Koken is voor Tanja Wentzel een verslavende hobby : als zij door omstandigheden een paar dagen niet heeft gekokkereld, is deze keukenprinses slechtgezind.

Tanja Wentzel volgde een opleiding van germaniste en theaterwetenschapper en combineert bediendenwerk met losse opdrachten als dramaturge en journalistieke klussen. Koken is haar grote hobby. Tanja combineert hobby en werk en schrijft kookboekenrecensies. Voor de vrouwenwebsite www.divazine.be besprak zij kookboeken van sterke vrouwen, onder wie Elizabeth David en MFK Fisher. Absoluut favoriet zijn : De Joodse Keuken van Claudia Roden en Groentekookboek van Jane Grigson. Ook het kookboek van de Boerinnenbond is blijvend geliefd. Tanja leest kookboeken zoals anderen romans lezen. Zij is zowel geboeid door kookliteratuur als door recepten. Maar slechts zelden neemt zij een recept klakkeloos over. Kookboeken vormen eerder een bron van informatie en van inspiratie. Grappig is de verzameling Marabout Flash, een op de vlooienmarkt bijeengesprokkelde reeks uit de jaren ’60 met titels als : Petits Restes, La Bonne Cuisine de l’Ouvre-Boîtes of Je Mange la Santé. Tanja kickt op oude kookboeken met verkleurde foto’s van kitscherig versierde pronkgerechten.

Wanneer zij aan het kokkerellen slaat, kiest Tanja voor klassieke Belgische of voor zonnige Italiaanse bereidingen. Zij verstaat de kunst om in relatief weinig tijd iets lekkers op tafel te toveren. Het is teleurstellend voor deze keukenprinses dat haar tweejarig dochtertje Sien niet van al haar creaties houdt. Gelukkig is partner Gerd makkelijker. Tanja’s moeder kookt ook veel en goed. Maar twee keukenprinsessen onder één dak, dat is vragen om problemen ! Om dagelijks zelf te kunnen koken, heeft Tanja het ouderlijk huis verlaten. Zij nam de geërfde mappen met recepten van haar grootmoeder mee. Bij de recepten staan grootmoeders beoordelingen en aantekeningen over met wie een bepaald gerecht werd genuttigd. Het is traditie in de familie om op bijzondere dagen een feestmaaltijd op tafel te brengen. Moeder en grootmoeder waren altijd intensief met de voorbereidingen bezig.

Tanja houdt ook van culinaire ‘plannen’ en denkt na over de maaltijd van morgen. Zij vindt bijzondere ingrediënten op Brusselse markten. Vooral de markten op het Kasteleinsplein en het Bockstaelplein hebben op dat gebied veel te bieden. Daar vindt ze onder meer rode basilicum en pancetta.

De Australische jaffle pressure toaster, die Tanja gebruikt voor het voorgerecht, kreeg zij van haar meter. Deze revolutionaire toaster uit de jaren ’60 was eigenlijk een kampeerartikel. Het toestel is fantastisch omdat je tussen het brood veel vulling kan stoppen en de buitenkant van de toast toch krokant blijft. Het recept met de paddestoelen en ook dat van de waterkersrisotto en de crumble heeft Tanja zelf uitgewerkt. Bij de risotto serveert zij een Bardolino Villa Sopita, een Italiaanse rode wijn die voor 3,96 euro per fles te koop is bij Colruyt.

Pieter van Doveren I Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content