Gember is al lang bekend om zijn geneeskrachtige werking en heerlijke geur. De pittige specerij zou helpen om het koude seizoen door te komen zonder griep of winterblues.

De Romeinen wisten het al : gember is niet alleen lekker, het is ook een natuurlijk geneesmiddel. De oude Chinezen prezen de plant om zijn ontsmettende en opwekkende werking. Gember zou de eetlust, het afweersysteem en zelfs de seksuele appetijt stimuleren. Griep, reuma, hoofdpijn en misselijkheid : het zijn slechts enkele kwalen die met de specerij bestreden kunnen worden. Een eenvoudig brouwsel van heet water, verse gember, citroensap en honing smaakt in ieder geval beter dan de poedertjes die je bij de apotheker koopt. Zelfs voor mensen die lijden aan SAD ( seasonal affective disorder of winterblues) zou gember redding brengen.

Gember is een tiental jaren geleden aan zijn opmars in het Westen begonnen. Voordien kenden we het goedje voornamelijk van de Chinese keuken, waar het samen met knoflook en lente-uien de ‘heilige drievuldigheid’ uitmaakt waarop vele gerechten gebaseerd zijn. Ook in Thailand wordt veelvuldig gebruikgemaakt van gember, al gaat het dan om een minder pikante soort : galangal. Deze soort is bleker van kleur en aromatischer dan diegene die wij kennen.

Ontsmettende werking

Toch is gember in het Westen ook al bekend sinds de Middeleeuwen, maar dan in gedroogde vorm. Gemberpoeder werd vooral in zoete gerechten en gebak verwerkt, zoals peperkoek. Gember was bovendien gegeerd, omdat gedacht werd dat zijn antibacteriële werking het bederf van vlees en vis afremde. En zelfs al was dat niet zo, dan nog kon het pittige aroma de bedorven reuk en smaak van voedsel erg goed maskeren. Diezelfde ontsmettende werking is ook de reden waarom de plant zo populair was tijdens perioden waarin de ‘zwarte dood’ (de pest) door Europa raasde en miljoenen doden eiste.

Het is echter belangrijk om te weten dat verse en gedroogde gember qua smaak enorm verschillen. De verse wortel is zeer aromatisch met een pittige nasmaak, gedroogde gember is bijna al zijn geur kwijt en moet het vooral van zijn vurige smaak hebben. Vervang daarom nooit de een door de ander : beide worden om praktische redenen best als twee verschillende kruiden beschouwd. Gedroogde gember is het best in gerechten die lang moeten sudderen of in gebak, zodat de smaak afgerond wordt door de lange kooktijd. Verse gember daarentegen, is lekker rauw of kort gegaard, zodat het aroma ten volle benut wordt. Denk aan salades, salsa’s en wokgerechten. Vers is de wortel ook lekker in infusies en marinades, vooral in combinatie met zuivel. Crème anglaise met gember is een veelzijdige bereiding die kan dienen als basis voor roomijs, bavarois enzovoort.

Gekonfijt of gepekeld

Gember is eveneens verkrijgbaar in gekonfijte of gepekelde vorm. De gekonfijte versie wordt verkocht in siroop en is heerlijk in desserts op basis van mild smakend fruit zoals bananen of peren. Gepekelde gember is een Japanse bereiding, die bij sushi en sashimi geserveerd wordt. De lichtroze plakjes smaken zoetzuur en zijn ook lekker bij zeevruchten en noedels. De specerij doet het overigens in het algemeen erg goed bij ingrediënten met een lichtzoete smaak, zoals pompoen en knolgroenten. De pikante smaak breekt bovendien de melige structuur van sommige van deze groenten. n

Tekst Veerle De Pooter

Verse gember is lekker rauw of kort gegaard, zodat het aroma ten volle benut wordt.

Verse gember is zeer aromatisch met een pittige nasmaak, gedroogde gember is bijna al zijn geur kwijt en moet het vooral van zijn vurige smaak hebben. Vervang daarom nooit de een door de ander.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content