M ichel Demarcq is een nijver man die van aanpakken weet, een geoefend knutselaar ook en hij is dol op antiek. Een kleine twintig jaar geleden ontdekte hij samen met zijn vrouw een alleraardigst maar verlaten en verwaarloosd 18de-eeuws kasteeltje in zijn buurt, vlakbij Valenciennes. Ondanks de sjofele aanblik van het geheel had het stel meteen in de gaten dat er van het pand wat te maken viel. Ze verkochten hun huis en bezit, en begonnen aan een titatenarbeid. “Ik heb bijvoorbeeld 77 ramen vervangen”, zegt de heer des huizes vrolijk, en praat dan aan één stuk door over de rest van het geleverde werk, en over de antieke meubels die hij her en der en vaak op veilingen op de kop wist te tikken.

“We hadden aanvankelijk niet aan een chambre d’hôtes gedacht, maar financieel begon het na verloop van tijd allemaal wat zwaar te wegen. Dus begonnen we voorzichtig één kamer helemaal op te knappen en voor gasten open te stellen. En daarna nog één en nog één. Nu hebben we er zes.” Meneer Demarcq glundert.

Een bescheiden folder spreekt van ” 6 chambres dans un cadre élégant et raffiné” en we moeten toegeven dat er geen woord van gelogen is.

Wie nu op het buitengoed komt, gelooft nauwelijks zijn ogen. Het kasteeltje staat letterlijk volgestouwd met antiek meubilair, oude schilderijen, beelden en curiosa. Gangen en kamers worden deels ingenomen door weelderige planten die in gigantische potten groeien.

De zes kamers werden meestal naar de overheersende kleur genoemd : zo is er een zéér roze kamer met baldakijnbed, een blauwe en een zalmkleurige. De grootste kamer is groen en krijgt ’s morgens de zon binnen. De gasten slapen er in een 18de-eeuws decor met wandtapijten, en wie dat wil kan zichzelf of een ander te slapen leggen in een aangrenzend kamertje waar nog een bedje staat.

Het is allemaal prachtig – in de weelderige salon zakt men enkeldiep in de tapijten, en kan men van florissante tijden dromen – maar soms is het wat kneuterig en vooral wat veel tegelijk. Op weg naar de ontbijtzaal stapt men door het privé-gedeelte waar nog véél meer fraais te zien is, en waar de echte topstukken staan en hangen, waaronder schitterende wandtapijten. In de ontbijtzaal zien opgezette fazanten en hertenkoppen op de gasten neer, en groeien de planten alsof ze behandeld worden met epo. Wie minimalistisch ingesteld is, heeft inmiddels de benen genomen. Wie kan aarden in deze overladen atmosfeer, ontdekt in elke hoek van elke gang minstens één juweel. Niet verwonderlijk als men weet dat Michel nog op de middelbare school zat toen hij al veilingzalen afschuimde, en dat hij na de geleverde restauratiearbeid op het kasteel nog energie vond om een tuin aan te leggen, die er ook op een druilerige lentedag fris en indrukwekkend uitziet.

Chateau d’En Haut is het hele jaar geopend en telt zes kamers die in prijs variëren tussen 290 en 400 FF (1740 en 2400 fr.), ontbijt inbegrepen.

Le Chateau d’En Haut,

F-59144 Jenlain.

Tel. +33-327-49 71 80.

Pierre Darge / Foto: Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content