Antwerpen wordt door zijn bewoners vaak omschreven als een ‘metropool’. Maar voor een wereldstad kent het centrum slechts enkele eethuizen waar je in een rustige omgeving op niveau kan tafelen. Daarom valt de komst van het stijlvolle restaurant Hofstraat 24 toe te juichen. Niet alleen weet het kader te behagen, is de bediening vriendelijk en de no-nonsensekeuken zonder meer smakelijk, ook de prijzen liggen gelukkig niet te lang op de maag.

Hofstraat 24 bestaat iets meer dan een jaar en kwam op de plaats van restaurant De 3 Fluwelen. Plaats van gebeuren is een voormalig zestiende-eeuws koetshuis, vlakbij de Grote Markt. Het pand werd in de jaren 70 gekocht door wijlen Josette Janssens. Zij was bekend als kunstenares en hield als lerares aan de academie open huis voor studenten en vrienden. Onder haar leiding restaureerde antiquair Axel Vervoordt het koetshuis.

Met de nieuwe huurders kregen de vertrekken een nieuw laagje verf, andere verlichting en meubilair, en kwam er een glazen tussendeur in de gang, zodat de grote poort open kan blijven. Witte muren, witte gordijnen en witte tulpen : het geheel getuigt van goede smaak. Eten doe je in een van de drie vertrekken. De veranda is ruim en ademt een modern greenhouse-sfeertje. Tegen de achtermuur hangt een kunstwerk van Ysbrant. Het doek van de Antwerpse schilder komt prachtig naar voren, alsof het speciaal voor de ruimte is geschilderd.

Loop je door langs de open keuken, dan beland je in de klassieker ingerichte Henri Luytenzaal. Het vertrek is genoemd naar de schilder van het vakkundig gerestaureerde familiestuk dat hier de muur siert. Vanuit de Henri Luytenzaal kom je in de bibliotheek, waar twee tafeltjes staan gedekt voor lieden die gesteld zijn op privacy.

Wij kwamen met twee en kozen verschillende voorgerechten : een eenvoudige maar smakelijke salpicon van in kleine stukjes gesneden en met saus gemengde paddenstoelen en mosselen met zure room (17 euro) en gebakken ganzenlever van prima hoedanigheid, gekorst van buiten en zacht van binnen en origineel en geslaagd gecombineerd met avocadoroom, gemaakt met zoete crème au beurre (20 euro).

De wijnkaart biedt voldoende keuze aan flesjes onder de 30 euro. Het werd een Morgenhof Estate Vineyards Red Western Cape, een heerlijk weelderige mengwijn (pinotage, cabernet sauvignon, malbec en pinot noir), vol zonovergoten fruitsmaken (28 euro). Hoofdgerechten waren : beheerst gegrilde tongfilets met rivierkreeftjes en duxelles van champignons en courgette (24 euro), en zorgvuldig schoongemaakt en juist gebakken kalfszwezerik en -nieren met twee mosterdsausen, aardappels in veldkleed en in boter gewentelde groenten (26 euro). Ook hier zat alles juist ! Omdat het zo smaakte, namen we nog vanille-ijs met versgeklopte room en gesmolten donkere chocolade (7 euro) als afsluiter.

KLASSIEK GEÏNSPIREERDE GASTRONOMIE

Keuken : 8

Decor : 8

Comfort : 7

Service : 7,5

Prijs/kwaliteit : 7,5

EERSTEKLAS INGREDIËNTEN

Lekker eten begint bij goede producten : het was een handelaar in eersteklas groenten en fruit, die ons tipte dat de kok van Hofstraat 24 bij de aankopen zeer kieskeurig was. Goede producten dienen op de juiste manier klaargemaakt te worden en dat doet Roman Drowart. De kok opende, samen met zijn vrouw Laurence Van Brée, een jaar geleden het restaurant Hofstraat 24. De twee staan sinds hun achttiende in de horeca en zijn oudgedienden van het bekende restaurant Euterpia (Berchem). Roman Drowart omschrijft zijn kookstijl als ‘eigentijds klassiek’.

RESTAURANT

HOFSTRAAT 24

Hofstraat 24

2000 Antwerpen

03 225 05 45.

Zakenlunch : 35 euro.

Woensdag, zaterdagmiddag,

zondag en feestdagen gesloten.

hofstraat24@skynet.be

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content