EIGENTIJDS KLASSIEK

Joost Meire en Heidi Dewitte brengen een geactualiseerde Belgisch-Franse keuken. © MICHEL VAEREWIJCK

CATEGORIE: HEDENDAAGS VERFIJND TAFELEN

KEUKEN: 7,5

DECOR: 7,5

COMFORT: 7

SERVICE: 7

PRIJS/KWALITEIT GEPROEFDE MENU: 7,5

Na de periode van de moleculaire keuken is er bij jonge koks een tendens om terug te keren naar een ernstige kookstijl, met ‘reële’ gerechten. Zuivere producten van eerste kwaliteit met respect behandelen, zodat ze smakelijk en herkenbaar in het bord naar voren komen, daar draait het om.Je hoeft het als kok niet ver te zoeken om tegenwoordig uit te blinken. Joost Meire heeft gekozen voor actualisering van de Belgisch-Franse keuken. Echtgenote Heidi Dewitte staat hem moreel bij. Zij gaat gekleed in het zwart en bedient met witte handschoen. Hun nieuwe restaurant d’Aspanning is een grote zaak met verschillende eetvertrekken. Het pand werd tien jaar terug gekocht door de ouders van Joost en werd kort daarna geklasseerd.

In de achttiende eeuw hielden hier de koetsen halt om van paarden te wisselen. Het historische gebouw werd met respect voor het verleden en met smaak heringericht. Grijs is de terugkomende kleur. De stoelen zijn een beetje stijf en ernstig, er is een schouw met blokken hout, die tijdens ons bezoek onaangestoken bleven, en de toiletten bevinden zich buiten. Op 17 november 2011 opende restaurant d’Afspanning de deur en sindsdien stroomt het nieuwsgierige publiek toe. De spijskaart is gevarieerd en de prijzen zijn redelijk. Gekonfijte en gelakte varkensbuik, gerookte paling met rode biet en currycrème, hutsepot van varkenswangen: het lezen van de eigentijdse inlandse bereidingen scherpt de honger. Ook aan de kleintjes is gedacht. Scampi’s in panko, kip met appelmoes en gehaktballetjes: het feest kan niet stuk! Trekpleister is het maandmenu met keuze, dat 40 euro kost en per tafel wordt opgediend. Wij kozen dit menu. Gravad lax was, zoals het hoort, met suiker, dille en zout gemarineerd en werd opgediend met zoetzure rode biet en komkommer. Aan de andere kant van de tafel kwam een smakelijke, smeuïge risotto met bospaddenstoelen en garnalen. De heilbot was vers maar wat te hevig verwarmd en lag in het bord met venkel, kruidige bouillon en krielaardappel. Aan de overkant verscheen parelhoen, met succulent gegaard borstvlees en krokant gegaarde boutjes, opgediend met gestoofd witloof, knolselderiepuree, maispannenkoekjes en lichte roomsaus. Op aanraden van de gastvrouw ging de kurk van een Château d’Aydie, Madiran 2006, van de familie Laplace, een koppige en toch elegante en complexe rode, die respect wist af te dwingen (36 euro). Warme moelleux van chocolade met uitlopende kern, kruimels cacao en ijs van pistaches sloten deze smakelijke maaltijd af.

Info

BISTRO-RESTO D’AFSPANNING

BLOEMENDALESTRAAT 2

8730 BEERNEM

050683887

WWW.AFSPANNING.BE

Dinsdag en woensdag gesloten.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content