond heb. Het betekent : kom op, aan de slag ! Dat zeg ik ook in mijn boek : ben je ontevreden in je functie ? Onderneem dan actie. Ik had aan St Andrews University een contract tot aan mijn pensioen, maar ik zegde dat op toen ik besefte dat ver van mijn familie en vrienden wonen niet mijn meisjesdroom was. Vijf jaar later verliet ik de academische wereld om ondernemer te worden. Ik durf mijn hart volgen, omdat ik weet dat alles uiteindelijk goed komt.

Ik koester mijn kwetsbare momenten. Dingen doen soms pijn of verlopen moeilijk, maar dat doet me beseffen hoe gelukkig ik mezelf mag prijzen als het wƩl goed gaat.

Een burn-out heb ik nooit gehad, maar erover schrijven heeft me veel geleerd. Zo ga ik bewuster om met : wat ben ik aan het denken ? Hoeveel stress laat ik toe en moet dat wel ? Ik jaag me minder snel op in de file en als ik overstelpt word door telefoons las ik even radiostilte in. Tijdens het schrijven van het boek was ik een magneet voor de meest geĆ¼pdatete inzichten hierover. Ik had een missie en dat mis ik nu al een beetje.

Mijn boodschap is niet minder sterk omdat ik geen professor meer ben. Hoop ik. Mijn drijfveer is alleszins dezelfde : het verschil maken voor mensen. In het middelbaar was ik al de praatpaal. Mensen vertelden mij hun zorgen en ik wilde ze helpen. Als iemand nu na vijf coachingsessies zegt “Ik ben weer gelukkig. Bedankt”, dan kan mijn week niet meer stuk.

Ik hou enorm van Japan omdat het er zo puur is. Ik kan er niet-geijkte paden bewandelen. Mijn ouders hebben veel met mij gereisd en toen ik in Boston of in Schotland ging wonen, juichten ze dat alleen maar toe. In het buitenland heb ik zoveel nationaliteiten en types leren kennen dat ik me nu ouder voel dan mijn echte leeftijd. Het heeft me wat levenswijsheid gebracht, denk ik.

Niets zo mooi als familiegeluk. Je mag nog zo succesvol zijn in je carriĆØre en alle mooie plekken in de wereld aandoen, uiteindelijk komt het voor mij neer op een goede verstandhouding met mijn gezin hebben en samen pret beleven. Over de opvoeding van mijn kinderen denk ik niet actief na. Ik zie wel.

Mijn eigen bedrijf runnen bezorgt me nauwelijks stress. We zijn erg bevlogen en het loopt goed. Het enige waar ik echt stress van krijg, dat zijn negatief ingestelde mensen, of het nu op de werkvloer is of in mijn familie- en vriendenkring. Je kunt altijd klagen dat de wereld om zeep is, maar ik probeer er liever iets aan te veranderen.

Neuropsycholoog Elke Geraerts (33) heeft academische betrekkingen in Maastricht, Harvard, St Andrews en Rotterdam op haar cv. Ze zit in het World Economic Forum-netwerk en richtte begin 2014 met Pia Buysse een bedrijf rond burn-outpreventie op, ‘Better Minds at Work’. Haar nieuwste boek ‘Mentaal kapitaal’ (Lannoo), over mentale veerkracht, is nu te koop. www.elkegeraerts.com

DOOR KATRIEN STEYAERT & PORTRET FRED DEBROCK

“Het enige waar ik echt stress van krijg, dat zijn negatief ingestelde mensen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content