“Made in Cambodja” geldt voor handtassen niet als een kwaliteitslabel, laat staan dat het menswaardige werkomstandigheden garandeert in de productie. De handgemaakte, zijden tassen van Claire V moeten het tegendeel bewijzen. Zakenvrouw Laura Bradford (28) reist de wereld rond, wordt geraakt door de armoede in Cambodja en richt ter plekke een handtassenatelier op met slachtoffers van landmijnen. Het verhaal van handtassenlabel Claire V doet wat denken aan de eerlijke koffie van het merk Max Havelaar. Of aan de Wereldwinkel, waar je vaak ook handtassen uit het Oosten vindt. “Hun imago past niet bij ons, wij zitten in een totaal andere sector”, vindt Sander Vis, managing director bij Claire V. “Wij maken in de eerste plaats designeraccessoires en wat die uniek maken, is niet hun goede doel. Promoaffiches met zielige kindjes erop moet je van ons dan ook niet verwachten”.

Eerlijke handel en exclusieve accessoires lijken een vreemde combinatie. Zijn de handtassen voor rijke wereldverbeteraarsters ? “Die zijn zeer welkom, maar niet exclusief onze doelgroep. De meeste van onze klanten zijn niet op de hoogte van het goede doel”, legt Sander uit. “Zij zien een mooie tas voor een acceptabele prijs, en niet een tas met een verhaal.”

Being good never looked so great“, is de slogan en inderdaad, de handtassen mogen gezien worden. Als grondstof laat ontwerpster Laura Bradford-zijde aanrukken. Die is in Cambodja veel goedkoper en gemakkelijker verkrijgbaar. In het handwerkatelier werken een zestigtal mijnslachtoffers de tassen van binnen en buiten met zijde af. Het smukwerk met kralen en borduursels besteedt Laura meestal uit aan Cambodjanen of Vietnamezen thuis, die hiervoor ook een loon krijgen. “Er is soms twintig uur borduurwerk aan één tas”, weet persverantwoordelijke Ilona. “Het resultaat zijn rijkelijk versierde, kleurige tassen die er erg frivool uitzien.”

De exotische planten, vlinders en libellen die Laura tijdens haar reizen te zien krijgt, domineren de borduurdessins. Maar hoewel de tassen wat oosters ogen, hebben de handwerkers in het atelier geen inbreng in het ontwerp. “Zij voeren zo nauwkeurig mogelijk Laura’s patroon uit. En dat is nodig ook, anders hebben we geen controle over de kwaliteit van de afwerking. Omdat daar de laatste tijd al eens een probleem mee was, stationeert Claire V binnenkort iemand permanent in Cambodja. Die moet de groeiende productie dirigeren en erop toezien dat er geen kinderen in de ateliers werken”, zegt Ilona. “En we willen ook zien of ons geld goed terechtkomt.” Want behalve het loon van de handwerkers, laat Claire V nog eens tien procent van de winst in Cambodja achter. Dat gaat onder meer naar een weeshuis dat kinderen van de vuilnisbelt in Phnom Penh plukt.

Claire V is niet het eerste project van Laura Bradford. Ze is lid van het Business Council for Peace, een groep door de VN ondersteunde zakenvrouwen die vrouwen in oorlogsgebieden opleidt om zelfstandige bedrijfjes op te richten. “Laura is een heel ondernemende feministe”, weet Ilona. Wat heeft ze dan eigenlijk te winnen met een liefdadigheidsproject als Claire V ? “Oh, Laura heeft het hart op de juiste plaats, maar ze is een volbloed zakenvrouw, hoor.”

Sinds kort zijn de accessoires van Claire V ook in België verkrijgbaar. Hun prijs ligt tussen de 50 en 150 euro. Op www.claireV.nl vind je de collectie en een volledige lijst van de verkooppunten in binnen- en buitenland. Hun kantoor in Amsterdam is telefonisch bereikbaar op +31 20 42 19 000. Meer informatie over de Business Council for Peace staat op www.bpeace.org

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content