Voor mensen die zich storen aan de oppervlakkigheid van onze maatschappij is er Faites Simple, een aangenaam restaurant waar je voeding krijgt voor lichaam en geest.

:: Restaurant Faites Simple : Quellinstraat 30, 2018 Antwerpen. 03 232 64 67. Dagschotel geĆÆnspireerd op de Europese volkskeuken, 10 euro. Zondag, maandag en zaterdagmiddag gesloten. www.faitessimple.be

Faites Simple is een restaurant dat gebaseerd is op de levensfilosofie van chef-kok Nicolas Kersting en levenspartner en gastvrouw Mirella Gysen. Het duo maakte lange reizen en deed veel ervaring op voordat het in een oud herenhuis een bijzonder eethuis opende. Nicolas heeft zijn roots in de horeca : zijn vader is een echte zigeuner, die onder meer een nachtclub met orkest leidde. Nicolas is zich gaan verdiepen in de principes van de macrobiotische keuken en is gaan leren over voeding en energie. Mirella weet alles over bewegingsenergie, massage, taoisme en volgde een opleiding tot therapeute in interactionele vormgeving. De twee geven wat graag hun kijk op het authentieke leven in al zijn vormen en doen dit via de boodschap achter hun restaurant en via kooklessen, massagetherapie en allerlei workshops. Faites Simple opent zijn deur echter niet alleen voor mensen die zoeken, maar ook voor mensen die het geluk al gevonden hebben. Er wordt in een gemoedelijke, bijna huiselijke sfeer gegeten van eenvoudige, doch bijzonder smakelijke gerechten, gebaseerd op zoveel mogelijk biologische producten en op hormonenvrij vlees. Voor Nicolas Kersting moet eten authentiek zijn en daarom moet je als kok dicht bij de bron blijven, weten wie de producten heeft gemaakt of wie er achter staat en moet je kiezen voor kwekers en fokkers die kleinschalig en met passie met hun ambacht bezig zijn.

Landelijk en smakelijk

Wij waren gecharmeerd door de inrichting, die de handtekening van vader Kersting draagt. Hij leeft als organisch artiest in het zuiden. Vader maakte elementen die heden en verleden met elkaar verenigen, zoals uit ijzer en polyester gevormde grote artistieke en sfeerbepalende lichtarmaturen en een trap uit afvalhout tussen keuken, bar en hogergelegen majestueuze eetvertrekken. Aan de achterkant is een romantische ommuurde binnentuin, een rustige plek in de lawaaierige stad met een druivelaar en twee vijgenbomen, die spontaan aanwaaiden. Aan de houten tafels wordt rustig gegeten door mensen die lak hebben aan trends en dat kunnen bedrijfsleiders zijn, diamantairs, studenten of intellectuelen. Met de spijskaart kan je vele kanten op : er is een rijke keuze aan vegetarische gerechten, samengestelde salades en aan pastabereidingen. Het suggestiebord vermeldt vooral bereidingen die inspelen op de seizoenen. Onze keuze ging naar : carpaccio van rauwe asperges met salade, jonge pecorinokaas, plakken gerookte kalkoenborst en een vleugje truffelolie (11,50 euro) en Aziatische salade met gefrituurde Japanse inktvisjes, gemarineerde gember, pijpui, verse kruiden, soju en sesam (11 euro). Beide bereidingen waren recht door zee, vol smaak en… gezond voor lichaam en geest !

De kurk ging van een Spaanse Tempranillo, Parra Jimenez, La Mancha, een intense, rode wijn gemaakt van organisch gegroeide druiven met aroma’s van kersen (19 euro). Hoofdgerechten waren : in tagine geserveerde Thaise rode curry met seitan en basmatirijst, een vegetarische bereiding die tot de laatste hap smaakte (14 euro) en kwartel gevuld met lamszwezerik en, omdat de spekravioli uitgeput was, aardappelen in veldkleed met spek.

Faites Simple is zijn naam waardig : de keuken is landelijk eenvoudig, maar daarom niet minder lekker !

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content