Dit 18de-eeuwse recept komt uit het boek van Eliza Smith, The Compleat Housewife, or, Accomplish'd Gentlewoman's Companion uit 1727. Ik heb een delicaat exemplaar uit 1737 en het is een van mijn kostbaarste bezittingen. Dit gingerbread neemt de vorm aan van kleine kussentjes. Vanbinnen blijft het gingerbread zacht en het is erg geurend door het koriander- en karwijzaad.

Voor 20 koekjes

130 ml golden syrup of maple syrup

35 g black treacle of kandijsiroop

115 g boter

oe ei

55 g bruine suiker

6 g gember, gemalen

oe tl kruidnagel, foelie, korianderzaad,

karwijzaad, gemalen

200 g bloem

100 g volkorenmeel

Maak voor het beste resultaat het deeg een dag van tevoren.

Verwarm de golden syrup, black treacle en boter in een pan en voeg de rest van de ingrediënten toe. Vermeng goed en laat afkoelen.

Verwarm je oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Kneed het deeg en gebruik ongeveer 33 gram per koekje. Rol bolletjes en druk lichtjes in op de bakplaat.

Bak 15-20 minuten en laat afkoelen op een rooster.