ELISABETH DE FEYDEAU

© WOUTER VAN VAERENBERGH

GESCHIEDKUNDIGE, PARFUMEXPERT EN AUTEUR

IN EEN GROOT GEZIN MOET IEDEREEN ZIJN STEENTJE BIJDRAGEN, anders werkt het niet. We zijn opgevoed met een groot gevoel voor solidariteit, we moesten elkaar helpen. We zijn een clan, houden ervan om samen te komen rond een grote tafel.

“GEEF TERUG ALS JE IETS ONTVANGT”, dat is een filosofie in karate waar ik erg van houd. Daarom vind ik het belangrijk dat mijn projecten een caritatief aspect hebben. Met de opbrengst van het parfum van Marie Antoinette, dat ik met Francis Kurkdjian heb gemaakt, konden we haar reiskoffer kopen voor het kasteel van Versailles. De kaarsenlijn die ik nu lanceer, met geuren uit die tijd, draagt bij tot de restauratie van het kasteel.

PARFUM IS LEVEN. Bij de lancering van mijn boek over de parfumeur van Marie Antoinette raakten bezoekers ontroerd toen ze door de geparfumeerde vertrekken van het kasteel van Versailles liepen. Het was alsof Marie Antoinette onder ons was. De geur bracht de ruimtes tot leven.

ONS GEHOOR EN REUKVERMOGEN WERKEN MIN OF MEER OP DEZELFDE MANIER. Ze zijn niet tactiel. We onthouden geuren door associaties te maken met personen, plekken, ervaringen en indrukken.

GEUREN ZIJN MIJN LEIDRAAD IN HET LEVEN. Zo ben ik verliefd geworden op mijn man omwille van zijn geur. De hele familie heeft een goed ontwikkeld reukvermogen. Mijn grootmoeder gebruikte veel geuren in haar keuken. Ze kookte met haar neus, ik heb haar nooit zien proeven van gerechten.

JE MOET TEN VOLLE VAN HET LEVEN GENIETEN. Dat besefte ik pas echt toen mijn grootmoeder stierf. Ze was erg belangrijk voor mij en ik realiseerde me dat ik haar nooit meer zou terugzien.

GESCHIEDENIS DRAAIT OM DE MYSTERIES VAN HET MENS-ZIJN. Proberen te begrijpen wat er gebeurd is en wat het teweeg kan brengen. Ik heb verschillende interesses : literatuur, filosofie, muziek. En dus koos ik een studie waarin dat allemaal aan bod komt.

IK WIL ELKE DAG IETS BIJLEREN. Toen een beroemde headhunter in de luxesector me interviewde, vroeg ze me wat mijn carriĆØreplan was. Maar dat heb ik niet. Ik wil dingen doen waar ik plezier aan beleef en anderen hopelijk ook.

LESS IS MORE. Ik kan me helemaal vinden in dit credo van Mies van der Rohe. Ik houd van pure dingen, schoonheid in zijn brute vorm. Het moet niet veel zijn om mooi te zijn, integendeel.

NATUUR EN KUNST GEVEN SERENITEIT. Ik zoek stilte en water op om tot mezelf te komen. Ook bepaalde muziek, vooral religieuze, werkt verzachtend.

“RIEN NE SE PERD, RIEN NE SE CRƉE, TOUT SE TRANSFORME” is een idee van de Griekse filosoof Anaxagoras. Grote kunstwerken worden steeds opnieuw gekopieerd, totdat het kopiĆ«ren op een bepaald moment verder gaat en een creatie op zichzelf wordt. Inspiratie vind je overal. Daarom heb ik altijd kleine schriftjes bij om ideeĆ«n en indrukken te noteren.

Elisabeth de Feydeau (43) heeft net een boek geschreven : Les Parfums – Histoire, Anthologie, Dictionnaire, bij uitgeverij Robert Laffont. Ze lanceert ook een collectie geurkaarsen die de rijke geschiedenis van Versailles oproepen. Exclusief te koop bij Haute Parfumerie Place VendĆ“me in Wevelgem.

DOOR SOFIE ALBRECHT – FOTO WOUTER VAN VAERENBERGH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content