Keuken : 8 i Decor : 8 i Comfort : 7,5 i service : 8 i

Prijs/kwaliteit geproefde openingsmenu : 9

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Peter Collen heeft lekkerbekkend Leuven lang op zijn honger laten zitten. Zijn restaurant Botaniq ging door verbou-wingsproblemen negen maanden later open dan gepland. Eenmaal het eethuis geopend was, stroomden de gourmets toe. Die toeloop kwam er door de kwaliteit van het eten en door de voordelige openingsprijzen. Ook wij konden profiteren van die introductieprijzen en genoten van een viergangenmenu met vakkundig, op smaak bereide gerechten, begeleid door met zorg gekozen en ruim geschonken kwaliteitswijnen en betaalden voor spijs en drank 48 euro ! Een spijskaart was er niet. Ondertussen is de formule aangepast en uitgebreid, net zoals de openingsuren. Het getal 48, dat ook het huisnummer is, blijft gehandhaafd. Bij het Menu 48 aangepaste wijnen wordt bij het voorgerecht en de twee kleinere hoofdgerechten een aangepaste menuwijn voorzien. Bij het Menu 48 met waters en koffie is water en koffie inbegrepen en kunnen wijnliefhebbers wijnen per glas of per fles kopen. Bij het Menu 48 met eigen wijnen krijgen klanten de mogelijkheid om hun eigen wijn mee te nemen.

Wij moesten even zoeken naar de ingang van de voormalige conciërgewoning van het Grasmushof. Die ingang bevindt zich aan de tuinkant. Binnen in de met raffinement ingerichte eetkamer wachten de gracieuze, weelderig geparfumeerde gastvrouw Tine Vandeweerd en de wat houterig gestileerde sommelier Tom Geerts. Tine studeerde politieke wetenschappen maar vindt het opwindender om in de horeca te klussen dan om aan de slag te gaan op basis van haar diploma. Tom Geerts verschijnt beslagen op het ijs : hij werkte drie jaar in de Schone van Boskoop, drie jaar in Dôme en twee jaar in De Karmeliet. De sommelier heeft een boontje voor riesling en voor nieuwewereldwijnen. Hij stelde een gevarieerde wijnkaart samen met een ruime keuze aan flesjes onder de 25 euro.

Als eerste gerecht verscheen een risotto met gedroogde tomaat, krab, groene asperges en parmezaan, opgediend met een glas Cuvée des Amis 2006, Marc Pesnot, als sappige, natuurlijk gemaakte muscadet uit de Loire. Het hoofdgerecht bestond uit twee kleine bereidingen. Op het vel gegaarde zonnevis kwam met jonge spinazie en kleine ravioles gevuld met geitenkaas en een glas minerale, vettige en krachtige bourgogne La Combe 2006. Lam verscheen met zalvendzachte puree van nicola-aardappelen, pijp-ajuin, morieljes en lamsjus, perfect begeleid door een rode Siciliaanse Tenuta delle Terre Nere. Aardbeien met geklopte room en versgedraaid vanille-ijs vormden de zomerse afsluiting.

Wij betaalden nog geen 50 euro de man en kwamen met een gelukzalig gevoel buiten.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

INTERNA- TIONALE ERVARING

Peter Collen is de zoon van een succesvolle professor in de biotechnologiesector. Hij kreeg een koksopleiding, volgde stages in Comme chez Soi en Sea Grill en ging twee jaar aan de slag in De Karmeliet. Dan volgden vijf jaar Londen, met kook- ervaringen bij Pierre Koffman in La Tante Claire en bij Marco Pierre White. Terug in Vlaanderen, in de aanloop naar een eigen restaurant, roerde Peter in de pannen in de Antwerpse ModeNatie, voorzag hij het Jaguar Racing Team van maaltijden en verzorgde hij de catering van Marktrock.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content