Walter Dermul beschouwt koken als een vorm van knutselen, waar je basiskennis en goed gereedschap voor nodig hebt. Walter is merkenadviseur en verdeelt zijn vrije tijd grotendeels over koken, schilderen en reizen. Dat koken een ontspannende bezigheid is, ontdekte Walter toen zijn vrouw ziek was en hij noodgedwongen de keuken in moest. Het zijn goede vrienden die lekker kunnen koken, die hem hebben aangemoedigd. Walter is graag in de nabijheid van zijn kokende vrienden en vond dat hij zich dan ook maar in de kookkunst moest verdiepen. Zijn interesse gaat naar de klassieke keuken, want hij vindt dat je als kok eerst de regels moet leren. Hij doet hetzelfde wanneer hij schildert : eerst de techniek aanleren en pas wanneer je die onder de knie hebt, dan kan je beginnen je uit te leven. Vraag je Walter Dermul in welk stadium hij zich nu bevindt, dan antwoordt de hobbykok lachend : “Ik kan binnenkomen, de ijskast openen en iets klaarmaken.”

Ondertussen kookt de bescheiden kok bijna dagelijks. Het zijn veelal makkelijke gerechten, die gericht zijn op de voeding van het gezin. Het gebeurt ook dat hij de keukenschort voorbindt om een groot evenement met een twaalftal gasten rond de tafel te verzorgen. Dan gaan alle registers open. Zo’n feestmaaltijd bereidt Walter Dermul voor tot in de details. De eerste stap is de keuze van de gerechten. Dan bladert hij in kookboeken en gaat hij zo op in zijn bezigheid, dat je hem niet meer hoort.

De hobbykok geniet ervan wanneer iemand toevallig binnendwarrelt en hij à l’improviste iets mag bereiden. De opgedane kennis komt van zijn vrienden en uit kookboeken. Hij heeft zo langzamerhand een culinair bibliotheekje van vijftig boeken. Vraag je naar zijn favoriet, dan komt hij trots met het kookboek van de Boerinnenbond aandraven. Ook het kookboek van restaurant Oud Sluis krijgt zijn voorkeur, niet om de gerechten na te maken, maar wel omdat het bekijken van de culinaire wondertjes de zintuigen prikkelt.

Walter heeft ontdekt dat hij graag kookt omdat het een van de weinige dingen is die hij met zijn handen kan doen. Het is een vorm van knutselen en dan heb je goed gerief nodig, zoals eersteklas potten, pannen en messen.

De gepubliceerde bereiding van de roodbaars is een combinatie van bereidingen die hij bij vrienden proefde. De duif is het lievelingsgerecht van Walter en zijn vrouw Bea. De fruitmacedoine is geënt op een gerecht dat hij proefde in Sicilië.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content