Toscaanse wijnen

Na een paar mindere jaren hadden de wijnboeren in Toscane redenen te over om veel te verwachten van de oogst 2006. Het weer toverde de jongste vijf jaar afwisselend verzopen of verdroogde wijngaarden uit de hoed, maar 2006 bleef gespaard van grillen : neerslag en warmte vormden een harmonisch duo. Voor de kenners : K, of de hydrothermische index van Selianinov, bedroeg 1,84. Een waarde uit het boekje. De wijnkwaliteit laat zich ook aflezen uit de druif zelf : voor sangiovese meet men op 27 september 2006 hoge potentiële alcoholgehaltes van 13,45 vol % (12,99 in 2005) en een grote, frisheid brengende zuurheid van 8 g per liter (7,5 in 2005). Daniele Rosellini, oenoloog van het Chianti Classico Consortium : "2006 wordt een groot chianti-jaar met uitzonderlijke alcoholgehalten, excellente zuurheid en hoge kleurintensiteit. We mogen een excellente evolutie verwachten."
...